جاذبه های تاریخی شهر دهلی با دیدن قلعه ای دیگر برای گردشگران بخش دیگری از تاریخ این کشور را بازگو می کند، در دهلی قدیم و در دوران علاء الدین خلجی سیری یکی از شهر های قرون وسطایی دهلی به شمار می رفت و در خلال سلطنت این پادشاه خلجی، درست در سال 1303 میلادی بنایی ساخته شد که امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری و تاریخی دهلی میزبان گردشگران است و از سوی دیگر ، روایت گر بخش مهمی از تاریخ هندوستان به شمار می آید. این بنا، قلعه سیری است، که به دلیل قرار داشتن در این بخش از دهلی به همان نام خوانده می شود. امروزه از آن قلعه تاریخی جز ویرانه ها و بنا های مخروبه اثری از دژ مسحکم قرن 14 میلادی نیست، همان قلعه ای که مهمترین دژ در مقابل ارتش مغول ها به شمار می آمد.
علاء الدین خلجی، دومین پادشاه خلجی، در خلال سال های 1296 تا 1316 بر بخش های از شبه قاره هندوستان حکومت راند و دهلی پایتخت حکومت او بود. قلمرو پادشاهای خلجیان در خلال سلطنت او گسترش بسیاری یافت. برخی از متون تاریخی هندوستان او را اسکندر ثانی لقب دادند، با این حال به دلیل عملکرد متعصبانه ای او در برخورد با هندو ها و تخریب معابد و به قتل رساندن آنها، از چهره های خوش نام تاریخ هندوستان به شمار نمی آید. با این وجود مهمترین عملکر تاریخی او مقاومت در مقابل مغولان بود که یکی از مهمترین قسمت هایی که علاء الدین را در نبرد با مغولان به پیروزی رساند همین دژ متسحکم سیری بود.
در دوران علاء الدین سیری به عنوان یکی از شهر های مهم دهلی شناخته می شد، به گونه ای که این شهر درالخلافه می نامیدند و دژ سیری دارای نقش مهمی بود. سیری در خلال سال های 1297 تا 1307 میلادی به طور کامل ساخته شد و دژ سیری هم محل استیلای قدرت شاه خلجی بود. در سال 1303 مهمترین رخ داد و شکست مغولان در مقابل قلعه ی سیری اتفاق افتاد. بر اساس اطلاعات ثبت شده در متون تاریخی در این سال یعنی در سال 1303 میلادی ارتش مغولان به رهبری یکی از ژنرال های مغول به نام تارقی Targhi به سیری حمله ور شد، او از آسیای مرکزی به سمت هند لشکر کشی کرده بود اما نتوانست از استحکامات سیری و دژ این شهر عبور کند و مجبور به عقب نشینی شد و در نهایت به پشتوانه ی هم موقعیت در سال 1306 میلادی علاء الدین توانست بر سپاه مغول پیروز شود.
این قلعه امروزه یکی از جاذبه های تاریخی دهلی نو به شمار می آید که با شهر جهان پناه(دیگر شهر دوران قرون وسطایی دهلی) متصل شدند. در کتاب های تاریخی هند می توان توصیف های تیمور لنگ(جهان گشای شرق و یکی از پادشاهان مشهور شرق)از قلعه تاریخی و استحکامات خوب سیری را خواند. قلعه سیری با وجود آسیب های جدی و جبران ناپذیری که به خود دیده، اما همچنان اثری تاریخی جذابی برای گردشگران این منطقه ی تاریخی است و شما در ادامه ی مسیر ما در این شهر می توانید با قسمت های بیشتری از مجموعه آشنا شوید.
قلعه سیری مانند هر اثر تاریخی دیگری در کنار خود افسانه ها و داستان های بسیاری دارد، وقتی به کنار قلعه که می رسید شاید از مردم محلی داستان های مختلفی را بشنوید که یکی از آنها، بنا شدن قلعه بر روی سر های سربازان مغولی است که به دست علاء الدین خلجی بریده شده اند. در زبان هندی sir به معنی سر است و همین مسئله این افسانه را در میان مردم محلی تقویت می کند، با همه ی این اوصاف، وقتی دیواره ها و قسمت های مخروبه ی این قلعه ی افسانه ای علاء الدین را از نزدیک می بینید، اگر به ساختارش توجه کرده باشید، تفاوت هایی میان این قلعه با دیگر بنا های تاریخی دهلی شاهد خواهید بود.
علاء الدین خلجی بانی این قلعه و سلطان سلسله ی خلجیان برای مقابله با سپاه مغول، این بنای تاریخی را ساخت، اما در ساخت این قلعه می توان المان های معماری متعلق به سلجوقیان را مشاهده کرد، با حمله مغول به قلمرو ایران، بسیاری از باز مانده های سلجوقی، در آسیای مرکزی و ایران، به هند مهاجرت کردند و علاءالدین خلجی برای ساخت این قلعه ی تاریخی از آنها کمک گرفت. در ساخت قلعه ی سیری، 70 هزار کارگر به کار گماشته شدند. پلان کلی قلعه به شکل بیضی است و کاخ ها و سازه های مختلف در آن تعبیه شدند، که دروازه های متعددی هم برای ورود و خروج قلعه وجود داشت، که امروزه تنها دروازه ی جنوب شرقی این قلعه باقی مانده است.
در قلعه ی سیری، کاخی با هزاران ستون وجود داشت که به عنوان نگین این مجموعه با نام هزار ستون شناخته می شد، اما امروزه تنها بقایای اندکی از آن برجای مانده است. این کاخ با سنگ های مرمر کف و دیگر تزئینات سنگی یکی از نمونه های دوران خلجی است. در ضلع شرقی مجموعه ی سیری بقایای وجود دارد که می توان آثار و نشانه های نبرد های آن دوره ی تاریخی نیز مشاهده کرد. از دیگر بنا های موجود در این مجموعه ی تاریخی، می توان به یک مسجد هم اشاره کرد که گنبد مرکزی و دیوار های آن همچنان سرپا هستند، و گردشگران می توانن نمونه ی دیگری از معماری رایج در دوران خلجی را در ببینند. اما بخش دیدنی دیگر این ارگ، سیستم آبرسانی و مخزن آبی است که توسط علاء الدین خلجی بنا شده است،که در دیگر بنا های ساخته شده در دوران خلجی مانند حوض خاص و مجموعه ی قطب مینار (که هر دوی این مکان ها را در سایت 2safar برای شما معرفی کردیم) نیز نظیر آن در ابعاد متفاوت تری وجود دارد.
اما در کنار ویارنه های این قلعه باستانی، یک مجموعه ی ورزشی هم با نام the Siri Fort Complex نیز وجود داردکه طول مسابقات آسیایی 1982 بخش های مختلفی از آن توسعه یافت در برخی از رشته محل برگزاری مسابقات بود. از این رو، بخش های مختلف این مجموعه ی ورزشی هم می تواند بخشی از جاذبه های گردشگری باشد که پیش روی شما در این بخش دهلی است ، زمین گلف، زمین تنیس، بدمینتون، بسکتیبال، استخر شنا، سالن بدنسازی، مراکز تجاری و بخش های متعدد و متنوعی دیگری نیز در آن جا وجود دارد که شما می توانید لحظات شاد و لذت بخشی را در دو فضای متفاوت در قلعه ی سیری رقم بزنید