بازار بروجرد لرستان
جاذبه های گردشگری ایران - بازار بروجرد لرستان
بازار های قدیمی در شهر های ایران همیشه یک جاذبه ی گردشگری دیدنی و تماشایی به حساب می آیند، این بازار ها مانند یک مجموعه ی وسیع و گسترده از راسته ها، بازار ها و تیمچه های مختلفی تشکیل می شوند که با وجود گذر زمان همچنان می توان از آنها به عنوان قلب تجاری شهر های ایرانی نام برد. به همین خاطر، دیدن بازار قدیمی بروجرد هم برای گردشگران دارای جذابیت های مختلفی است هرچند که بافت تاریخی و قدیمی این بازار کمتر قابل مشاهده است و اما تنوع و ویژگی های این بازار همچنان آن را سرپا و دیدنی نگه داشته و شلوغی و زنده بودن این بازار لحظات لذت بخشی را برای گردشگران رقم می زند.
متاسفانه اطلاعات دقیقی در خصوص تاریخ این بازار و زمان احداث آن وجود ندارد و تنها روایت های مختلفی هست که آغاز ساخت این بازار را همزمان با شکل گیری شهر بروجرد می دانند، اما ساختار و سازه ی های مختلف بازار از جمله راسته ها، سرا ها، کارونسرا ها و بازار های این مکان تاریخی را باید متعلق به دوران قاجاریه دانست. شکل گیری مسجد سلطانی یا همان مسجد امام چسبیده به بازار، همان ساختار سنتی بازار ها و مساجد ایرانی را یاد آور می شوند که در این شهر تکرار شده است، به همین خاطر برای آشنایی بیشتر با این مکان می توان به ساخت این بازار در دوران حکومت حسام سلطنه (از شاهزادگان قجری و والی خوزستان و لرستان) اشاره کرد. البته ساختار و طرح کلی مسجد در کنار مسجد سلطانی هم این نظر را تایید می کند و شما می توانید در بازار قدیمی شهر بروجرد، نمونه ی دیگری از معماری رایج در دوران قاجاریه مشاهده کنید، طاق ها و سقف راسته ها و کارونسرا های این بازار نمونه های زیبایی از معماری ایرانی بودند که متاسفانه به چندین دلیل آثار کمتری از آنها برجای مانده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
بازار بروجرد هم مانند دیگر بازار های ایرانی راسته ها و بازار هایش در کنار بنا هایی مانند مسجد و حمام کلیت بازار را تشکیل می دهند، که هر کدام با نام خاصی قابل تشخیص بوده و هستند، کارونسرا ها و سرا هم از دیگر بخش های بازار بروجرد به شمار می آیند که هنر معماری ایرانی در ساخت آنها به خوبی قابل مشاهده است. المان های معماری ایرانی در بازار قدیمی بروجرد از جاذبه های تاریخی آن به شمار می روند اما همان طور که گفته شد بازار سنتی بروجرد به دلیل آتش سوزی ، تخریب بخش هایی از آن سوی شهرداری و بماران قسمت های ازآن در خلال جنگ ایران و عراق آسیب های جدی دید و قسمت های مختلف از بنای اولیه بازار تخریب و دوباره ساخته شد اما نکته جالب در این بازار حفظ ساختار کلی بازار در نوسازی های صورت گرفته است و گردشگران می توانند در راسته ها مختلف این بازار قدم بزنند و لذت خرید را در قسمت های مختلفی بازار تجربه کنند.
اما بدون شک قدم زدن در بازار مسگرها، علاف ها، زرگر ها ، چلنگر ها و دیگر بازار ها و راسته های این بازار سنتی، برای گردشگران جذاب است، فضا و محیط سنتی بازار در کنار کالا هایی که تنها می توان در چنین بازار هایی در کنار هم خریداری کرد. خرید در هر سفری جذاب است، اما دربازار های سنتی و در میان غرفه ها و راسته رنگ و بوی خاطره انگیز تری پیدا می کنند. با ما در ادامه ی آشنایی با شهر بروجرد همراه باشید.