غار قوری قلعه کرمانشاه

2safar

جاذبه های گردشگری کرمانشاه هرکدام بخشی از علایق گردشگران را پوشش می دهند، جاذبه تفریحی و طبیعی در کنار جاذبه های باستانی و تاریخی و از سوی دیگر، جذابیت های فرهنگی و بومی، همگی بخش های متکثری از تنوع زیست بومی و قومی این منطقه را تحت پوشش قرار می دهند و گردشگران را هم با طیف وسیعی از جاذبه های گردشگری روبه رو می کند.

2safar

اما یکی از جاذبه های گردشگری در کرمانشاه چنان پرآوازه و دیدنی است که علایق متنوع و متکثر گردشگران را از سنین مختلف تا قومیت ها و ملیت ها را در بر خواهد گرفت، مکانی رویایی، زیبا، تاریخی و باستانی و به طور خلاصه حیرت انگیز که در کنار تمام زیبایی هایش از هیجان انگیز ترین سفر های گردشگران به شمارمی رود.

2safar

اسم غار قوری قلعه نامی آشنا برای بسیاری از افراد است، مکانی حیرت انگیز و شگفت آور که گوشه ای از قدرت و زیبایی خالق این جهان را به ما نشان می دهد. غار قوری قلعه ی کرمانشاه متعلق به نواحی اورامانات است، مکانی منحصر به فرد در دل کوه شاهو، با مناظری بکر، زیبا و جنگی که رسیدن به این غار را برای گردشگران لذت بخش تر می سازد. غار قوری قلعه در حدود 90 کیلومتری شهر کرمانشاه قرار دارد که برای رسیدن به این مکان باید جاده کرمانشاه به سوی روانسر را در پیش بگیرید و پس از رسیدن به روانسر در جاده ی روانسر به سمت پاوه مسیر نهایی است که تا این غار 25 کیلومتر فاصله خواهید داشت.

2safar

غار قوری قلعه در دامنه کوه زیبا و بلند شاهو قرار دارد که پوشش گیاهی و درختان این منطقه در کنار جاده ی پر پیچ و دره های اطرافش فضایی رویایی را در ذهن متبادر می کنند. تابلو های راهنما، رسیدن شما به این غار و روستای قوری قلعه را ساده می کنند. در سایه های همیشه مداوم اطراف غار می توانید وارد ورودیه این محوطه ی غار شوید که نسبت به دیگر جاذبه های گردشگری استان کرمانشاه از امکانات بهتری برخوردار است. پس از رسیدن به این منطقه تازه با یکی از خارق العاده ترین جاذبه های طبیعی ایران و جهان روبه رو می شوید و داستان این غار افسانه ای تازه آغاز می شود.

2safar

کارشناسان و باستان شناسان قدمت غار قوری قلعه را متعلق به 65 میلیون سال پیش می دانند، تصور این رقم هم بسیار دشوار و دور از ذهن است. این غار که یکی از معروف ترین آثار طبیعی ایران و خاور میانه به شمار می رود، بزرگ ترین غار آبی در آسیا و طولانی ترین غار در ایران شناخته شده و بر اساس اطلاعات ثبت شده، این غار به عنوان یکی از 7 اثر طبیعی ملی ایران به ثبت ملی رسیده است.

2safar

درازای غار قوری قلعه بر اساس کاوش های متعدد صورت گرفته در این غار به 12 کیلومتر می رسد و عمقی در حدود 3140 متر دارد. اولین کاوش های انجام شده به صورت تخصصی در این غار در سال 1355 هجری شمسی در توسط غار شناسان انگلیسی بود که در سال های بعد گروه های اروپایی دیگری از جمله فرانسوی ها مراحل دیگر این کاوش ها را انجام دادند و کارشناسان و غارنوردان ایرانی هم در دهه های بعدی بخش های تازه ای از این غار افسانه ای را نمایان کردند. در ادامه ی 2safar به قسمت های مختلف این غار خواهد رفت و شما هم می توانید در این مسیر ما را همراهی کنید.

