مسجد جامع زنجان
جاذبه های گردشگری ایران - مسجد جامع زنجان
شهر های ایران از شمال گرفته تا جنوب و از شرق تا غرب اش، همگی بر اساس باور های دینی شان، مسجدی فاخر، بنایی باشکوه و اثری زیبا را به عنوان مسجد جامع خود می شناسند، که این نشان از باورمندی مردمان این سرزمین دارد، در دوران باستان آتشکده ها فراوانی در همه ی شهر ها وجود داشت و پس از اسلام هم این باورمند در شکوه مساجد اسلامی تجلی یافت، به همین خاطر، مساجد جامع شهر ها می تواند اولین مقصد شما برای دیدن اثری فاخر و شکوه مند در یک شهر باشد، به همین خاطر مسجد جامع زنجان هم یکی از این بنا ها ست.
مسجد جامع شهر زنجان یکی دیگر از مساجد باشکوهی است که بر اساس المان های معماری ایرانی ساخته شده است، این مسجد در اوایل دوران قاجار ساخته شد، بنا بر اطلاعات موجود در خصوص این مسجد ، یکی از فرزندان فتحعلی شاه بانی ساخت این مسجد می شود.اما بانی مسجد یاهمان شاهزاده ی قجری، این مسجد را به واسطه ی ارادت اش به سید محمد مجتهد سردانی می سازد ، این مجتهد زنجانی یکی از مراجع تقلید شیعه بود که او را سید مجتهد می نامیدند و مسجد جامع هم با نام مختلفی به این شخصیت مذهبی گره خورده است، که به نحوی که این مسجد را مسجد سید، مسجد سید زنجانی و مسجد جامع سید نیز می شناسند، از این رو، ساخت مسجد از سوی شاهزاده ی قجری تنها به واسطه ی ارادت به ایشان بوده است.
این مسجد تاریخی که در قرن 1242 ساخته شده است و شما می توانید از طریق سبزه میدان این بنای تاریخی پیدا کنید، از سوی دیگر هم بازار قیصریه شما را به این بنای تاریخی می رساند. هنگامی که با این بنای تاریخی رو به رو شوید، یک مسجد چهار ایوانی را خواهید دید، بنایی که یکی از نمونه های قجری مساجد سبک چهار ایوانی است که ایوان ها به صورت قرینه ساخته شده اند و نمای باشکوه و زیبایی را به مجموعه مسجد بخشیده اند. مهمترین مشخصه این بنا هم گنبد آن است که در مقابل صحنی بزرگ قرار دارد. مساجد چهار ایوانی به واسطه ی ساخت ایوان های چهار گانه برای نشان دادن شکوه و عظمت شان به صحن های بزرگتری احتیاج دارند، که پلان صحن مسجد جامع زنجان به صورت مربع می باشد. حجره ی های این مسجد در هرکدام از قسمت های شرقی و غربی 16 عدد است و در ضلع شمالی هم 7 حجره ی دیگر قرار دارد که از این رو، ماهیت طلبگی و آموزشی بدن این مجموعه را بیشتر نشان می دهد. در ایوان جنوبی هم شبستان گنبد دار قرار دارد که بر بالای آن نیز گنبد اصلی مسجد قرار گرفته است. که با تزئینات معماری نمای بسیار زیبایی دارند.
اما گردشگرانی که به این مسجد قدم می گذارند، مانند بسیاری از بنا های تاریخی و مذهبی ایرانی می توانند، عرصه بی حد و حصری از هنر وذوق ایرانی را ببینند، از کاشی کاری های بی نظیر، تا هنر خوشنویسی که در ایوان ها و دیگر بخش های مسجد بکار فته است. معماری و هنر هایی که در مسجد جامع زنجان می بینید، به واسطه ی تسلط المان های معماری رایج در آن دوره دارای هویت معماری خاصی است، اما هنر و ذوق هنرمندان این بنا، مانند دیگر بنا های فاخر ایرانی، آن را به اثری با شکوه وز یبا بدل کرد که امروزه در کنار کارکرد مذهبی و اعتقادی اش یکی از بنای های فاخر و زیبای زنجان است.