ایستگاه چاتراپاتی شیواجی بمبئی هند
قدم زدن میان ازدحام شلوغی خیابان های بمبئی تجربه ای است که برای گردشگران خارجی این کشور، دنیای تازه به شمار می آید، تجربه ای که گردشگران را از میان انبوهی از سروصدا به مکان هایی دیدنی، باشکوه و چشم نواز می رساند، ایستگاه چاتراپاتی شیواجی در مرکزی شهر بمبئی یکی از این بنا های حیرت انگیز است، نمونه ای فاخر و زیبا از معماری سبک گوتیک که در سال 2004 به عنوان یکی از میراث های جهانی یونسکو شناخته شده است.
ایستگاه چاتراپاتی شیواجی، ایستگاه راه آهنی است که به سبک معماری ویکتوریا-گوتیک در هند ساخته شده است. این ایستگاه در اواخر قرن نوزدهم به یاد مکله ویکتوریا ساخته شد و نام او نیز بر روی این ایستگاه گذاشته شد. ایستگاه چاتراپاتی شیواجی در منطقه تجاری مرکزی (CBD) بمبئی قرار دارد و پایانه ای شلوغ محسوب می شود، این ایستگاه بمبئی را از طریق راه آهن به تمام نقاط کشور وصل می کند. ایستگاه چاتراپاتی شیواجی نمادی برای فناوری بزرگ انقلاب صنعتی است که با سبک های ویکتوریا / معماری ایتالیایی گوتیک ادغام شده است و تاکید چند باره ی ما به تلفیق این دوسبک به واسطه ی اهمیت نمادین ساخت این ایستگاه در زمان خود بود. این سازه نشان دهنده قلب بازرگانی این شهر است و همچنین نمادی از قدرت و اشتراک منافع بریتانیا در آن دوره ی هندوستان است.
جدا از اینکه ایستگاه چاتراپاتی شیواجی از معماری ویکتوریایی-گوتیک برخوردار می باشد، بخش هایی از این بنای بزرگ برگرفته از المان های معماری سبک مغول که تکامل یافته ی آن را می توان در سبک هندی قرن نوزدهم مشاهده کرد. به نوعی این ایستگاه آغاز حرکت و رونق اقتصادی در شهر بمبئی به شمار می رود.ارتباطات شکل جدید و سریعی به خود می گیرد، مشاغل تازه و مدنی آغاز به کار می کنند. می توان ایستگاه چاتراپاتی شیواجی را آغاز حرکت اقتصادی بمبئی دانست، حرکتی که رونق و فعالیت در این شهر را رقم زد و صنعت فیلم هند یکی از نمود های تحرک اقتصادی بمبئی در قرن بیستم است و این ایستگاه شاهد همه ی این رخداد در این شهر بزرگ می باشد.
همان طور که گفتیم ایستگاه چاتراپاتی شیواجی ، قبلاً با نام ویکتوریا شناخته می شد. این ایستگاه توسط معماری انگلیسی به نام استیونس طراحی شد. در خلال سال های بعد این ساختمان به نمادی از بمبئی تبدیل گردید و به نوعی به دلیل معماری این ساختمان باشکوه ،بمبئی را "شهر گوتیک" نام گذاری کردند. پیش از آن، در دهه 1850 ، راه آهن بزرگ شبه جزیره هند در این منطقه فعالیت داشت و. ایستگاه "بوری بندر" در امتداد مناطق شرقی بمبئی، ایستگاه اصلی شهر به شمار می رفت و محل تبادلات و فعالیت های تجاری بود، این ایستگاه اولین سرویس ریلی را رد شهر بمبئی هدایت می کرد و مسافت 34 کیلومتری را طی می نمود. با افزایش قدرت انگلیس و بالا رفتن مبادلات ، آن ایستگاه توسط استوینس معمار انگلیس دوباره طراحی و ساخته شد و بنای ایستگاه چاتراپاتی شیواجی که در آن زمان ویکتوریا نامیده می شد، شکل گرفت.
ساخت ایستگاه چاتراپاتی شیواجی 10 سال به طول انجامید و در تاریخ 1887 افتتاح شد. در آن زمان ، ساختمان گرانترین سازه در بمبئی بود که 260،000 پوند استرلینگ هزینه بر داشت. این ایستگاه برای رسیدگی به ترافیک اصلی ریلی ساخته شده است و در سال 1929 ، ایستگاه جدید و یک دفتر اداری توسط راه آهن مرکزی به آن اضافه شد. در سال 1996 ، وزیر راه آهن هند، سوره کالمدی نام این ایستگاه را به از ویکتوریا به پایانه ی چاتراپاتی شیواجی تغییر داد. برای ادامه آشنایی با این بنای زیبا با ما در 2SAFAR همراه باشید.
