ساختمان شهرداری ارومیه آذربایجان غربی
جاذبه های گردشگری ایران - ساختمان شهرداری ارومیه آذربایجان غربی
با شکل گیری شهر های مدرن ، شهرداری اولین عنصر مدرن برای اداره ی شهر به شمار می رفت،از این در یک صد سال گذشته، شهر ها در نقاط مختلف جهان، شاهد شکل گیری ساختمان هایی بودند که به عنوان نمان آن شهر شناخته می شدند. در ادامه به این نماد های شهری اضافه شد و بنا و آثار مختلف به بخش هایی از نشانه های شهری بدل شد، اما در بسیاری از شهر دنیا، ساختمان های شهرداری ها از برجسته ترین ساختمان های شهر های تازه مدرن شده به حساب می آمدند و هنوز هم این بنا های فاخر بخشی از هویت شهر هاست و امروزه به این بنا های تاریخی به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری نگاه می شود.
خوشبختانه در شهر ارومیه ساختمان شهرداری این شهر همچنان با وقار و زیبا نماد تاریخی یک صد سال اخیر این شهر است، شهری که یکی از اولین شهر های ایران در مسیر نو شدن بود و این موضوع را می توان در ساختار و شکل ساختمان شهرداری ارومیه مشاهده کرد. بنای شهرداری ارومیه در آغاز حکومت پهلوی گذاشته شد، بنا بر اطلاعات موجود، در سال 1307 هجری شمسی به دستور شاه ، ساختمان شهرداری ارومیه را بنا کردند. با آغاز روند مدرن سازی ایران، شکل گیری شهرداری در ارومیه اتفاقی تازه بود و با تلاش های مصرانه اولین شهردار این شهر، حسین خان جهانگیری، بخش های مختلفی از ظاهر شهر ارومیه تغییر کرد و ساختمان شهرداری در قلب این تحولات قرار داشت، البته مردم شهر ارومیه، همواره از این فرد به نیکی یاد کردند، چراکه در شکل گیری درست ساختار کنونی شهر ارومیه نقش بسزایی داشته است. ساختمان شهرداری ارومیه درست در میدان انقلاب این شهر قرار دارد و مانند بسیاری از شهر های ایران در دوران پهلوی ساختمان های دولتی در کنار هم قرار دارند، در میدان انقلاب این شهر بنا های تاریخی مانند ساختمان شهرداری، ساختمان شهربانی و ستاد ارتش در کنار هم قرار داشت و در دهه های گذشته هم ساختمان دادگستری نیز در کنار آنها قرار کرفت.
طراحی ساختمان شهرداری را بر عهده ی معماران آلمانی گذاشتند، که در آن برهه ی زمانی طراحی ساختمان شهرداری تبریز یا همان بلدیه ی تبریز را نیز بر عهده داشتند، از این رو، گردشگران و مسافرانی که تبریز رفته باشند می توانند شباهت کلی این دو بنا را شاهد باشند. در هر دو بنا نمود های از المان های معماری رایج در آن دوره ی تاریخی کشور آلمان بکار رفته و در این دو ساختمان مشاهده کرد. پلان کلی ساختمان از سه طبقه تشکیل می شود، البته این سه طبقه در سه بخش زیر زمین، همکف و طبقه اول شکل گرفته است. اما با وجود طراحی آلمان ها در این، هنر های مختلف معماری ایرانی در بخش های مختلف بنای ساختمان شهرداری ارومیه حضوری پر رنگ دارد. آجر، سنگ و چوب مصالح اصلی ساخت این بنا محسوب می شوند.
این بنای تاریخی که در دوران پهلوی یکی از مهمترین مکان های شهر به شمار می رفت، شاهد رخ داد های تاریخی مختلفی در تاریخی ایران بود اما حمله ارتش متفقین به ارومیه طی جنگ جهانی دوم و ورود به ایران و حتی تخریب بخش هایی از این ساختمان را می توان تلخ ترین رخ دادهای به سر آمده این مکان تاریخی دانست. گردشگران می توانند لذت قدم زدن در اطراف این بنای تاریخی و فضای تاریخی معماری و ساختار کلی بنا در بخشی از سفرشان به ارومیه تجربه کنند.