2safar

در ادامه ی معرفی غار قوری قلعه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری استان کرمانشاه، به بخش های مختلف این غار هزار تو و زیبا سر می زنیم و دیدنی های این اثر طبیعی با شکوه را با هم خواهیم دید. اما پیش از شروعِ سفر در داخل غار ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که نام این غار و روستای نزدیک غار یکی است ولی هیچ سند و اثری در خصوص تعلق و چرایی این اسم وجود ندارد و مانند بسیاری از آثار تاریخی و باستانی داستان ها و روایت های متعددی در خصوص آن وجود دارد، که هیچ کدام ثبت نشده اند.

2safar

یکی از ویژگی های غار قوری قلعه هوای و دمای داخل غار است که امکان بازدید آن در فصول مختلف سال امکان پذیر است، این در حالی است که مناطق اطراف غار دارای زمستان هایی سخت و برف گیر هستند، اما گردشگران به راحتی می توانند در فصل های سرد هم قسمت های مختلف و زیبای این غار سحرانگیز را ببینند. شاید واژه ی سحرانگیز را همراه با مبالغه بدانید اما وقتی قدم به این مکان می گذارید، داستان جور دیگری است و این شمایید که کلمات مبالغه انگار را در خصوص این غار، تنها بخشی از داستان خواهید دانست.

2safar

کاوش های صورت گرفته در قوری قلعه را فاز بندی کرده اند و این فاز بندی امکان تقسیم بندی بخش های مختلف این غار را فراهم می کند. فاز اول کاوش ها به محدوده ای در حدود 500 متر گفته می شود که دو تالار به نام های تالار کوهان شتر و تالار مریم شناسایی و تعیین شده اند. که هرکدام دارای ویژگی های متنوعی هستند. تالار مریم به واسطه ی وجود یک قندیل شبیه به تصویر حضرت مریم به این نام خوانده می شود و قصه این بخش درست در همین جاست. در تالار مریم، دریاچه ای وجود دارد که قندیل هایی از سقف و دیوار های آن آویزان شده اند و این صحنه هنگام ورود به این تالار و دیدن آن حیرت انگیز است.

2safar

قندیل هایی که در اشکال مختلف به طور تصادفی، تصاویری خاص را به ذهن بینندگان و گردشگران متبادر می کنند، که بر اساس پیش زمینه های ذهنی و فرهنگی مان شبیه به برخی تصاویر ذهنی ما هستند، از جمله می توانیم به قندیل هایی شبیه به کوهان شتر، قلب، طوطی، نیم رخ شتر، شیر سنگی، کرکس، برج پیزا و حتی مجسمه ی فردوسی و غریب تر بابانوئل اشاره کرد. منظره ای که برای گردشگران در عین هیجان و شعف ، لذتی فراموش نشدنی را به دنبال خواهد داشت.

2safar

البته برخی از کارشناسان معتقدند که نمایشی شدن این غار باعث شده برخی از جانداران موجود در این مکان از بین بروند، این کارشناسان با تاکید بر یافته های خود معتقدند که مهره دارانی مانند سمندر خال زرد و خفاش ها که زمانی این مکان قلمرو زیستی آنها به شمار می رفته اکنون در این غار زندگی نمی کنند و غار قوری قلعه زیستگاه یکی از نادر ترین خفاش های جهان با نام خفاش موش گوشی بوده است. زیست گاهی که براساس یافته های باستان شناسان از جمله زیست های اولیه انسان های اولیه و عصر آهن بوده است. این تازه اول مسیری است که 2safar در غار قوری قلعه در پیش گرفته و بخش های دیدنی و جذاب دیگری هم در این مکان قرار دارد که در ادامه ی سفرمان به سراغ آنها خواهیم رفت.

