آرامگاه ابودجانه کرمانشاه

جاذبه های گردشگری ایران - آرامگاه ابودجانه کرمانشاه

2safar

برخی از پدیده های طبیعی ، که امروزه آنها را جاذبه های گردشگری بر می شمریم، از گذشته مورد توجه قرار داشته اند و شاید این توجه به واسطه ی شناخت دقیق تر پدیده های طبیعی کمتر هم شده باشد و دیگر به عنوان یک معجزه یا اتفاقی خارق العاده به آنها نگاه نکنیم، این در حالی است که برخی تمدن ها و آثار و نشانه های مختلف از زیست انسان در دوره های مختلف زمانی را می توان در این مناطق پیداکرد.

2safar

آبشار پیران در سرپل ذهاب که در 2safar به آنجا سفر کردیم یکی از نمونه هاست، این آبشار که در شکاف صخره های کوه دالاهو ایجاد شده، در کنار خود جاذبه های متنوعی از پدیده های طبیعی و انسانی متفاوتی را می بیند، برای نمونه قلعه ی یزدگرد در نزدیکی این آبشار باشکوه قرار دارد ، که نشان دهنده ی جایگاه و جذابیت بالای این منطقه است.

2safar

یکی دیگر از بناها و آثار تاریخی موجود در منطقه ی دالاهو و همجوار آبشار بلند این ناحیه، محلی به نام آرامگاه ابودجانه است، مکانی که به عنوان یک قبرستان شناخته می شود که قبور دفن شده در آن را متعلق به صدر اسلام می دانند، یعنی درست در پایان دوران ساسانی و در خلال سال های حمله اعراب به ایران. هرچند اطلاعات دقیق تاریخی در این خصوص وجود ندارد، اما مردم محلی آن را مقبره ی ابودجانه می دانند. این فرد یکی از یاران نزدیک به پیامبر اسلام(ص) بوده است که چند روایت در خصوص چرایی دفن او در این مکان وجود دارد که بیشتر روایت حضور وی در حمله اعراب به ایران صادق است.

2safar

اما جدا از این روایت تاریخی و حتی خود شخصیت ابودجانه، مکان و بنای قبرستان و مقبره ی ابودجانه از اهمیت تاریخی و گردشگری برخوردار است. بنایی با المان های معماری عصر ساسانی، ساختمانی چهار طاقی و چهار ضلعی که گنبدی مخروطی شکل بر روی آن ساخته شده است و لاشه های سنگ و ملاط گچ مصالح تشکیل دهنده ی آن

می باشند.

2safar

معماری بنا این فرضیه را ایجاد می کند که این بنا ها آتشکده های زردتشتی دوران ساسانی بوده اند و قدمت و ساختار این بنا هم می تواند شاهد این فرضیه باشد. با حمله اعراب به ایران بسیاری از آتشکده ها به نام دین تخریب شدند، برخی آنان هم کارکرد مذهبی شان را از دست دادن، به احتمال زیاد مقبره ی ابودجانه هم یکی از آنهاست، این فرمانده ی عرب در حمله به ایران در این نواحی جان خود را از دست می دهد و این بنا هندسی شکل و زیبا بهترین مکان برای دفن او قلمداد می شود، باقی ماندن این اثر تاریخی بواسطه ی وجود قبر ابودجانه در این مکان بوده است. در کنار مقبره ی ابودجانه ، یک بنایی کوچک تر وجود دارد که به لحاظ معماری و ساختار بنا مانند مقبره ی ابودجانه است، اما اطلاعات دقیقی در خصوص قبور موجود در آن در دست نیست و نوشته های خشتی روی سنگ ها از میان رفته اند. با این حال، این مکان به عنوان یکی از قبرستان های صدراسلام شناخته می شود. مردم محلی هم نسبت به آرامگاه ابودجانه احترام زیادی قائل هستند و گردشگران بسیاری برای بازدید از این مکان مسیر ریجاب به بابا یادگار را طی می کنند.