گردشگران در شهر تدهلی با پارک های متعددی رو به رو هستند، از پارک لودی گرفته تا تا پارک نهرو، هر کدام از این پارک ها با برخورداری از ویژگی خاص دارای جذابیت های تماشایی برای گردشگران هستند و از این رو، از هرکدام از آنها می توان به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری دهلی نام برد. این بار به سراغ یکی دیگر از پارک ها و مناطق قدیمی شهر دهلی آمده ایم،تا با این پارک و جاذبه های و بخش های مختلف آن آشنا شویم، پارکی که روند بازسازی اش نزدیک به یک دهه به طول انجامید و با تغییرات مختلف امروزه آماده ی میزبانی از گردشگران و شهروندان شهد دهلی است، محیطی لذت بخش و شادی که در کنار جاذبه های گردشگری مختلف این پارک هیجان انگیز تر خواهد بود.
ساندر نرسی(Sunder Nursery) یکی از پارک های قدیمی شهر دهلی است که در گذشته آن را با نام عظیم پارک یا پارکِ عظیم می شناختند. مجموعه ی وسیعی که در بردانده ی بنا ها و آثار تاریخی متعددی متعلق به دوران حکمرانی امپراتوران مغولی گورکانی بر شبه قاره هند است و برخی از آن ها به عنوان میراث ملی هند در یونسکو به عنوان میراث بشری شناخته می شوند.(که در ادامه ی مسیر 2safar در این پارک با آنها آشنا خواهیم شد) این پارک طی سالها به منطقه ای آسیب زده تبدیل شده بود که با مدیریت بنیاد آقاخان طی 11 سال به یک پارک ملی زیبا و تماشایی بدل شد. مهمترین عملکرد این بنیاد و مدیران آن بازسازی و مرامت دقیق و حرفه ای بنا ها و آثار تاریخی این پارک است که از مهمترین بخش های این مجموعه محسوب می شوند و به نوعی به عنوان قلب مجموعه ساندر نرسی بخش های مختلفی را در کنار خود می بینند.
پارک ساندر نرسی، دارای مساحتی در حدود 36 هکتار است، که البته طرح ها و برنامه های مختلفی برای توسعه این مجموعه وسیع به منطقه ای عظیم وجود دارد. پس از بازسازی و مرمت دقیق معماری های تخریب شده ویرانه های ساندرنرسی گردشگران می توانند از 6 اثر تاریخی متعلق به قرن شانزدهم میلادی که بخشی از میراث بشری یونسکو به شمار می آیند ، دیدن کنند. پس از بازگشایی پارک، این مجموعه یکی از پارک های غنی در زمینه ی انواع درختان در هندوستان است، که در حدود 300 گونه در خت در این پارک نگهداری می شود.
البته این مجموعه پیش از این دارای چنین پتانسیلی بود، و در خلال تسلط بریتانیایی ها بر شبه قاره، برای مدتی به یک مرکز پروروش گیاه بدل شده بود. مجموعه ساندر نرسی به سرپرسیتی بنیاد آقا خان، یک پروژه ی ملی برای دهلی است، که آثار تاریخی و ملی شان را بازسازی و مرمت می کنند و هویتی تاریخی شان را بیش از پیش بها می دهند. از این رو، ساندرنرسی از یک مرکزیت خاص برخوردار است و بر اساس یکی طرح کلی به دنیال احیای بنا های تاریخی موجود در این پارک هستند و به همین خاطر گردشگرانی که به این مکان قدم می گذارند، می توانند از جاذبه های متعدد دیدن کنند. نکته ی جالب در خصوص این پارک ، وجود گلخانه ها و بخش های متعدد تفریحی و زیبایی است که در کنار بنا های تاریخی برای گردشگران تماشایی جذاب هستند. با ما در ادامه ی مسیر در این پارک زیبا همراه باشید.
جاذبه های گردشگری این که هویت را باید به حاکمان امپراتوری مغولی اش نسبت داد، تنها بنا های و آثار تاریخی نیستند، بلکه همان طور که پیشتر عنوان شد، این مجموعه زیبا پس از مرمت و بازسازی دوباره و بازگشایی اش نمونه ی زیبایی از جاذبه های گردشگری شد و امروزه گردشگرانی با سلایق مختلف و هدف های متنوع می توانند به این مجموعه بروند و از دیدن چنین مکان هایی در شهر زیبای دهلی لذت ببرند.