2safar

در معرفی جاذبه های گردشگری غار قوری قلعه ی کرمانشاه به تالار مریم و قندیل های مجسم آن رسیدیم که در فاز اول کاوش های این غار قرار داشتند. فاز دوم کاوش های غار قوری قلعه هم به سه تالار تقسیم می شود که آنها را با اسم های عروس، بلور و نماز تفکیک کرده اند. طول کاوش های صورت گرفته در فاز دوم بیش از یک کیلومتر است و بخش شاخص و منحصر به فرد این فاز که نسبت به دیگر بخش های غار قوری قلعه و دیگر غار های اینچنین متمایز است، تالار بلور می باشد. ویژگی بارز و خاص تالار بلور در قندیل های پرده ای است که درحوضچه وسط این بخش قابل مشاهده می باشند. در تالار بلور حوضچه ای زیبا و آب شفافی وجود دارد که قندیل هایی بر روی سقف آن قرار گرفته و قسمت متمایز این قندیل ها صدای آهنگین و زیبایی است که با تماس دست و لمس آنها ایجاد می شود، ویژگی این قندیل ها باعث شده تا تالار بلور برای گردشگران یکی از محبوب ترین بخش های غوری قلعه باشد و این پدیده ی طبیعی هم یکی از نمونه های منحصر به فرد این غار محسوب شود.

2safar

تالار دیگر این فاز را تحت عنوان عروس می شناسیم. تالاری با سنگ های براق، درخشنده و کریستالی که به واسطه ی رنگ سفید و زیبایش عروس نام گرفته است. زیبایی این بخش از غار قوری قلعه ، حیرت انگیز است و قندیل های باریک و زیبا که در کنار هم منظره ای باشکوه را تشکیل می دهند، گردشگران را انگشت به دهان می کند، این پدیده های طبیعی به زیبایی هرچه تمام تر در قسمت های مختلف ایجاد شده اند و تصاویری شگفت انگیز از هارمونی طبیعت و حرکت خودکار موجودات هستی را به نمایش می گذارند، حرکتی که بدون وجود نظم و ناظم آن قابل تصور نخواهد بود. نکته ی جالب در خصوص قندیل های این بخش ارتفاع بلند آنهاست که در حدود 2 تا 8 متر می باشند و رنگ شفافی دارند.

2safar

پس از این تالار، تونلی قرار دارد که برخی لقب ترسناک ترین بخش غار را به این قسمت داده اند، بخشی که سقف غار با سطح آب تماس پیدا می کند و این ویژگی کافی است تا آن را تونل برزخ به نامند. اما تا اینجا داستان غار قوری قلعه قندیل ها و ترکیب متمایز ساخت آنها برای گردشگران فریبنده و جذاب بود، ولی آبشار های غار قوری قلعه که در فاصله ی 3 هزار متری عمق زمین جاذبه ای نادر است، که برخی از تصاویر بیان شده در داستان ژول ورن در سفر به اعماق زمین را جلوی چشم گردشگران می آورد، آبشاری با ارتفاعی 12 متری ، که از نادر ترین ویژگی های این غار به شمار رفته و گردشگران را بیشتر مجذوب و شگفت زده خواهد کرد.

2safar

قدمت 65 میلیون ساله ی غار بدون شک نمی تواند بدون اثر و آثار از انسان های اولیه و دیگر دوران باستانی نداشته باشد، این غار شگفت انگیز یکی از سکونت های انسان اولیه بوده و از دیگر عصر های عهد باستان هم بقایایی در خود نگه داشته است. در این میان، می توان به ظروف نقره ای، سفال های باستانی اشاره کرد، که برخی از این آثار ازجمله سفال ها و سکه ها را متعلق به ساسانیان می دانند، کتیبه ای هم به خط پهلوی در غار قوری قلعه قرار وجود دارد که چهره این پدیده ی طبیعی را در عصر های مختلف تاریخ به نمایش می گذارد. با اینکه از بخش های مختلف این غار دیدن کردیم، اما این نوشته تنها بخش کوچکی از زیبایی های غار قوری قلعه را می تواند نمایان کند و شاید تنها نقش آن ترغیب شما برای دیدن این مکان منحصر به فرد باشد.