در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری شهر بروجرد به خانه ی تاریخی دیگری می رویم، که متعلق به یکی دیگر از اعضای خانواده ی سرشناس طباطبائی در بروجرد است، این خانه متعلق به کمال الدین نبوی طباطبائی بوده که روحانیون به نام دوره ی قاجاریه محسوب می شد و به واسطه ی نسبت خانوادگی هم توجه و موقعیت خاص داشت و این عمارت تاریخی به عنوان یکی از میراث های تاریخی و فرهنگی شهر تاریخی و زیبای بروجرد، امروزه میزبان گردشگران بسیاری است که در کنار زیبایی های معمار ی و هنری بنا، شاهد موزه مردم شناسی شهر بروجرد نیز هستند.
این خانهی تاریخی زیبا هم یکی دیگر از آثار متعلق به دوران قاجاریه می باشد، بنا و ساختار کلی خانه بر اساس المان های معماری ایرانی شکل گرفته و تزئینات و جزئیات زیبای آن نیز نمونه های دیگری از هنرهای معماری ایرانی هستند. برای رفتن به این خانه باید مسیر خانه های طباطبائی را در پیش بگیرید، که پیش تر در معرفی خانه ی افتخار السلام طباطبائی در سایت 2safar به این منطقه اشاره کردیم، خیابان صفا، کوچه هلال احمر. این خانه ی تاریخی با سردری بزرگ و آجر میزبان گردشگرانی است که می خواهند جلوه دیگری از معماری و هنر ایرانی را شاهد باشند. دروازه ی های چوبی این خانه هم از جمله بخش های دیدنی است که در بدو ورود توجه گردشگران را به خود جلب می کند، اما اگر به خاطر داشته باشید، معرفی خانه های تاریخی به یکی از اصول معماری ایرانی حفظ حریم خانه و اندرونی اشاره کردیم، که در این خانه ی کمال الدین نبوی طباطبائی شکل دیگری از این شکل از معماری را می بینید، در بسیاری از خانه یک هشتی با سقف گچ بری شده و پر تزئین حائل میان بیرون و درون خانه ها بود که در این جا، یک دالالن نقش حائل را بازی می کند و گردشگران با عبور از یک دالان به حیاط خانه می رسند
. با این تفاوت که دالان این عمارت تاریخی برای عبور اسب ها نیز استفاده می شد و درب ورودی اصطبل خانه در داخل این دالان قرار دارد. با عبور از این دالان در خانه ی کمال الدین طباطبائی به حیاط اصلی خانه می رسید ، مکانی که عناصر متعدد و مختلفی از هنر ایرانی را در خود جای داده و مهمترین بخش آن هم برای گردشگران امروزین این خانه احساس خوشایندی است که با یک لبخند از دیدن چنین صحنه ای نمایان می شود. بخش اصلی خانه را می توانید در قسمت شمالی عمارت ببینید، که با هنر مندی هرچه تمام تر ترکیبی فوق العاده را ایجاد کرده است. خانه های قدیمی ایرانی به دلیل برخورداری از فضای وسیع، قسمت های مانند، حمام ، مطبخ و حتی دستشویی را در قسمت های دیگری از خانه قرار می دادند، به شکلی که قسمت اصلی خانه و اتاق ها و تالار در یکی طرف قرار داشتند، مطبخ و شاید حمام در یک طرف و دستشویی هم در گوشه ای دیگر، در این خانه هم این سبک از معماری خانه های قدیمی رعایت شده و یک سمت از چهار طرف حیاط خانه هم دیواری است که با طاق نما هایی زیبا و ساده جلوه ای تماشایی پیدا کرده و به نوعی بخش مهمی از فضای حیاط خانه است، با ما در ادامه این بازدید همراه باشید.
در ادامه معرفی خانه ی تاریخی و زیبای کمال الدین نبوی طباطبائی، شما را با عمارت اصلی و معماری این بنای دلنشین آشنا می کنیم. عمارت اصلی بنا با پنحره های ساده و آجر چینی زیبا و بخش هایی کاشی کاری شده اش نمایانگر هنر معماری ایرانی رایج در عهد در قاجاریه است. قرینه شدن بخش های مختلف چه در نما و چه در طبقات خانه یکی از ویژگی های بارز این خانه ی تاریخی است، پلان خانه های ایرانی را می توان ساده و کاربردی توصیف کرد. هنگامی که به قسمت های مختلف این خانه می روید، با این اصل مهم در معماری ایرانی رو به خواهید شد که هیج یک از اجزاء ساخته شده در معماری ایرانی بیهود نیست که در بنا و آثار مختلف این شکل از معماری می توانید ببینید. از گنبد، مقرنس گرفته تا کاشی و آجر، هر کدام به در کنار زیبا، هنر برای ساختار، کارکرد و اهداف کاربردی خاصی در این بنا های جای گرفته اند.
در خانه کمال الدین طباطبائی قرینه بودن مسیر های و راه پله می تواند ذوق هنر معماران ایرانی را بیشتر نماسان کند، اهالی خانه و میهمانان دیروز و امروز این خانه ی تاریخی از طریق دو مسیر در دو سمت عمارت به طبقه اول راه پیدا می کنند و همین اتفاق در در طبقات دیگر هم تکرار می شود و این راه پله ها علاوه بر تسهیل رفت و آمد، مسیر تردد مشخص اهالی خانه و میهمانان خانه بوده است، که در آن با قرینه ساختن این دو فضا هماهنگی و زیبایی خاصی به فضای داخلی عمارت بخشیده است.
گردشگران در طبقه ی اول این خانه، دو شبستان زمستانی را می بینند، چرا که زمستان های سر بروجرد در گذشته، از بخش های مهم خانه به شمار می رفت به گونه ای ساخت سقف، گچ بری های بکار رفته در آن، پنجره ها و در ها همگی در کنار زیبایی فضا، در حفظ گرمای محیط دارای نقش هستند. پنج در های این طبقه از جمله قسمت های دیدنی است که گردشگران می توانند شاهد آن باشند. در طبقه دوم هم پنج دری زیبا شما را به تالار می رساند که مهمتری بخش این تالار بخاری زیبایی است که با تقاشی های قدیمی خاص تر شده است، بر اساس اطلاعات موجود نقاشی بالای شومینه یا همان بخاری طبقه دوم متعلق به استاد نعمت الله نقاش بروجردی است، که در کنار زیبایی سقف خانه خانه تماشایی و خواستنی است، طبقه سوم هم شاه نشین خانه استبا سقف کوتاه تر نسبت دو طبقه ی دیگر و با تزئینات بیشتر، یکی از هنر های زیبای بکار رفته در خانه ی کمال الدین طباطبائی، نقاشی است که در سقف، بالای بخاری، در قسمت هایی از پنج در های می توانید این نقاشی ها را از نزدیک ببنید. در کنار هنر آچر چینی، کاشی کاری از تزئینات پر تکرار در خانه ی کمال الدین طباطبائی است، ارسی های این خانه با شیشه های ریز رنگی اش، رنگین کمانی از نور را ایجاد می کند و گردشگران در این خانه ی تاریخی مانند بسیاری از دیگر از خانه های ایرانی می توانند معجزه ی معماری ایرانی در استفاده نور و رنگ را مشاهده نمایند، که در کنار نورسانی، زیبایی، حریم فضا های مختلف را هم حفظ می کند. با ما در این خانه بمانید تا شما را با هویت امروزین این خانه ی تاریخی آشنا کنیم.