پیش از رفتن به هر کدام از مساجد قدیمی و تاریخی در شهر های ایران باید خود را آماده ی دیدن حجم زیادی از هنر، زیبایی و درخشندگی انواع گوناگون هنر های ایرانی کنید علاوه بر این، در کنار این هنر آفرینی ، دقت ، ظرافت و مهندسی بجای معماران ایرانی در دوران مختلف نیز مسحور کننده خواهد بود.
در شهر کرمان هم با توجه قدمت و ریشه ی تاریخی اش، مساجد مشهوری وجود دارد که در سایت 2safar به برخی از آنها اشاره کرده ایم. اما یکی از مساجد به نام کرمان مسجد جامع شهر است که به مسجد جامع مظفری کرمان نیز شهرت دارد.
قدمت مسجد جامع بر اساس نوشته های مندرج در کتیبه ی مسجد به قرن هشتم هجری و سال 750 باز می گردد. در آن برهه این بنا به خواست و دستور امیر مبارزالدین محمد مظفری میبدی از پادشاهان سرسلسله ی آل مظفر ساخته می شود و نام مظفری مسجد هم برگرفته از نام این پادشاه است. مسجد جامع در طول سالیان دچار آسیب هایی شده و در دوران مختلف از جمله در عهد صفویه ، قاجاریه و پهلوی مورد بازسازی و مرمت کلی قرار گرفت، که البته بیشتر آسیب هم به سردر شرقی مسجد در دوران زندیه به دلیل حمله آغا محمد خان قاجار وارد شد و پس از آن هم به شکل زیبا و شکیل بازسازی شد.
مساجد ایران کلکسیونی از هنر های معماری ایرانی هستند که دست معماران و استاد کاران بیشتر و بهتر برای هنرنمایی شان باز بوده است و از این رو، گردشگران در این اماکن هنر های فاخر و زیبایی را می بینند، که به ندرت در جایی دیگر شاهد چنین آثاری خواهند بود.
مسجد جامع کرمان یکی از نمونه های شکیل مساجد چهار ایوانی در معماری ایرانی است و ورودی های مسجد در قسمت های شمالی ، شرقی و غربی قرار دارند. با ورود به صحن بزرگ مسجد جامع که بالغ بر 3 هزار مترمربع وسعت دارد، تازه با شکوه ایوان های چهارگانه روبه رو می شویم و هیجان دیدن بخش های مختلف این هنرنمایی شما را به تکاپو می اندازد.
شاخص ترین بخش مسجد در قسمت شرقی قرار دارد جایی که سردری بزرگ ، با شکوه و بِغایت زیبا چشم هر ببیننده ای را خیره می کند، کاشی کاری های منظم، دقیق و خوش رنگ در کنار مقرنس کاری های بی عیب نمای دلنشینی را ایجاد کرده اند.
معرق کاری های محراب این ایوان در ضلع شرقی هم زیبایی این بخش را دوچندان می کند، مسجد جامع کرمان همان طور که گفتیم از جمله مساجد چهار ایوانی است و گردشگران به هر طرف که رو کنند، ایوانی را خواهند دید که معماران ایرانی با بکار گیری هنر های ایرانی مهارت و هنرمندی شان را به رخ کشیده اند.
گچ بری، سنگ کاری، کاشی کاری، معرق و مقرنس کاری، نجاری وخوشنویسی از جمله هنر هایی هستند که هر کدام در شکوه و زیبایی این اثر تاریخی نقش بسزایی دارند. مساجد قدیمی در عین زیبایی و شکوه شاهانه ی شان ، فضایی آرامش بخش و دلنشینی دارند، که در میان شلوغی دنیای امروز بهشت هایی هستند، زمینی.