موزه ی باستان شناسی عمارت ذوالفقاری زنجان

جاذبه های گردشگری ایران - موزه ی باستان شناسی عمارت ذوالفقاری زنجان

2safar

در سال 1388 سازمان میراث فرهنگی تصمیم گرفت، عمارت زیبا و تاریخی شهر زنجان را به موزه ی باستات شناسی شهر تبدیل کند و از این تاریخ به بعد، عمارت ذوالفقاری میزبان مهمترین رخ داد باستان شناسی زنجان شد رخ دادی که از آن می توان به عنوان ارزشمند ترین کشف باستانی شناسی یاد کرد. البته این اتفاق برای اولین بار در سال 1372 رخ داد و آخرین کشفیات مهم در این مورد هم به سال 1386 باز می گردد. شاید اسم مردان نمکی را شنیده اید، جسد مردانی که در معدن نمک چهر آباد در نزدیکی روستای حمزه لو کشف شدند.

2safar

در حدود سال 1372 کاگران در هنگام استخراج نمک با اسکلت های اولین مرد نمکی رو به رو شدند، که بخش هایی از بدن این جسد اسکلتی هم دچار آسیب شد، که بخش های باقی مانده ای جسد به موزه ی ایران باستان تهران منتقل شد تا علاوه بر انجام آزمایش ها و تحقیقات از آن نگهداری شود. اما در سال ها بعد باز هم از همان معدن اجساد نمکی دیگری هم کشف شد که در هنگان تخریب و استخراج معدن آسیب های زیبای به اسکلت جسد ها وارد آمد که در نهایت رد سال 1386 آن معدن بسته شد و آخرین جسدی که در آنجا دیدن شده برای دست نخورده ماندنش در همان جان باقی ماند. اما مابقی مردان نمکی کشف در سال 1388 در عمارت ذوالفقاری سازماندهی شدند و به عنوان موزه ی باستان شناسی در معرض دید بازدید کنندگان و گردشگران قرار گرفتند.

2safar

بر اساس کاوش های صورت گرفته و تحقیقاتی که بر روی مردان نمکی صورت گرفت، اطلاعات مهمی در خصوص قدمت تاریخی شان و چگونگی مرگ آنها بدست آمد، سه تن از مردان نمکی دیرینگی تاریخی شان به دوران هخامنشیان می رسید و دو جسد نمکی دیگر هم متعلق به دوران ساسانیان بودند. هنگامی که وارد تالار اصلی موزه می شوید با ویترین هایی شیشه ای رو به رو خواهید شد که مردان نمکی با اسکلت های تکه شده یشان در آن جا قرار دارند و شما می توانید زمان، تاریخ و انسان در کنار هم ببینید. انسان با تمام قدرت ها کوچک و بزرگ اش و با تغییرات که در زندگی دیروز و امروز بخشیده است، اما همواره بخشی از تاریخ به شمار می آید و در زیر چرخ زمان می توان اسکلت های تکه پاره شده ی انسان را مشاهده کرد با این حال در موزه ی باستان شناسی شهر زنجان و در عمارت زیبای ذوالفقاری گردشگران می توانند ابزار ، زیور آلات و وسایل همراه مردان نمکی را هم از نزدیک ببینند. مردان نمکی با یک فاصله ی زمانی بسیار زیاد میان سلسله ی هخامنشی و ساسانیان در معدن نمک حضور داشته اند، در هر دو زمان تاریخی هم بر اثر سقوط و ریزش معدن و به زیر آور ماندن در آنجا دفن شده اند، با این حال وسایل و لباس ها و زیور آلات آنها رویات تاریخی شان را تکمیل کردند.چکمه ی چرمی، چاقو ها، وسایل نقره ای، طناب چرمی، میخ چوبی، سنگ ساب، سفال، زیورآلات مانند گوشگواره .. از جمله وسایلی هستند که همراه مردان نمکی کشف شده اند و امروزه بخش های این موزه ی باستان شناسی تشکیل می دهند، موزه ای که مختص مردان نمکی است.

2safar