جاذبه های گردشگری جهان - مسجد موتی دهلی هند
در معرفی جاذبه های گردشگری دهلی بار دیگر به سراغ قلعه سرخ (لال قلعه) می رویم و بنای دیگری در این مجموعه ی بی نظیر را معرفی می کنیم. مسجد موتی مسجد کوچک و زیبایی است ، که از دیدن آن لذت خواهید برد. بنایی فاخر و با هنرنمایی ها که آن را همچنان اثر خاص می دانند. این مسجد کوچک در دوران اورنگ زیب فرزند شاه جهان بانی قلعه سرخ(لال قلعه ) ساخته شد، به نوعی به دلیل علاقه ی شاه جهان به معماری و ساخت بخش ها و قسمت ماندگاری مانند، دیوان عام و خاص، سومین پادشاه گورکانی هم به رقابت با پدر در این قلعه با شکوه دست به ساخت و ساز زد و علاوه بر این مسجد دروازه ی لاهور را ساخت(که پیشتر در سایت 2safar به معرفی آن پرداختیم).
این مسجد به دلیل ساخت آن با سنگ های مرمر سفید، موتی نام گذاری شد، که در زبان هندی به معنای مروارید است. براساس اطلاعات موجود در خصوص این بنای تاریخی زیبا، مسجد موتی در خلال سالهای 1659 تا 1660 به دستور پادشاه اورنگ زیب بنا شد که در نزدیکی دیوان خاص قرار دارد. بسیاری بر این باورند که این مسجد را اورنگ زیب برای همسرش نواب بای یا نواب بیگم ساخت، که اصالتی کشمیری داشت.
معماری این بنای تاریخی یکی از نمونه های معماری مغولی- هندی است، و المان های این دو سبک از معماری را به خوبی می توان در این مسجد مشاهده کرد. مشخصه ی اصلی معماری این مسجد برای گردشگران رنگ سفید سنگ های مرمری است که در ساخت آن بکار رفته و بعد از ان هم سه گنبد زیبای این مسجد از مشخصه های اصلی بنا به شمار می آیند. ساختار این گنبدها به شکل گنبد های پیازی است که در سبک های معماری مختلفی مانند معماری کلیساهای ارتدکس روسی و بخش های از آلمان می توان این شکل از گنبد سازی را دید، که البته بخشی از معماری اسلامی نیز محسوب می شود.
این گنبد ها در ابتدا از ترکیب مس و طلا پوشانده شده بودند ، که در خلال شورش های سال های 1857 طلا کاری های مسی این گنبد ها از بین رفتند. ساختار مسجد به شکلی است که نوع ساخت دیواره های بیرونی مسجد در هماهنگی با دیگر بنا های دیگر قلعه است اما وقتی وارد مسجد می شوبد، به دلیل تفاوت قرار گرفتن بنا با قلعه، فضای داخلی مسجد تغییر شکل می دهد و به سمت قبله شکل گرفته است. البته این تنها تفاوت قسمت بیرونی مسجد با بخش داخلی آن نیست. بلکه سنگ های سیاه کف نماز خانه مسجد هم با سنگ های سفید بیرون در تضاد است.
گردشگران در این مسجد شاهد اثری فاخر و تماشایی خواهند بود که با ظرافت و دقت بسیار هنرمندان معمار آن ساخته شده و پر است از هنر های سنگ بری و المان های معماری هند و مغولی رایج در آن دوره ی تاریخی، مسجد موتی اثری دیگر از حاکمان مسلمان هندوستان است، که امروزه می توان از آن به عنوان یکی از شاخص ترین بنا های تاریخی شهر دهلی نام برد. با ما در ادامه ی سفر در شهر دهلی هم قدم باشید.