باغ شاهی استان فارس
در محوطه ی گردشگری پاسارگاد، مسیر های گردش آب در بخش های مختلف دیده می شود و گردشگران در گوشه های مختلف می توانند نشانه های مختلفی از هویتی دیرپا در ایران را نظاره گر باشند. این هویت نامدار باغ ایرانی است.
بر اساس یافته های کارشناسان و باستان شناسان یکی از اولین نمونه های باغ ایرانی در محوطه ی پاسارگاد به دستور و با سلیقه کوروش کبیر وجود داشته است. این باغ با گردش آب در مسیر های سنگی به قسمت های مختلف باغ شاهی می رسید و از طریق حوضچه ها تعبیه شده حرکت، میزان و تقسیم آب تنظیم می شده است، باغ ایرانی که یکی از مولفه های فرهنگی- معماری ایرانی به شمار می آید، در محوطه پاسارگاد شکوهی شاهانه داشته به گونه ای که به آن پردیس کوروش نیز گفته می شود.
این باغ شاهی به نحوی است، که تمامی کاخ های سلطنتی در درون فضایی سبز باغ شاهی قرار داشته اند و نمای باغ ها بخش از زیبایی پاسارگاد بوده است. از دیگر بخش های باغ شاهی آب نماهای این باغ بوده که گردشگران هنوز هم در بخش های مختلف این محوطه می توانند شاهد آن باشند.
در کنار باغ شاهی ، آثار پراکنده ای بر جا مانده که آن را محوطه ی شاهی می نامند که مشرف بر دشت پاسارگاد است. این محوطه ی مقدسی، که امروزه دو سکوی سنگی سفید در آن جا قرار دارد، که یکی از آنها دارای پله هایی تراشیده زیبایی است. تعداد پله های سکوی سنگی پله دار، 8 عدد است ، که هر کدام دارای 27 سانتی متر ارتفاع هستند.
بر اساس یافته های باستان شناسان این محوطه محلی است که آتشدان های بزرگی قرار داشته است و مراسمات مذهبی در آنجا انجام می شد و دشت با تمام بخش های اش ، شاهد برگزاری آئین ها و مراسم های آن بوده اند.
این محوطه مقدس با ساختار معماری متفاوت اش هنوز هم برای گردشگران و باستان شناسان جذابیت بسیاری دارد و به عنوان یکی از بخش های تاریخی مهم در دوران کوروش کبیر شناخته می شود. یکی از دیگر بخش مشهور پاسارگاد سنگ نگاره ی انسانی بالدار است.
یکی از سالم ترین نقوش و سنگ نگاره های پاسارگاد، سنگ نگاره ی انسان بالدار است، در بر دارنده ی بخشی از تفکرات عمیق و شخصیت انسانی کوروش کبیر است. این سنگ نگاره مردی با ریشی بلند، و تاجی بر سر را نشان می دهد که با هنرمندی هرچه تمام تر آراسته شده است، هر کدام از بخش های این سنگ نگاره دارای تزئینات مختلفی است.
تاج این سنگ نگاره از نقوش حکاکی شده ی زیبا و اشکال متفاوتی تشکیل شده که هر کدام دارای نماد های معنوی متفاوت هستند در واقع بر اساس باور برخی از باستان شناسان این سنگ نگاره بخش هایی از باور کوروش کبیر در نشان دادن تکثر قومی ، مذهبی و معنوی موجود در سرزمین ایران را به تصویر کشیده است که به تمام معنا یکی از بارز ترین وجوه شخصیتی کوروش کبیر شاه شاهان را به نمایش می گذارد.
بخش دیگری از این اثر باستانی نیز کتیبه ای است که در آن کوروش کبیر نام و نشان خود را برای تاریخ روایت کرده و گردشگران بی گمان شیفته ی چنین تبلوری از فرهنگ و تمدن در آن دوره ی ایران زمین خواهند بود.