مشتاقیه کرمان

2safar

در شهر های تاریخی ایران، جاذبه های تاریخی تنها دیدن آثار بر جای مانده از قرون گذشته و هنر و معماری بنا های به جامانده از شهرها نیست و حتی علاوه بر روایت مقاطع گوناگون تاریخی و آشنایی گردشگران با فرهنگ و تمدن سرزمین ایران، در بردارنده ی هویت تاریخی ، اجتماعی و فلسفی جامعه ای است که دارای تمدنی شگرف با تنوع و کثرت قومی، زبانی، دینی، عقدیتی و فکری است.

2safar

از این رو ، هر بخش از این سرزمینِ پهناور روایت گر احوال دورانی است که بی گمان یکی از خاص ترین جذابیت ها برای گردشگرانی است که زیبایی زندگی را در سفر می بینند و سفر وسعت زندگی شان را افزایش می دهد.

2safar

کرمان از آن دست شهرهاست، شهری از دل تاریخ، با تمدن و فرهنگی قدیمی که در نقاط مختلف کرمان می توان آثار و بقایای آن را مشاهده کرد. یکی از این جاذبه های گردشگری مشتاقیه است که به آن سه گنبد هم گفته می شود. این بنا آرامگاه نخبگانی است که هر کدام بخشی از هویت فکری و عقیدتی ایران را شامل می شوند.

2safar

اگر بخواهیم از مشتاقیه سخن بگوییم، ابتدا باید از میرزا محمد تربتی ملقب به مشتاق علی شاه شروع کنیم ، کسی که نام این مکان هم به واسطه ی جایگاه و احترام عمومی به وی، مشتاقیه گذاشته شده است. او یکی از عرفا و صوفیان به نامی است که در حلقه ی صوفیان یکی از بزرگان به شمار می رفت و پس از سنگسار و مرگش به واسطه ی افکارِ به اصطلاح ضاله اش از سوی مرتجعین اسلامی در سال 1206 هجری قمری ، توسط محمد علی خان راینی در مکان کنونی اش به خاک سپرده شد.

2safar

مشتاق علی شاه ازجمله بزرگان و صوفیان کرمان بود که به واسطه ی علاقه و تسلط اش به موسیقی شهرت بیشتری پیدا کرد و این به دلیل ابداع سیم چهارم در ساز سه تار (یکی از آلات موسیقی اصیل ایرانی) بود که آن سیم را مشتاق می گویند. در این مکان دو صوفی دیگر نیز دفن شده اند که مقبره ی هرکدام از آنها هم دارای گنبدی است و به این خاطر مشتاقیه را سه گنبد هم می خوانند.

2safar

این اثر تاریخی متعلق به دوران قاجاریه است که در سال 1260 ساخته شده و مقبره های کوثر همدانی یا کوثر علی شاه همدانی (از نوادگان شیخ شهاب الدین سهرودی فیلسوف و عارف به نام ایرانی) و شیخ اسماعیل هراتی (از مریدان مشتاق علی شاه و یکی از صوفیان مورد احترام مردم کرمان) هم در کنار مزار مشتاق علی شاه قرار گرفته اند.

2safar

نکته جالب گنبد های سه گانه ی این مکان است، که دو گنبد این بنا که متعلق به مشتقاق علی شاه و کوثر علی شاه همدانی است، کاشی شده اند و گنبد مقبره ی شیخ اسماعیل هراتی آجری است. البته باید عنوان کرد که گنبد های کاشی شده بعد ها ساخته شده اند اما گنبد آجری در همان دوران قاجاریه ساخته شد.

2safar

وجود هنرهای معماری ایرانی از جمله هنر های کاشی کاری، نقاشی، گچ بری و مقرنس کاری هویت معماری و اصالت اثر را نمایان می سازند و وجوه زیبا شناسانه ی بیشتری را به گردشگران علاقه مند به این آثار نشان می دهند، گردشگران شهر کرمان در سه گنبد یا همان مشتاقیه با داستان هایی دیگری از تاریخ پر فراز و نشیب این سرزمین شگفت انگیز آشنا خواهند شد.