مسجد جنت سرا آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی اردبیل
جاذبه های گردشگری ایران - مسجد جنت سرا آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی اردبیل
گشت و گذار ما در مجموعه ی آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی ما را به یکی دیگر از بنا های شاخص در این بقعه می رساند. بنایی که با نام مسجد جنت سرا یکی دیگر از جاذبه های دیدنی و زیبایی است که گردشگران در شهر اردبیل و در مجموعه ی بقعه ی شیخ صفی شاهد آن خواهند بود.
مسجد جنت سرا هم دارای گنبدی آجری است، گنبدی که با آجری کاری های مشبک گره چینی شده نمایی بسیار زیبایی پیدا کرده است، پلان کلی مسجد به صورت هشت ضلعی است ، در خصوص مسجد جنت سرا اطلاعات پراکنده ای وجود دارد که ماهیت این مکان را بیشتر نشان خواهد داد. اولین ویژگی این مسجد نداشتن محراب است، که به واسطه ی قرار داشتن در یک خانقاه صوفیانه، می توان آن را میدان درویشان دانست، به گونه ای که بسیاری از معماران هم شکل و ساختار مسجد را به گونه ای توصیف کرده اند که محلی برای رقص سماع و برگزاری آئین دراویش می دانند. عده ای بر این باورند که با توجه به مشخصات معماری خاص این بنا، جنت سرا، متعلق به قرن هفتم هجری است و یکی از بنا های قدیمی خانقاه شیخ صفی بوده و این در حالی است که عده ای کارشناسان هم بنای جنت سرا را متعلق به دوران شاه تهماسب اول می دانند و دلیل ساخت این چنین بنایی نیز گرایشات صوفیانه ای می دانند که بخشی از هویت پادشاهان صفویه بوده و شاه تهماسب اول خود از سوی بسیاری از پیروان تصوف مراد بوده است.
از این رو، با توجه شکل و ساختار موجود، گردشگران با یکی از میدان دراویش متعلق به عهد صفوی روبه رو هستند، مکانی که در کمتر نقطه ای دیگر از ایران می توان چنینی بنایی با چنین کارکری را دست نخورده و سالم مشاهده کرد. بر اساس اطلاعات موجود در خصوص جنت سرا، باید به مرمت و بازسازی این اثر در دوران قاجاریه اشاره کرد. سقف گنبدی بنا با قطری در حدود 5 متر، در دوران قاجاریه فرو می ریزد و در همان دوران سقفی چوبی با ستون های حجاری شده در این بنا ساخته می شود. اما بخش های تزئینی تر و نمود های هنری جنت سرا متعلق به دوران صفویه هستند و هنوز هم زیبای و تراوت هنری شان چشم گردشگران و بازدید کنندگان را خیره می کند. از جکله هنر های بکار رفته در این بخش از بقعه ی شیخ صفی الدین اردبیلی، کاشی کاری های زیبا و تماشایی است که در کنار کتیبه های قرآنی این مکان جلوه و شکوه بیشتری پیدا کرده اند.
همچنین پنجره ی مشبک گره چینی شده این بنا هم از دیگر مشخصه های معمار آن به شمار می رود که در کنار ایوان های کوچ و بزرگ جنت سرا گردشگران را به سوی خود جلب می نمایند. متاسفانه سقف چوبی بنا که در دوره ی قاجاریه در این مکان ساخته شد، به مرور زمان از میان رفت و در سال های اخیز سازمان میراث فرهنگی این بخش گنبد را مورد مرمت قرار داده است و این مکان هم یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی به شمار می آید.