جاذبه های گردشگری ایران - صحن جامع رضوی مشهد
در دهه ی 60 هجری شمسی، روند ساخت و ساز های حرم رضوی آغاز شد و در ادامه ساخت صحن های جمهوری اسلامی و قدس در مجموعه ی حرم رضوی (که پیش تر در سایت 2safar به معرفی آنها پرداختیم) ساخت صحن عظیم و وسیع دیگری در سال 1366 کلنگ خورد، که امروزه بزرگترین صحن مجموعه ی حرم به شمار می رود. این صحن که صحن جامع رضوی شناخته می شود دارای مساحتی در حدود 120 هزار مترمربع است. گردشگران در جنوب آرامگاه علی بن موسی الرضا می توانند این صحن را پیدا کنند. البته برای رسیدن به صحن جامع می توانید از صحن قدس، بست شیخ بهائی و رواق امام خمینی به این بخش از مجموعه حرم رضوی برسید. خیابان امام رضا و شهید اندرزگو هم گردشگران را به این صحن می رساند.
صحن رضوی مملو است از هنر معماری ایرانی با بکار گیری هنر های مختلفی که هر ببیننده ای را مجذوب خود می کند. در این صحن گردشگران و زائران حرم شاهد سه ایوان به نام ایوان ولی عصر، باب الکوثر و باب الغدیر هستند که در قسمت های جنوبی، شرقی و غربی مجموعه حرم رضوی قرار دارند. از دیگر مشخصه های معماری این صحن می توان به 55 غرفه ای اشاره کرد که نمودی از هنر معماری ایرانی به شمار می آیند و کاشی کاری های بسیار زیبایی در این بخش از صحن جامع بکار رفته است. همچنین زائران و گردشگران 6 گلدسته ی بلند را در این صحن شاهد خواهند بود که مرتفع ترین آن با 70 متر در قسمت جنوبی صحن قرار دارد. دو سردر بزرگ هم در قسمت های شرقی و غربی صحن جامع رضوی هارمونی بیشتری به صحن وسیع و بزرگ بخشیده و نمایی باشکوه به آن داده است.
از دیگر صحن های مجموعه حرم رضوی می توان به دو صحن کوثر و غدیر اشاره کرد که این دو صحن به قرینه در دو طرف صحن جامع قرار گرفته اند. صحن کوثر در قسمت شمال شرقی صحن جامع و صحن غدیر در قسمت شمال غربی آن واقع شده اند. زائران و گردشگران این حرم مطهر می توانند از طریق رواق امام خمینی و صحن آزادی به صحن کوثر برسند. معماری ایرانی در شمایل آجری کاری های باشکوه، کاشی کاری های بسیاری فاخر و معرق کاری های چشم نواز در این صحن خودنمایی می کند و زائران را راهی آرامگاه و ضریح امام رضا می کند. در آن طرف داستان هم صحن غدیر در نمایی بسیار زیبا قرار گرفته که شکوه و عظمت این مجموعه عظیم را بهتر و بیشتر نشان می دهد.
در کنار این دو صحن، در حدود سال 1382 روند ساخت صحنی دیگر آغاز شد، که امروزه با نام صحن هدایت شناخته می شود. این صحن در شمال شرقی مجموعه حرم و نزدیک به بست شیخ طبرسی قرار دارد و معماری ایرانی با کاشی کاری، آجر کاری و دیگر هنر های معماری ایرانی از مشخصه های اصلی این مکان زیبا و معنوی به شمار می رود. صحن های متعدد حرم رضوی هر کدام با تاریخ و هویتی خاص بخشی از ماهیت سازه ای این مجموعه ی مقدس به شمار می روند، که در طول سال میزبان زائران و علاقه مندان بسیاری است که مشتاقانه به دنبال زیارت این مکان مطهر آمده اند، مکانی که از مهمترین بخش های هویتی این کشور به شمار می آید.