مصلای امام خمینی در تبریز

2safar

شهر تبریز یکی از شهر های مذهبی و تاریخی ایران است و گردشگران در این شهر می توانند اِلمان های متعددی از مذهب تشیع را در این شهر مشاهده کنند. از این رو ، پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران در سال 1357، به بافت مذهبی و ساخت بنا هایی با اِلمان ها و کاربری های دینی بیشتر توجه شد که یکی از این بناها مصلای بزرگ امام خمینی در تبریز است.

2safar

مصلای امام خمینی ، یکی از آثاری است که نمایان گر هویت معماری – اسلامی مورد نظر جمهوری اسلامی است، که تلاش دارد، این سبک از معماری فاخر ایرانی – اسلامی را از خود به یادگار بگذارد. مصلای امام خمینی در شهر تبریز به منظور، برگزاری نماز جمعه این شهر بنا شده است، در بخش های مختلف این اثر هنرهای فاخر، زیبا و باشکوهی از معماری ایرانی را شاهد هستیم، که مملو است از المان های اسلامی ، از آیات قرآنی گرفته تا نام امامان شیعه که در قسمت های مختلف این اثر زیبا جای گرفته اند.

2safar

مصلای امام خمینی در مساحتی بالغ بر 75 هزار متر مربع، دارای گنجایش 60 هزار نفر برای برگزاری نماز و دیگر مراسمات مذهبی است. مصلای تبریز در دوطبقه و دو زیر زمین ساخته شده و بخش های مختلف و متنوعی به این مجموعه اضافه شده است، از جمله کتابخانه بسیار مجهز و زیبا و مهد کودک برای نگهداری از کودکانی والدینشان برای اقامه نماز به این مصلا آمده اند.

2safar

مجموعه مصلای تبریز یکی از زیبا ترین بنا های ساخته شده در دروان پس از انقلاب به شمار می رود که آجر کاری، کاشی کاری، معرق کاری ، کچ بری، مقرنس کاری بخشی از هرن های معماری بکار رفته در این سازه ای زیبا هستند، هنر های دیگری مانند خشنویسی و سنگ تراشی هم بخش های دیگری این بنای زیبا را تشکیل می دهند.

2safar

ستون های با شکوه، سقف و طاق های زیبای کار شده ی این اثر علاوه بر ایجاد فضای روحانی و آرامش بخش دارای جاذبه های زیباشناسانه ای بسیاری است، که هویت اسلامی ، هویت غالب آن به شمار می رود. اما مصلای تبریز تنها به دلیل زیبای و هویت اش دارای شهرت نیست، بلکه قرار گرفتن در کنار یکی از بنا های تاریخی شهر تبریز مصلای تبریز را بیشتر مورد توجه قرار داده است.

2safar

این مصلای در کنار ارگ علیشاه قرار گرفته ، که یکی از نماد های شهر تبریز به شمار می رود و به هویت برگزاری نماز جمعه شهر تبریز هم به واسطه ی همین بنای تاریخی ایجاد شده ، چرا که یکی از اولین مناطقی بود که محل برگزاری نماز جمعه مردم تبریز به شمار می رفت و ماهیت چنین مکانی عاملی در جهت ایجاد و ساخت مصلای امام خمینی در تبریز شد.

2safar

با این وجود، ساخت مصلای امام خمینی برای ثبت این اثر تاریخی در یونسکو مشکلاتی ایجاد می کند و آن هم به دلیل قوانین این سازمان جهانی برای محدودیت ساخت و ساز در محوطه ی اثر تاریخی است و از این رو، ساخت مصلای امام خمینی تبریز برای ارگ علیشاه همراه با محدودیت های است. با این حال ، این بنای تازه ساز یکی از جاذبه های گردشگری شهر تبریز است که نما های زیبای هنر معماری اش چشم هر گردشگری را خیره خواهد کرد.