در معرفی ایستگاه چاتراپاتی شیواجی به اهمیت تاریخی و اقتصادی این مکان تاریخی در شهر بمبئی پرداختیم، بنایی که یکی از نماد های شهر و کشور هندوستان به شمار می رود. اما با وجود نقش و جایگاه این پایانه ی محوری در تکوین و شکل گیری شهر بمبئی، معماری بنا و ساختار این اثر یکی از دلایل شناخته شدن آن می باشد. معماری اصلی بنا منعکس کننده سبک ها و طرح های گوتیک ویکتوریا در اواخر قرن 19 است. اما این بنا یک اثری تلفیقی است که منعکس کننده ی فرهنگ و باور های هندی نیز می باشد و از اینرو، اثری بیگانه محسوب نمی شود. سبک و تزئینات این بنا منطبق با المان های فرهنگ هندی و اروپایی بود و به نوعی نمادی تام و تمام از آن دوره ی تاریخی هندوستان است.
ایستگاه چاتراپاتی شیواجی با برج هایی برجسته و باشکوه و قوس های منحصر به فرد و خاص اش دارای شکل و ساختاری غیر عادی و بی رغیب است و به طور کلی می توان آن را یک موفقیت در آن دوره ی تاریخی دانست. ساختار و شکل معماری این ساختمان به استثنای اضافه شدن چند دفتر و تغییر کوچک به طور کلی همان طرح اولیه است. ایستگاه چاتراپاتی شیواجی C شکل است و دو محور متقارن در محور شرقی و غربی آن ساخته شده است. توسط یک گنبد بلند کانون اصلی سازه را تشکیل می دهد که با ردیف های متناسب از سازه های قوسی ، ردیف ها و پنجره ها مانند کاخ های هندی نمای بیرونی اش شکل می گیرد.
در ورودی ایستگاه چاتراپاتی شیواجی شیر و ببر به نمایندگی از دو کشور بریتانیا و هند قرار گرفته اند، یکی از بخش های مهم و تاریخی این بنا به شمار می آیند. سازه اصلی از ماسه سنگ و سنگ آهک ساخته شده است و قسمت داخلی این ایستگاه را با سنگ مرمر ایتالیایی پوشش داده اند. ایستگاه چاتراپاتی شیواجی علاوه بر 18 خط راه آهن ،از بخش های مختلفی تشکیل می شود که عظمت این بنای را تاریخی را بیشتر نمایان می کنند. حکاکی های چوبی ، کاشی ها ، نرده های آهنی و زینتی و تعداد متعدد و متنوع جزئیات تزئینی دیگر این ساختمان برای گردشگران دیدنی است و بدون شک آنها حیرت زده به اجزای مختلف بنا خیره خواهند شد، به طور کلی این ایستگاه را می توان نماد راه آهن قرن نوزدهم دانست که با معماری فوق العاده خاص و باشکوه ساخته شد.
یکی از بخش های دیدنی ایستگاه در قسمت بیرونی ساختمان، مجسمه هایی است هر کدام دارای هویتی خاص هستند و مانند نمایشگاهی باشکوه در معرض دید گردشگران و شهروندان بمبئی قرار دارند. چهره هایی که روی دیوار ایستگاه چاتراپاتی شیواجی به تصویر کشیده اند، به نوعی فرهنگ متکثر و متنوع بمبئی را به نمایش می گذارند، افراد مشهور و بزرگی که در ساخت این ایستگاه نقش مهمی داشته اند. از جمله سرهنگ جیمز هلند ، که گفته می شود ریاست مجمع عمومی راه آهن و شرکت های دیگر را در دسامبر 1886 بر عهده داشته است، جام جی بارت یکی از بازرگان نیکوکار و سخاوتمند هندی ،که نام او بر دانشکده هنر جی جی هم نقش بسته است ، لرد ری فرماندار بمبئی در خلال سالهای 1885-90 ، جاگناتا شانکار تاجر و سرمایه دار ثروتمند هندو ، مارکیس دالووشی استاندار کل هند در آن دوره ی تاریخی و سر بارتل فرر بارت از جمله صاحبان تصاویری هستند که نقش شان بر روی ساختمان ایستگاه چاتراپاتی شیواجی حک شده و امروزه گردشگران می توانند نتیجه ی تلاش های آن را بعد از دهه ها نظاره گر باشند.