جاذبه های گردشگری ایران - بازار ارومیه آذربایجان غربی
اگر ما با در 2safar همراه بوده باشید، در شهر های قدیمی ایران، با فضای بازار های سنتی آشنا شده اید و نمونه های متعددی از این بازار های قدیمی و سنتی را در شهر هایی مانند تهران، اصفهان، قزوین، شیراز، تبریز، کرمانشاه و .. دیده اید، این بار در سفر مان به ارومیه می خواهیم سری به بازار قدیمی به این شهر بزنیم، بازاری قدمت تاریخی و جاذبه های امروزین اش آن را به یکی از جاذبه های گردشگری محبوب در شهر ارومیه بدل کرده است، هرچند بازار با توجه به ماهیت اقتصادی اش و همچنین وجود کالا ها و صنایع دستی مخصوص ارومیه جدا از دیرینگی تاریخی و زیباشناسی معماری سنتی اش، برای گردشگران جذاب است و قدم زدن در میان راسته ها و تیمچه های سنتی و خرید اجناس مخصوص این بازار هیجان انگیز خواهد بود.
بازار قدیمی شهر ارومیه را می توان در حوالی خیابان امام پیدا کنید، این باز در پلانی مستطیل شکل بنا شده و بخش های دیگر بازار به خیابان ها بعٍثت، اقبال و عسگرآبادی می رسد. قدمت و دیرینگی این بازار را در حدود عصر صفویه می دانند، در این دوران تجارت و مبادلات اقتصادی با نواحی قفقاز به عنوان بخش هایی از سرزمین ایران رونق بسیاری داشت و جاده ابریشم هم عامل دیگری برای اهمیت یافتن این بازار سنتی در ایران بود. البته باید به این نکته هم اشاره کرد که بازار ارومیه در دوره های مختلف تاریخی شکل تکمیل تری پیدا کرد، به نحوی که بخش های راسته ها و تیمچه های این بازار در دوران حکمرانی سلسله ی زندیه ساختند و در دوران قاجار هم راسته ها و تیمچه ها و سراهای دیگری به این بازار اضافه شد. اما ساختار کلی بازار بر اساس المان های معماری ایرانی بنا شد و به طوری که جزئیات اساسی دیگر بازار های ایرانی را می توان در این بازار سنتی مشاهده کرد.
مسجد جامع ارومیه هم درست چسبیده به بازار است و همان الگوی همیشگی بازار های سنتی ایرانی در این مکان نیز تکرار شده است، با این حال، وجود 1000 مغازه، 7 تیمچه، 5 حمام قدیمی و سرای متعدد وسعت این بازار را بهتر نشان می دهند. گردشگران در این بازار قدیمی، راسته های مانند مسگرا ها، زرگر ها، چاقو سازان، بذر فروشان، بلور فروشان، عطار ها، فرش فروش ها، بزار ها و تعداد دیگری از راسته های خواهند دید که امروزه بخش های جدید تری در آن ساکن هستند و به ارائه ی محصولات خود می پردازند، اما راسته های قدیمی بازار در فضایی سنتی و برگرفته از معماری ایرانی، پذیرای مردم و گردشگران بسیاری است، که راهی این مکان شده اند، با وجود آسیب هایی که بازسازی های جدید به این بازار وارد کرده و بخش هایی از معماری این بازار را از بین برده است، اما هویت معماری ایرانی را می توان در طاق ها، آجر کاری ها، کاربندی ها و دیگر هنر های معماری بکار رفته در این بازار مشاهده نمود. در میان راسته های مختلف بازار ارومیه، راسته ی فرش فروش های هویت اصلی و قدیمی بازار بهتر مشخص است.
اما جدا از همه این نمود های هنری و تاریخی، لذت قدم زدن در این بازار با صدای مسگر و جشن رنگ های گل های قالی ایرانی زیبایی بیشتری پیدا می کنند و شما لحاظات زیبایی را در این بازار اصیل تجربه می کنید.