جاذبه های گردشگری جهان - دیوان عام دهلی هند
برای جاذبه ی دیگری در شهر تاریخی دهلی باید سراغ لال قلعه یا همان قلعه سرخ برویم، بار ها در سفرمان به جاذبه های گردشگری این مکان تاریخی فوق العاده رفته ایم و از دروازه لاهور، دروازه دهلی، خاص محل، دیوان خاص و دیگر مکان این مجموعه ی تاریخی عظیم صحبت کرده ایم، که شما می توانید برای آشنایی بیشتر با این مکان ها به سایت 2SAFAR مراجعه کنید، این بار در این قلعه تاریخی یا بهتر است بگوئیم این قلعه ی افسانه ای، داستان دیوان عام را برای تان تعریف می کنیم و با هم بخش های مختلف آن را خواهیم شناخت.
دیوان عام درست در نزدیکی محل دیوان خاص قرار دارد و به نوعی در مرکز قلعه سرخ واقع شده است. همان طور که از اسم این مکان پیداست، دیوان عام محل ملاقات شاه گورکانی با عامه ی مردم است . اگر به اسم این مکان دقت کرده باشید می توانید نفوذ فرهنگی زبان فارسی را در آن دوره تاریخی ببینید، وقتی به قلعه سرخ (لال قلعه) وارد می شوید، تاثیرات فرهنگی و هنری بیشتری میان این تمدن را متوجه خواهید شد، به گونه ای در بخش های مختلف این قلعه خط و نشان ادبیات فارسی و هنر ایرانی را به تکرار مشاهده می کیند.
دیوان عام هم یکی از این بخش هاست، که محوطه و حیاطی بزرگی را شامل می شود که با معماری بسیار زیبنده و با شکوه آراسته شده و تخت پادشاهی در مقابل فضایی قرار دارد که محل شرفیاب شدن عامه مردم به حضور پادشاه بوده است. یکی از دلایل شکوه و زیبایی قلعه سرخ(لال قلعه) علاقه ی وافار بانی این قلعه تاریخی یعنی شاه جهان است، او به دلیل علاقه به معماری بنایی را ساخت که هنوز هم می توان آن را به عنوان یکی از زیبا ترین کاخ های هندوستان از آن نام برد. شاه جهان متاثر هنر و معماری ایرانی بخش های مختلف این قلعه را بنا کرد که یکی از این بخش های دیوان عام بود.
ترکیب سنگ های مرمر سفید و سنگ های قرمز رنگ، مجموعه ای باشکوه را در دیوان عام درست کرده، شاید بتوان از معماران ایرانی در ساخت لال قلعه نام برد اما، بدون شک خود شاه جهان هم در شکل گیری معماری این بنا موثر بوده است. سنگ های مرمر سنگ فرش دیوان عام است و ستون هاز زیبا تراشیده شده ی زیبا و قرمز رنگ هم سقف دیوان را نگه داشته اند و ستون ها با طاق های بسیار زیبا به هم متصل شده اند، تا شکوه و زیبایی این قسمت را دو چندان کنند.
در مقابل این ایوان بزرگ هم تختی قرار دارد که با سنگ های مرمر سفید ساخته شده و حکاکی های زیبا و چشم نواز این بخش هم آن را تماشایی تر کرده است. عظمت شاهانه ی پادشاه گورکانی را می توان هنوز هم در این ایوان احساس کرد، اما تمام آن شکوه و جلال شاهانه در برای گردشگران امروز تنها مانند داستانی است که به واسطه ی زیبایی این بنا قابل مشاهده می باشد و شاید تمام شوکت و اقتدار شاهی را برای علم کردن این ستون های 12 گوشه مناسب دید و این جاست که می توان در میان سفر هایمان و در خلال دیدن کاخ ها و کوخ های تاریخی صلح، مهربانی و انسانیت را پیدا کنیم.