یکی دیگر از موزه ی خاص و تخصصی ایران در تبریز قرار دارد و به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری این شهر مورد توجه گردشگران واقع شده است. شاید بدون اغراق بتوان گفت که این موزه تنها موزه ی تخصصی در خصوص ابزار و وسایل سنجش و اندازگیری در ایران است و از جنبه های مختلف دارای اهمیت و جایگاه مهمی است.
اما پیش از پرداختن به موزه ابتدا باید به محل و بنای موزه اشاره کنیم، استفاده از بنا های تاریخی و ارزشمند به لحاظ معماری و زیباشناسی برای ایجاد موزه ها و نمایشگاه ها، یکی از امور موفق در تبریز به شمار می رود، که علاوه بر نگهداری از آثار و بنا های تاریخی، مجموعه های بی نظیری از هویت و تاریخ این سرزمین را شکل داده اند و می توان گفت همخوانی زیبا و قابل توجهی را میان دو عنصر تاریخی – تخصصی و تاریخی- فرهنگی با محوریت گردشگری ایجاد کرده اند.
از این رو، موزه ی سنجش تبریز در یکی از بنا های تاریخی متعلق به عهد قاجاریه شکل گرفته، به این بنای تاریخی خانه ی سلماسی گفته می شود که در سال 1253 توسط آقای سلماسی بنا می شود و بعد فوت ایشان سازمان میراث فرهنگی در سال 1372 اقدام به خرید خانه می کند و این خانه پس از چندین سال مرمت و بازسازی در سال 1381 به عنوان موزه تخصصی سنجش افتتاح می شود.
این خانه ی زیبا در منطقه ی مقصودیه قرار دارد. مساحت زیر بنای ساختمان در حدود 875 متر است. خانه سلماسی یکی دیگر از نمود های معماری ایرانی در سبک قاجار به شمار می رود، که مملو است از هنر هنرمندان ایرانی که در گوشه و کنار این بنای تاریخی خود نمایی می کنند. گردشگران بدون شک از زیبایی های بکار رفته در این خانه متحیر خواهند شد.
ساختمان خانه ی سلماسی در سه طرف غرب، شرق و شمال در دو طبقه ساخته شده است. گردشگران در ابتدای ورود به موزه با سردری شکیل و آراسته ای روبه رو خواهند بود، که با آجرکاری های ظریفی شکل گرفته و پس از عبور از هشتی قدیمی و سنتی ایرانی، وارد حیاط خانه می شوند، حیاطی زیبا و باوقار که در کنار دیگر اِلمان های معماری و هویتی زندگی ایرانی دلنشین تر خواهد بود.
گردشگران در ساخت بنا شاهد استفاده از سنگ و آجر، دیوار های خشتی ، دیوار های گچبری شده، آئینه کاری بکار رفته در بنا، ارسی های رنگارنگ و زیبا ، طاق های شکیل و آراسته و همچنین ستون هایی استوار هستند، که این خانه را به مجموعه ای فاخر از بکار گیری هنر های وزینِ معماری ایرانی تبدیل کرده است.
طنبی های اصلی و فرعی ، با نور گیری فوق العاده و بازی رنگ و نور بخش های از این خانه قدیمی را رویایی کرده است، اتاق ها، پستو ها، زیر زمین، مطبخ و بخش های مختلف خانه هر کدام در بردارنده بخش زیبایی از این خانه با شکوه هستند بخش هایی که علاوه بر نشان دادن هنر معماری ایرانی ، حس و حال لذت بخش را به گردشگران منتقل می کنند. با ما در 2safar همراه باشید تا از موزه ی سنجش سخن بگوییم.