در ایران مساجد همواره یکی از بهترین اماکن برای تبلور هنر ، فرهنگ و تمدن اجتماعی در دوران مختلف به شمار می رفته و این به دلیل ریشه ی عمیق باور های دینی در میان مردم و حکومت های است که در نواحی مختلف ایران آثار بسیاری را از خود بر جای گذاشته اند. معماری این مساجد در شهر های گوناگون یکی از نماد های فرهنگی آن شهر ها به شمار می آیند، که به دنبال نشان دادن شکوه فرهنگی و تمدنی شان بوده اند.
مسجد امام در شهر کرمان یکی از نمونه های فاخر از دوران سلجوقی است، دورانی که هنر و سبک معماری آن یکی از درخشان ترین دوره های هنری در ایران به شمار می رود. مسجد امام که پیش از این بنام مسجد ملک نیز شناخته می شد، در خلال سال های 476 تا 489 هجری قمری توسط ملک تورانشاه سلجوقی ساخته شد و که به عنوان یکی از جاذبه های دیدنی و قدیمی شهر مورد توجه گردشگران قرار دارد.
این مسجد با مساحتی در حدود 9191 متر مربع یکی از قدیمی ترین مساجد ایران محسوب می شود و به لحاظ معماری کلکسیونی از هنر ها و ظرافت های معماری در عهد سلجوقی است. این مسجد یکی از مساجد چهار ایوانی است که از سبک های فاخر معماری مساجد به شمار می رود. در میان ایوان های چهار گانه ی مسجد امام، ایوان ضلع غربی ، بزرگترین ایوان مسجد است، که به عنوان ایوان بزرگ قبله شناخته می شود. این ایوان با اِلمان های معماری عصر سلجوقی یکی از نماد های اصلی مسجد امام است و با هنر مندی تمام از آجر ساخته شده که ظرافت های هنری آن زیبای هنر معماری سبک سلجوقی بیشتر نشان می دهد.
شبستان ها در مساجد ایرانی یکی از بخش هایی است که استاد کاران و معماران دوره های مختلف هنر مندی بیشتری را در آن به خرج داده اند و مسجد امام هم دارای شبستان های چندگانه ای است. شبستان امام حسن مشهور ترین شبستان مسجد امام است و گردشگران در این مسجد تاریخی می توانند از شبستان های دیگر مسجد مانند شبستان آقا شیخ حسن فقیه، شبستان آقا علی، شبستان امام موسی بن جعفر دیدن کنند ، شبستان ضلع شرقی هم کوچکترین شبستان این مسجد وسیع به شمار می رود .
هر کدام از شبستان ها با ظرافت های هنر و ستون های متعدد بسته به وسعت آنها برای گردشگران قابل توجه خواهند بود. محراب های مسجد هم از دیگر بخش های زیبا و دیدنی این بنا تاریخی به شمار می روند که در نقاط مختلف قابل مشاهده هستند.
برج سلجوقی که در قسمت شمال شرقی مسجد اما قرار گرفته، از دیگر آثار برجای مانده از عهد سلجوقی است که به لحاظ تاریخی اهمیت بسزایی دارد، هرچند از این اثر کهن تنها 6 متر باقی مانده است. اما هنر مندی معماران و استاد کاران در بخش های مختلف بنا این اثر تاریخی را چنان زیبا، دلنشین و دلفریب ساخته ، که گردشگران را شیفته آن می سازد، بنایی که با کاشی کاری، گچبری، آجر کاری، مقرنس کاری(به خصوص در مقرنس های سردر طاق ورودی مسجد) و دیگر هنر های معماری یکی از آثار فاخر معماری ایرانی در کرمان است.