خانه افتخار الاسلام طباطبائی بروجرد لرستان
شهر بروجرد یکی از شهر های قدیمی و تاریخی است که به دلایل مختلفی مانند موقعیت جغرافیای، اقلیم مناسب، موقعیت اجتماعی و فرهنگی برخی از خانواده های ساکن در این شهر، دارای خانه های تاریخی زیبایی است که امروزه این خانه های تاریخی از پر جاذبه ترین مکان های گردشگری به شمار می آیند و از محبوبیت بالایی برخوردارند. از این رو در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری شهر بروجرد، شما را با خانه ها و عمارت های تاریخی این شهر آشنا می کنیم و اولین مقصد ما در این میان بنا های تاریخی، خانه ی تاریخی افتخار الاسلام طباطبائی است.
برای دیدن این خانه ی تاریخی زیبا، باید به خیابان صفا بروید در آن جا در کوچه ای به نام هلال احمر و معروف به کوچه ی حاج افتخار می توانید این خانه ی تاریخی را پیدا کنید، بنای با دیوار های آجری و بخش های کاه گلی، که مانند اثری هنری و فاخر چشم هر بیننده ایرا به خود جلب می کند. در خانه های ایرانی روحی زنده و پر نشاط همواره ما را با هویت فرهنگی متصل می کند، که به باور بسیاری روح ایرانی تمدنی است که در میان خشت خشت این خانه های حضور دارند و زیبایی این بنا ها نعمتی برای حفظ چنین آثاری هستند. خانه ی افتخار اسلام طباطبائی هم یکی از این بنا های اصیل و زیباست.
خانه ی افتخار الاسلام اثری متعلق به دوران قاجاریه است و شما می توانید بر اساس اطلاعات تاریخی موجود در خصوص این بنا و همچنین ساختار معماری اش این خانه را نمونه ای از معماری خانه های ایرانی رایج در اوایل عهد قاجاریه بدانید. خانواده ی طباطبائی از سادات شهر بروجرد به شمار می آمدند که یکی از خانواده های اصیل و ریشه داری بودن که از موقعیت اجتماعی و اقتصادی بالایی برخوردار بودند، این خانه هم متعلق به افتخار الاسلام یکی از آخوند های برجسته ی شهر از این خانواده ی قدیمی و مهم بود. درب ورودی این خانه با سردی بزگ و زیبایش اولین قسمتی است که پیش چشم گردشگران قرار می گیرد و شما می توانید زیبایی بکار رفته در آن شاهد باشید. درب چوبی و بزرگ این خانه همچنان سرپاست، که شما را به هشتی خانه می رساند، قسمتی که بخشی از خانه های قدیمی ایرانی است و مانع ورود و بیرون افتادن مستقیم حیاط خانه و عمارت اصلی بنا از بیرون می شود. این بخش یکی از مهمترین ویژگی های معماری ایرانی در دوره های مختلف تاریخ ایران است که می توان از آن به عنوان بخشی از فرهنگ مردم ایران یاد کرد و آن هم حفظ حریم خانه و حریم خصوصی در قالب عبارت هایی مانند اندرونی و بیرونی است و هشتی اولین قسمتی که پس از عبور از درب خانه به آنجا خواهید رسید، که مانع رفتن مستقیم به حیاط می شود.
معمولا هشتی های خانه های ایرانی را می توان بخش هایی پرکاربرد از هنر مقرنس و گچ بری و یا کاربندی و رسمی بندی دید و هشتی خانه ی افتخار الاسلام هم با گچ بر ی های زیبا نمونه ای از این چنین قسمت هایی در معماری خانه هی ایرانی است، با ما همراه باشید تا با بخش های دیگر این خانه ی تاریخی آشنا شویم.
در ادامه ی معرفی خانه ی افتخار الاسلام طباطبائی، پس از عبور از هشتی ابتدائی خانه به حیاط بزرگ این عمارت زیبا می رسیم.حیاط این خانه ی نمونهی باوقار و دلنشین از استفاده از فضا را پیش رو شما قرار می دهد، در قسمت غری این خانه تنها دیوار خانه قرار دارد، که حتی این دبوار هم عرصه هنر نمایی استادکاران کاشی کار و آجرکار شده است. در این قسمت دیوار، طاق نماهایی قرار دارد به شکلی منظم از طاق های کوچک و بزرگی تشکیل می شود که با هنر آجری کاری فرم زیبایی به خود گرفته ، اما با کاشی کاری های رنگارنگ زنده شده و اثری زیبا و تابلویی با شکوه بدل شده است
بار های در مسیر 2safar به شهر های مختلف ایران با نمونه های متعددی از هنر معماری ایرانی در دوره های مختلف تاریخی رو به رو بوده ایم، که با وجود شباهت های متعدد هر کدام از آن ها دارای هویت مشخص هستند، اما نکته مهم اینجاست که در طول قرن های گذشته تنومند ترین ستون هویتی این سرزمین را ستون های فرهنگی و هنری اش تشکیل می دهد و گردشگران در بیشتر با باور ها، هویت ها، هنر ها، فرهنگ و حتی ادبیات این سرزمین آشنا می کند. به همین خاطر، معماری ایرانی به عنوان بخشی از هنر ایرانی، با دیگر بخش های فرهنگی ایران گره خورده و گردشگران در هنگام رویایی با این آثار احساس نزدیکی و آرامشی را لمس می کند.
بنای اصلی خانه ی افتخار الاسلام در قسمت شمالی این عمارت قرار دارد و وقتی که رو به روی خانه قرار می گیرید، دو پلکان قرینه در دو سمت خانه توجه شما را به خود جلب می کند، پنجره های چوبی خانه، در کنار تزئینات و آجر کاری های زیبایش نمای دو طبقه خانه را بزرگتر و زیبا تر نشان می دهند. تالار ها و اتاق های ریز و درشت متعددی می توان در آن مشاهده کرد، که برای تقارن نمای بیرونی خانه و برای نور رسانی بهتر و استفاده از محیط در ها و پنجره های متعددی در قسمت های مختلف خانه ساخته شده است، که علاوه بر پرهیز از بیهودگی که یکی از مهمترین اصول معماری ایرانی است، نمایی زیبا را ایجاد کرده است. کاشی کاری و آجر چینی های بی نقص و زیبای این خانه را می توان از هنر های پر تکرار خانه افتخار الاسلام نام برد که بیشترین هماهنگی را با محیط دارند. وقتی از داخل عمارت خانه به حیاط به دیوار های آجری اش نگاه می کنید، لذت حضور در یک خانه قدیمی ایرانی برای شما لذت بخش است از کنار همان پنجره وقتی به محیط تالار و فضای داخلی عمارت نگاهی بیندازید، بازی نور و رنگ در پس در ها و پنجره های این خانه شما را شیفته ی خود می کند، در میان حجم زندگی آپارتمانی امروز، تجربه حضور در چنین مکان های در کنار تمام حس آرامش، شادی و لذتی که برای شما به دنبال دارد، حس دلتنگی و ای کاش هم به سراغ تان می آید و این شاید آغاز برای ساده تر کردن تمام آن چیز های بی هویت و بد قواره ای باشد که دور خود جمع کردید و جدا از همه ی اینها، این خانه در کنار دیگر خانه های تاریخی ایرانی ، لذت دیدن در سفر را برای شما می کند. با ما در ادامه ی مسیر همراه باشید.