مسجد جامع یزد

2safar

هنگام سفر به شهر یزد گردشگران شهری خشتی را متصور می شوند ، این تصور پر بی راه نیست اما گردشگران در این سفر باید خود را آماده ی دیدن خوش ذوق ترین و در عین حال کاربلد ترین شکل معماری در دل کویر کنند.

2safar

شاید انتخاب مسجد جامع یزد به عنوان اولین مکان برای بازدید گردشگران سوپرایز خوبی باشد، بنایی کهن ، با وقار ، زیبا و در نهایت هنر خوش ساخت، این اثر تاریخی در دوران مختلف دست خوش تغییرات زیادی شده و در گوشه و کنار این بنای با شکوه می توان آثاری از دوران های تاریخی گوناگون را دید.

2safar

براساس گفته ی مورخان پایه های مسجد و محل قرار گیریش به دوران ساسانیان و آتشکده قدیمی در این محل باز می گردد و اولین ساخت و طرح مسجد هم به دوران عمرولیث صفاری (اولین حکومت ایرانی پس از اسلام) در سده ی سوم هجری قدیمی است، که مسجدی تحت عنوان مسجد جامع عتیق با شکل و شمایلی شبستانی به وجود آورد.

2safar

اما این مسجد در ابتدای تغییرات و نوسازی ها بود، مسجد جامع قدیم در قسمت غربی مسجد جامع با یک ایوان و گنبد خانه در سده ی پنجم هجری قمری به این مجموعه اضافه شد و در دوران بعد هم مسجد سومی در کنار این بنا ها مشتمل بر یک صحن کوچک، گنبد خانه و یک ایوانه بزرگ ساخته شد.

2safar

مسجد جامع یزد کلکسیونی از تلاش های پراکنده برای شکل دادن به مسجدی باشکوه و مزین به هنر های معماری است و در واقع تلاش برای حضور در کنار اثری ماندگار محسوب می شود ، که امروزه ما از نام هایی چون عمرولیث، سید رکن الدین نظام الحسینی، شرف الدین علی یزدی، امیر تیمور، شاهرخ تیمور و خاندان هایی چون سلجوقی، ایلخانی ، صفوی، قاجار و تیموری با تمام جلال و جبروت روزگار شان در سایه ی این بنا نام می بریم.

2safar

مسجد جامع یزد به سبک معماری ایرانی- مغولی (سبک غالب در این اثر )شکل گرفته و در دوران قاجار بخش هایی از این مجموعه تخریب و ساختار مسجد همراه باتغییراتی مورد بازسازی قرار گرفت. مسجد جامع یزد امروزه شامل یک ایوان مرتفع، دو شبستان، دو گرم خانه در قسمت های غربی و شرقی است. اما از جاذبه های خاص این مسجد باید به مناره ها و گنبد دو پوسته ای اش اشاره کرد.

2safar

گنبد این مسجد دارای دو پوسته ی متصل است که پوسته ی داخلی متناسب طراحی داخلی شکل گرفته و پوسته ی خارجی هم متناسب با اقتضائات بیرونی مسجد است و در نهایت هنر و زیبایی کاشی کاری و معرق شده اند.

2safar

مناره های مسجد جامع یزد هم با ارتفاعی در حدود 50 متر و در قطری 8 متری از بلند ترین مناره های مساجد دنیا به شمار می آید و در نوع خود اثر بی نظیر، پر صلابت و منحصر به فرد است. سردر و ورودی مسجد هم، که مناره های بر روی آنها قرار گرفته اند، در نهایت ظرافت و هنرمندی تمام ،کاشی کاری و مقرنس شده است و مانند صحنه ایی جادویی پذیرای گردشگران این مسجد تاریخی است.

2safar

گردشگران در این بنا کاشی کاری های زیبا، معرق کاری های باشکوه، مقرنس های بی نقص، خطاطی های باوقاری را خواهند دید و همچنین می توانند در این اثر تاریخی مجموعه ی وزین و پر پیمانه ایی از هنر، ذوق، تاریخ و بخشی از هویت ایران را نظاره گر باشند.