جاذبه های گردشگری ایران - بقعه ی خواجه ربیع مشهد
اگر همسفر ما در مسیر های طی شده بوده باشید، در بازدید از شهر های مختلف و بزرگ ایران، همواره یکی از مهمترین بخش های مورد توجه گردشگران در این سفرها، بنا ها و آثاری بودند، که با هنرِ هنرمندان ایرانی، جمال و شکوه بیشتری پیدا کرده اند و این زیبایی های خلق شده در بنا ها ، آن آثار را ماندگار ساخته است. هنر و معماری ایرانی بخش لاینفکی از هویت ایران امروز است و مسافران و گردشگران ایران در شهر های مختلف نمود های متنوعی از سبک های ایرانی را شاهد خواهند بود. شهر مشهد هم با وجود آرامگاه علی بن موسی الرضا کلکسیون زیبایی از بنا ها و آثار فاخر است که در معرفی مجموعه ی حرم رضوی با تک تک آنها آشنا شدیم و شما می توانید در سایت 2safar آنها را مطالعه کنید.
از دیگر جذابه های گردشگری و تاریخی شهر مشهد، می توان به یکی از بنا های متعلق به دوران صفویه اشاره کرد، بنایی زیبا، با معماری فاخر و باشکوه که گردشگران می توانند وجوه دیگری از هنر معماری ایرانی را در این قسمت از شهر مشهد مشاهده کنند. بقعه ی خواجه ربیع در میان باغی قرار داشته که امروز فضای کمی از آن باغ بر جای مانده اما بنای زیبا بقعه با آن گنبد آبی رنگ و دلنشینش همچنان افراد بسیاری را به سوی خود می کشاند. خواجه ربیع با نام ربیع بن خثیم از طایفه ی بنی اسد بود که در دوران حکومت علی بن ابی طالب به واسطه خویشاوندی با معاویه بن ابوسفیان، نمی خواست در قائله جنگ در عراقین شرکت کند و راه زهد در پیش گرفت و راهی ایران و خراسان شد. او در روستای نوغان ساکن شد و در حدود سال 63 هجری قمری در نوغان در گذشت.
با شهادت امام رضا در نوغان و شکل گیری شهر مشهد طی قرون بعد، محل دفن خواجه ربیع هم مورد توجه مردم قرار می گیرد و مردم و ساکنین مشهد برای ایشان احترام بسیاری قائل بودند. تا اینه به توصیه شیخ بهائی در دوران حکومت شاه عباس صفوی، آرامگاه و بقعه ای بر مزار خواجه ربیع ساخته می شود، بنایی که امروزه یکی از جاذبه های گردشگری زیبای شهر به شمار می آید و این موقعیت در کنار ویژگی ها بنای، توجه و مرکزیت محلی برای این بقعه به همراه داشته است. مشخصه ی اصلی بنا گنبد دو پوسته و کاشی کاری شده ای است، که با کاشی های فیروزه ای نمود و جلای بسیاری دارند، کاشی کاری از هنرهایی است که شاید از قدیمی ترین عناصر معماری ایرانی به شمار آید و بسیاری از بنا های متعلق به دوران صفوی را با کاشی کاری هایش می توان شناخت. آرامگاه خواجه ربع بنایی هشت ضلعی است. طاق نماها، مقرنس کاری های کاشی شده، تزئینات معماری ایرانی چنان این بنای را آذین نموده که نمی توان بدون نگاه کردن به هر بخش آن چشم ها را تکان داد.
یکی از بخش های خاص این مکان نقاشی های طلایی رنگی است در بخش داخلی بقعه قابل مشاهده است. از دیگر هنر بکار رفته در بقعه ی خواجه ربع می توان به خشنویسی اشاره کرد که این هنر هم یکی از هنر پرتکرار در معماری ایرانی است. تمام آنچه گفته شد تنها خلاصه کوتاهی است تمام آن زیبایی های هنرمندان ایرانی در این مکان تاریخی خلق کرده اند و ما امروز مفتخر به داشتن چینین هنرهایی هستیم.