پارک خاقانی تبریز
در سال 1308 در ادامه روند شکل گرفته شده در دوران پهلوی اول ، تغییرات ظاهری و شکلی فراوانی در شهر های مختلف ایران رخ داد و تلاش حاکمیت برای سرعت بخشیدن به روند مدرن سازی ایران جدی تر پیگیری می شد، یکی از نمود های فرهنگی و شهرسازی مدرن ایجاد فضا های سبز و پارک ها ست که در سایت 2safar و در معرفی شهر های مختلف به این نکته اشاره کرده ایم.
در سال 1308 یک از پارک های قدیمی تبریز به نام پارک خاقانی توسط شهردار آن وقت تبریز ، علی خان تربیت، افتتاح شد. این پارک که امروزه یکی از جاذبه های گردشگری شهر تبریز به شمار می آید، در نزدیکی دو مکان تاریخی و گردشگری این شهر قرار دارد و به نوعی یکی از مراکز پر بازدید تبریز محسوب می شود.
مسجد کبود و موزه ی آذربایجان از بخش هایی معرفی شده در سایت 2safar هستند، که پارک خاقانی در نزدیکی و چسبیده به آن ها قرار گرفته است. اما این مکان که در سال 1308 به پارک تبدیل شده است دارای قدمت تاریخی است و محوطه ی آن بخشی از تاریخ تبریز را در برگرفته است. زمین پارک در واقع باغ خاقانی و بخشی از مسجد کبود به شمار می رفته ، که محل عبادت فقها، زاهدان ، صوفیان و شیوخ بنام تبریز در نزدیکی مسجد کبود بوده است.
اما پس از زمین لرزه ی عظیم سال 1193 هجری قمری، بخش های اعظمی از مسجد کبود ویران شد و باغ خاقانی هم به گورستانی بدل شد که تا دوران معاصر همچنان قبرستانی قدیمی به شمار می رفت و بسیاری از شیوخ و صوفیان در کنار کشته شدگان زلزله ی معروف تبریز در آن به خاک سپرده شدند. در سال 1336 در کنار پارک خاقانی مدرسه ای به نام جهانشاه افتتاح شد و اندکی بعد موزه ی آذربایجان هم به این مجموعه تاریخی اضافه شد.
نام این مدرسه پس از انقلاب در سال 1357 به مدرسه ی مصدق و سپس به دبستان فکور تغییر پیدا کرد. تا اینکه در سال 1380 با توافق میان شهرداری و اداره ی آموزش و پرورش ، مدرسه ی جهانشاه سابق، به دلیلی فرسودگی و عدم تطابق با استاندار های مدراس جدید تخریب شد و محوطه ی مدرسه به پارک خاقانی اضافه شد. هر چند در ابتدای ساخت این پارک به دلیل گورستان بودنش، مردم آن را به سوموکلی باغ یا باغ استخوان ها ( چرا که هرچند وقت یکبار استخوان های کشته شده گان زلزله بیرون می افتاد) می خواندند اما امروزه این مکان به یکی از پارک های زیبا و پر تردد شهر تبدیل شده است.
گردشگران در این پارک زیبا که با المان های از معماری ایرانی آراسته شده است، شاهد طاق های آجری و هنر معماری ایرانی در این پارک خواهند بود. همچنین مجسمه ای زیبا از خاقانی شاعر معروف ایرانی در ورودی پارک قرار گرفته که علاوه عنصر زیبا شناسی برای پارک ، نام و هویت این مکان را هم تحت تاثیر خود قرار داده است.