این مجموعه 36 هکتاری یکی از بهترین تفریحگاه های تاریخی و طبیعی است که شما در شهر دهلی پیدا خواهید کرد و در کنار پارک لودی(که قبلا در سایت 2safar آن را معرفی کرده ایم و شما برای آشنایی بیشتر می توانید به سایت مراجعه کنید) از جمله فضا های سبزی هستند که در کنار بنا ها و مکان هایی تاریخی و زیبای پذیرای گردشگران شهر دهلی می باشند. با این تفاوت که در ساندر نرسی گردشگران با تنوع بالایی از گیاهان و درختان رو به رو هستند، به نحوی که در کنار جاذبه های تاریخی این پارک می توان آن را یکی از ارزشمند ترین پارک های گل و گیاه و همچنین درخت در دهلی دانست. این تنوع گیاهی انواع و اقسام مختلفی را شامل می شود. تنوع گونه های مختلف درختان موجود در ساندرنرسی می توان در حدود 280 گونه دانست که در کنار تنوع گیاهای بسیاری بالایی شاهد خواهید بود، که مانند موزه ای زیبا، انواع و اقسام و گیاه و درختان را پیش روی شما قرار می دهد. و این تنهای تنوع گیاهی است، اگر به این وسعت تنوعی ، تنوع گونه های پرنده و پروانه را هم اضافه کنید، بدون شک ساندر نرسی رویایی تر و خواستنی تر خواهد شد. در ساندر نرسی از حدود 80 گونه پرنده نگهداری می شود، که در کنار 36 گونه ی پروانه موجود در این پارک قرار دارند.
گردشگرانی که به این پارک می آیند در ابتدا با مجموعه ای رو به رو هستند که شباهت زیادی به آرامگاه همایون شاه دارد، اما در ادامه با مقبره ها و بنا های مختلفی رو به رو می شوند که هویتی جدا به خود می گیرد. با این حال، هنگامی که گردشگران ساندر نرسی گلخانه های وسیع و زیبای آن را ببینند، هویت این پارک باز هم تغییر می کند. 8 هکتار گلخانه ی سر سبز هر ببیننده ای را به خود جلب می کند و به نحوی که گل های رنگارنگ اش بخش های دیگر این مجموعه را از یادتان خواهد برد.
همه این بخش های بیشتر ما را مجذوب ساندرنرسی می کنند و بخصوص گردشگران که به این مجموعه قدم گذاشته اند، از دیدن هیچ بخشی از پارک دچار یکنواختی نمی شوند و این تازه گی لذت تفریح در این مکان را برای شما بیشتر خواهد کرد، پارکی که سوژه های بسیار متعددی برای عکاسی است . گردشگرانی می توانند در موقعیت های مختلف این سفر را در قالب عکس ثبت کنند. البته هنوز بسیاری از بخش های تفریحی به این پارک اضافه نشده و با تکمیل روند تجهیز ساندر نرسی می توان از این مجموعه تاریخی و زیبا به عنوان یکی از قطب های گردشگری دهلی نام برد.
در ادامه معرفی مجموعه ی زیبا و تاریخی ساندر نرسی به بنا هایی می رسیم، که نه تنها بخش مهمی از تاریخ و هویت کشور هندوستان به شمار می آیند و بلکه این آثار به عنوان میراث بشری در سازمان یونسکو به رسمیت شناخته شده اند و بخشی تاریخی بشر می باشند. به همین خاطر در ادامه ی مسیر 2safar شما را با این بنا های ارزشمند آشنا می کنیم. اولین بنایی که آن برای شما معرفی خواهیم کرد، ساندر برج است. ساندر برج از برجسته ترین بنا های ساندر نرس است و یه دلیل شکل ساختار بنا از سازه های معروف این مجموعه به شمار می آید. ساندر برج در اوایل قرن شانزدهم و در خلال حکمرانی امپراتوری مغولان در هندوستان بنا شد.
ساندر برج در واقع مقبره ای است که مشخصه ی اصلی و خاص آن به لحاظ معماری گچ بری ها و تزئینات بکار رفته در سقف گنبدی شکل آن بوده است که در بازسازی و مرمت این بنا حفظ و نگهداری سقف و تزئینات آن از مهمترین بخش های کار به شمار می رفت و خوشبختانه گردشگرانی که به ساندر برج می روند، همچنان می توانند هنر های معماری بکار رفته در این بنا و سقف گنبدی شکل و گچی اش را مشاهده نمایند.
از دیگر بخش های قابل مشاهده در این بنا، کتیبه های قرآنی است که در بخش داخلی قرار دارند که بخشی از هویت مذهبی و تاریخی آن دوره ی شبه قاره را نشان می دهد. از دیگر قسمت های خاص معماری داخلی ساندر برج باید باز هم به سقف بنا اشاره کنیم، قسمتی که نمی توان تاثیر معماری ایرانی را بر آن نادیده گرفت، در این دوره ی تاریخی هندوستان به دلیل نفوذ فرهنگی حکومت صفوی، المان های معماری ایرانی را می توان در قسمت های مختلفی از آثار تاریخی آن دوره مشاهده کنیم و سقف ساندر برج هم یکی از این نمونه هاست.
