حافظیه شیراز
در ادامه معرفی آرامگاه حافظ، با شرح تغییرات معماری صورت گرفته در این مکان توضیحات خود را ادامه می دهیم. در اولین اقدام صورت گرفته در سال 1314، خیابانی در مقابل آرامگاه حافظ ساخته شد و بر اساس طرح طراحی شده ی آندره گدار، چهار ستون میانی تالار باقی ماند و بنای ساخته شده در عصر کریم خانی و فضای دو طرف ستون ها تخریب شد و تالاری به طول 56 متر با 20 ستون سنگی در آنجا شکل گرفت، البته 4 ستون قدیمی قابل تشخصی هستند و در مرکز تالار قرار گرفته اند و این محوطه به عنوان حایلی میان باغ حافظیه و آرامگاه حافظ قرار گرفت.
اما زیبا ترین بخش این مکان بی گمان مقبره ی حافظ است و مانند جواهری درخشان میعادگاه عاشقان و علاقه مندان اوست. مزار حافظ با پنج ردیف پله مدور از سطح زمین بلند تر است و در بنایی هشت ستونی با المان های معماری ایرانی شگل گرفته، سنگ مزار حافظ شیرازی متعلق به عصر زندیه است و سقف بنا هم به شکل کلاه درویشان از جنس مس و به رنگ سبز ساخته شده است و اشعار حافظ هم بخش دیگری از تزئینات این بنا را شکل می دهند.
***** بر سر تربت ما چون گذری همت خواه / که زیارتگه رندان جهان خواهد شد *****
آرامگاه حافظ تنها از جنبه های زیبا شناسانه و یا تاریخی در خصوص یکی از شاعران برجسته و بزرگ ادبیات پارسی دارای اهمیت نیست، حافظ به واسطه ی شعر هایش رشته های نامرئی از عواطف و احساسات انسانی را در کنار شعور متعالی اش به دیگر نقاط این کره ی خاکی گسیل کرده و بسیاری از افراد در بالاترین لحظات احساسی شان تفألی از دیوان او زده اند و یا به رسم ایرانیان فالی گرفته اند و حس شان را با شعر او گره زده اند.
از این رو، عاشقان بسیاری در کنار آرامگاه حافظ دیداری عاشقانه داشته اند و یا به یاد یاری شعری را از دیوانش خوانده اند. آرامگاه حافظ دارای فضایی است که تجربه چندین باره آن نیز همچنان تازه و دلچسب خواهد بود و گردشگران هم در حافظیه احساس غربتی نخواهند داشت و در کنار دیگر افراد حاضر در آرامگاه حافظ تجربه ای مشترک و متکثر را تجربه می کنند.
***** به نا امیدی از این در مرو بزن فالی / بود که قرعه دولت به نام ما افتد *****
حافظ شیرازی بزرگ ترین شاعر عشق است و شعر های او یکی از بزرگ ترین و بارزترین نماینده فرهنگ ایرانی در سطح جهان به شمار می رود، او که در کنار عشق از دیگر مفاهیم انسانی سخن رانده و جهانی پر پیچ و خم را در نوردیده است، یکی از بهترین فانوس های انسان در جهان پر تشویش امروزی محسوب می شود.
گردشگران در آرامگاه حافظ امکان بازدید از دیگر بخش های حافظیه را دارند که شامل غرفه های فرهنگی و نمایشگاه دیوان حافظ و دیگر کالای فرهنگی، قبرستان قدیمی که بسیاری از بزرگان ایران و شهر شیراز در آن به خاک سپرده شده اند. خاندن قوام هم قبرستان خانوادگی در بخش دیگری از حافظیه دارند. در حافظیه بخش دیگری مانند کتابخانه و مرکز حافظ شناسی نیز در معرض دید بازدیدکنندگان و گردشگران قرار دارند.