لودی گاردن (باغ لودی) دهلی هند
اگر در شهر دهلی در میان هیاهوی پرازدحام پایتخت هندوستان، به دنبال یک مکان آرام ، زیبا و دلنشین هستید، که فرصت قدم زدن در میان فضای زیبای و دلنشین را برای تان مهیا کند، بهترین راه سوار شدن مترو و پیاده شده در ایستگاه های Lok Kalyan Marg و Khan Market است در این ایستگاه های مترو می توانید خود را به یکی از زیبا ترین جاذبه های گردشگری شهر دهلی برسانید، جاذبه ای از اسم اش ماهیت آن را می توانید حدس بزنید. لودی گاردن، شاید اسم گاردن یا همان باغ، از درست بودن انتخاب تان خبر بدهد اما وقتی نام لودی را هم می شنوید و اگر تا اینجای سفر با ما در 2safar بوده باشید، می فهمید این اسم شما را به یک مکان تاریخی خواهد بردو ترکیب این دو اسم جذابیت آن را بدون شک برای تان بیشتر می کند.
لدی یا لودی یکی از سلسله های پادشاهی در شبه قاره ی هندوستان بود که در دوران حکومت سلطان محمود غزنوی برای گسترش اسلام به هند آمدند و پس از فتح هند توسط سلطان محمود، در این جا ماندند و به عنوان نمایندگان امپراتوری غزنویان بر قسمت هایی از هند و پاکستان حکومت راندند. سر سلسله ی این حکومت، بهلول لودی بود و فرزندش سکندر لودی پس از او بر سلطنت تکیه زد و امروز ما در 2safar می خواهیم به مکانی و زیبا و آرامش بخش برویم که بنایی متعلق به دوران لودی و بخصوص سکندر لودی است، مکانی که یکی از تفریحگاه های مردم دهلی به شمار می رودف تفریحگاهی که شاید آرامش بخش ترین باغ تاریخی دهلی باشد و حتی هندوستان باشد.
لودی گاردن یا باغ لدی ، امروزه یک پارک شهری به شمار می رود، که با حدودا 90 هکتار وسعت یکی از فضا های سبز مهم اصلی شهر محسوب می شود. نکته ی جال اینکه در این باغ تفریحی، سرسبز و زیبا، بنا های تاریخی نیز وجود دارد که دیدن آن ها و ایستادن در کنار آن ها برای گردشگران جاذبه ای تماشایی است ولی شاید برای مردم دهلی بخشی از زندگی و خاطرات جمعی آنان باشد، بنا هایی زیبا و تماشایی که با برخورداری از معماری تلفیقی هندو و اسلامی بخشی جدا نشدنی از لودی گاردن است. هرچند سازمان باستان شناسی هندوستان از این آثار تاریخی محافظت می کند اما بنا های تاریخی این باغ تاریخی، در قلب زندگی عادی مردم دهلی قرار دارد و گردشگران به خوبی آن را درک می کنند.
یکی از ویژگی های بارز این باغ تاریخی مسیر های پیاده روی، ورزش و قدم زدن های تفریحی مردم و گردشگران دهلی است، درختان، فضای سبز و زیبا این پارک از جمله محیط های محبوبی است که افراد مختلفی را به سوی خود می کشاند و شاید اولین هدف ما برای انتخاب این مکان، که همان فضای آرامش بخش و دلنشین این باغ بود، بهترین معرفی از باغ لودی است، هرچند در ادامه ی مسیرمان در این پارک شهری امروز باغ تاریخی دیروز، شما را با مکان های تاریخی این باغ آشنا می کنیم و لذت دیدن آثار تاریخی در چنین فضا هایی بدون شک فراموش نشدنی خواهد بود، پس با ما در باغ لودی همراه باشید.
در ادامه ی معرفی باغ زیبا و تماشایی لودی، به جاذبه های تاریخی این مجموعه چشم نواز و دلنشین می رسیم و شما را این بخش های تاریخی باغ آشنا خواهیم کرد. وقتی وارد باغ لودی می شوید، افراد مختلفی را در این باغ خواهید دید، که از گروه های سنی مختلفی در این پارک درحال قدم زدن، ورزش کردن، صحبت کردن، عکس گرفتن و گوش دادن موسیقی هستند، از این رو، به مکانی قدم گذاشته اید، که علاوه بر موضوعیت تاریخی اش، یک اتفاق جذاب برای اهالی دهلی و گردشگران این شهر تاریخی است و شما هم می توانید لذت سفر به این شهر را با طعم دیگر بچشید و لذت ببرید.
اما در درون این باغ، مجموعه ای تاریخی قرار دارد که آن را خواستنی تر می کند و به نوعی تلفیق بنا ها تاریخی و فضای سبز و زیبای این پارک امروزین، باعث توجه بیشتر گردشگران می شود. سنگ بنای اولیه ی پارک با ساخت آرامگاهی برای محمد شاه آخرین پادشاه سید گذاشته شد، که از قدیمی ترین بنا های مجموعه لودی گاردن یا همان باغ لودی است، اما این پارک هویت امروز، بنا ها و ساختمان های تاریخی و فضایش را در دوران سکند لودی فرزند بهلول لودی بدست آورد. در این دوره ی تاریخی بود که، بنا های مختلفی به باغ اضافه شد و مقبره ی خود سکندر لودی دومین پادشاه لودی هم در حدود سال 1517 در درون این باغ سر سبز و زیبا ساخته شد که البته شباهت بسیاری به دیگر مقبره ی موجود در باغ دارد. با ورود مغول ها و شکل گیری امپراتوری مغولی در دهلی، از جمله امپراتوری مشهور گورکانی، پادشاهان مغول هم به این باغ علاقه مند شدند، بنا هایی مانند رصد خانه بزرگ و کتابخانه هم به این مجموعه اضافه شدند.
اما مشهورترین و خاصر ترین بنای این باغ، گنبد بارا یا گنبد بزرگ است، این گنبد بزرگ بر اساس المان های معماری مغولی بنا شده و در پشت آن سه بنای گنبدی دیگر قرار دارد که آن ها را مسجد سه گنبدی شکل می دانند. یک ساختمان دیگر هم در کنار باراگنبد قرار دراد که به آن شیشا گنبد (شیشا گنبد به دلیل بکار رفتن کاشی های لعابی در آن به گنبد شیشه ای معروف است که همان شیشا گفته می شود ) می گویند، همه ی این آثار در حدود سال های 1494 میلادی ساخته شده که در خلال سلطنت سکندر لودی بوده است. از دیگر، بنا های اطراف مجموعه ی تاریخی در دل باغ لودی، می توان به یک مخزن آب اشاره کرد امروزه بخشی از زیباسازی باغ به شمار می آید و دیگر کاربرد مهم و حیاتی گذشته اش را ندارد.
از نکات جالب این پارک، وجود پلی به نام Athpula است که بر اساس کاوش های تاریخی، متعلق به دوران مغولی است، اما نکته مهم در خصوص بنا های مجود در باغ لودی، اهمیت تاریخ به ویژه تاریخ معماری این بنا هست، چرا در این بنا ها معمرای بکار رفته که در دیگر نقاط هند کمتر نمونه ای از آوجود دارد و شاید به دلیل عمر کوتاه لودی ها، آثار متعلق به این دوره ی تاریخی اهمیت شان بیشتر می شوند و گردشگران می توانند در فضایی شاد و دلنشین شاهد آثاری زیبا و کم نظیر باشند.