در قسمت داخلی سقف، گردشگران می توانند اشکال ستاره مانندی را مشاهده کنند، که با هنر گچ بری ایجاد شده اند و این اشکال به صورت منظم و بسیار تماشایی به مرکز متمایل هستند به گونه ای افسانه ای رویایی به شمار می آیند.یکی از مشکلاتی که این بنا با ان روبه رو بود، تخریب قسمت های مختلفی از بنا با آب بود که در بازسازی های غیر اصولی با سیمان پوشش داده شده بودند و این یکی از مشکلاتی بود که بیشتر به هویت معماری و بخش های تزئینی بنا آسیب وارد کرده بود.
از عملکرد های مثبت تیم بازسازی و مرمت ساندر نرسی، طی سال های گذشته احیای قسمت های اصلی و مهم ساندربرج بوده که بار دیگر این بنای اصیل و تاریخی توانست هویت اش را بدست آورد و به عنوان یکی از آثار مهم تاریخی و از جمله میراث های بشری در لیست سازمان یونسکو ثبت شود. امروزه گردشگران می این بنای زیبا و تاریخی را در قلب باغی چشم نواز مشاهده می کنند، که تلفیق تماشایی را ایجاد کرده است. شما هم با ما در این مسیر تاریخی و دیدنی همراه باشید تا به دیگر قسمت های ساندرنرسی سر بزنیم.
در ادامه بازدید از بنا های تاریخی و ثبت شده ی ساندرنرسی در سازمان یونسکو به اثری دیگر از دوران گورکانی می رسیم. بنایی مقبره مانند که متعلق به یکی از پادشاهان این سلسله ی مغولی در هندوستان است. این بنای تاریخی در میان باغ زیبایی احاطه شده که می توان آن را ویژگی اصلی ساندر نرسی دانست. بنای سفید رنگ و طاق دارد زیبای ساندر والا محل از جمله بنا های زیبای و رویایی است که گردشگران با خود به سفری تاریخی می برد. اما اگر تصاویر قدیمی تر این بنا را در فضای مجازی دنبال کنید، از بنیاد آقاخان برای زنده کردن دوباره این اثر ممنون خواهید بود، بنایی که روزگاری در حال ویرانی و نابودی بود و امروز با چهره ی زیبا هویت قدیمی اش را بدست آورده و این جا در مجموعه ساندر نرسی دهلی میزبان گردشگرانی است، که در میان فضای دیدنی باغ، محو تماشای ساندروالا محل می شوند.
پلانی کلی بنا به شکلی مستطیل شکل است که گوشه های این نقشه ی مستطیل شکل در هنگام ساخت حذف می شود و برای طراحان بنا فرصت بیشتری را برای هنر آفرینی شان فراهم می کند.هنگامی که با این بنای تاریخی رو به رو می شوید، ایوانی دورتا دور ساندر والا ساخته شده که با طاق هایی زیبا نمای زیباتر پیدا کرده است. در هر چهار ضلع اصلی ساندر والا، پنج طاق وجود دارد. دو ره پله ام ورودی به پشت بام هستند، در قسمت جنوب درب ورودی بنا قرار گرفته است. مهمترین ویژگی این بنا هم معماری آن است، که بیشترین آسیب این بنا و دیگر آثار موجود در این مجموعه را مرمت های غیر اصولی وارد کرده که بسیاری از جزئیات تزئینی و هنر بکار فته در این سازه را از میان برده است.
اما در سفر به چنین مکان هایی، برای گردشگرانی که رفتن به ساندر نرسی بخشی از جاذبه های گردشگری دهلی می دانند، دیدن و قدم گذاشتن در کنار چنین بناهایی دارای ارزش بسیار زیادی است . ساختمان سفید رنگ ساندروالا محل که با قسمت هایی سرخ رنگ ترکیب شده است، برای گردشگران اثری زیباست، که با به ثبت رسیدنش به عنوان یکی از میراث های بشری تماشایی تر خواهد بود. فضای سبز و درختان پر سایه ی کنادر ساندر والا محل هم، زیبایی آن را بیشتر کرده اند و یکی از مکان های جذاب برای قدم زدن و عکاسی است.
از جمله جزئیات مهم در این بنا، عدم وجود دیوار های اطراف ساندر محل است، که شاید مصالح آن را در مکان دیگری مورد استفاده قرار داده اند، اما جای خالی دیوار های مقابل ایوان ها پابرجاست، دیوار هایی که بخشی از زیبایی بنا بوده اند و مانند گچ بری های ساندروالا محل بخشی از هویت این اثر تاریخی بوده اند، اما امروز با تلاش فراوان متخصصان، توانسته اند بخش هایی از گچ بری های آسیب دیده را باز آفرینی کنند و به نوعی می توان از این اثر شناخته شده ی جهانی هندوستان به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهر دهلی یاد کرد. با ما در ادامه ی مسیر همراه باشید.