قطب مناره دهلی هند
جاذبه های گردشگری جهان - قطب مناره دهلی هند
مهمترین مشخصه ای که گردشگران در شهر دهلی شاهد آن خواهند بود، روایت تاریخی سرزمینی است، که همیشه بخش مهمی از رویداد های تاریخی سرزمین هندوستان را بر دوش کشیده و گردشگران در این شهر می توانند به نظاره ی تاریخ هند بنشیند، بنا هایی زیبا، تاریخی پر حادثه و لذت سفر در زمان و در جغرافیایی دیدنی، اینها بخشی از سفر به دهلی برای گردشگران این شهر تاریخی و زیبا است و 2safar هم در مسیر با شماست تا جاذبه ها و بنا دیدنی این محیط تماشایی را بهتر بشناسید.
قطب منار یکی از همان جاذبه هایی است، که دیدن آن بخشی از خاطرات مشترک گردشگرانی خواهد بود که به سرزمینی قدم گذاشته اند که هزاران داستان و افسانه را خواهند شنید. گفتن مشخصه های فیزیکی و تاریخی آن بدون شک بخش مهمی از آشنایی شما با این جاذبه ی مهم گردشگری در شهر دهلی است، اما شنیدن آنچه که شما در آنجا دیده اید و حس و حال دیدن بلند ترین بنای و برج آجری دنیا چیز دیگری است که هر ببیننده و هر گردشگر به آن خواهید رسید. بسیاری از کسانی که قطب منار را از نزدیک دیده اند، عظمت و زیبایی موجود در این اثر تاریخی و زیبا را مهمترین مشخصه ی آن می دانند، در حالی که سیاحان قدیمی مانند ابن بطوطه، قطب منار را از اولین آثار ساخته شده متعلق به معماری هندو- اسلامی می دانند، شاید بکار بردن این نام چندان رایج نباشد اما باید این اثر را برگرفته از المان های معماری اسلامی و هندی در سرزمین هند دانست که در یک مکان مذهبی مورد استفاده قرار گرفته اند. از این رو، این اثر بنایی مهم و تاریخی به شمار می آید.
قطب منار را در دوران حکومت سلسله ی غوریان، که در دوران کوتاهی بر دهلی حکومت راندند ساخته شد. این سلسله از حکومت های بود که در نزدیکی هرات و غزنه شکل گرفت و در دوره ی کوتاهی تا شبه قاره پیش رفت. درست در خلال سالهای 1199 میلادی این سلسله در دهلی حضور داشت و با الهام از برجی آجری در افغانستان کنونی قطب منار توسط قطب الدین ابیک بنا شد و نام این منار هم بر گرفته از نام قطب الدین ابیک شد. با این حال روند ساخت این برج زیبا و تاریخی در دوران قطب الدین به پایان نرسید و آخرین مرحله ی ساخت این برج در خلال دوران حکومت فیروز شاه تغلق به سرانجام رسید.
شکل برج به گونه ای است، قطر آن در طبقات پنچ گانه اش کمتر می شود و از حدود 13 متر به 3 متر می رسد یکی از مشخصه های اصلی بنا که در زیبایی آن نیز تاثیر بسزایی داشته، ایوان دایره شکلی است که در خلال طبقات ساخته شده و علاوه بر دلایل فنی زیبایی برج را خاص تر کرده است. در کل این برج آجری که سنگ ماسه ای قرمز و قهوه ای رنگ و همچنین سنگ کوارتزی ساخته است، در حدود 72 متر ارتفاع دارد و یک راه پله ی دسترسی به طبقات پنچ گانه ی برج را امکان پذیر می کند. از دیگر نکات تاریخی قابل توج در قطب منار کتیبه ها و سنگ نوشته هایی است، علاوه بر ماهیت تاریخی شان،به لحاظ تزئینی نیز از بخش های قابل توجه گردشگران به شمار می آید.