مقبره ی امام زمین مجموعه ی منار قطب دهلی هند
جاذبه های گردشگری جهان - مقبره ی امام زمین مجموعه ی منار قطب دهلی هند
در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری مجموعه ی منار قطب به مقبره ی مربع شکل دیگری می رسیم که در این مجموعهی تاریخی امروزه یکی از مقاصد گردشگران به شمار می آید و به لحاظ تاریخی و معماری دربردانده ی نکات مهمی است، هرچند دیدن اثری تاریخی با سیمایی جذاب، آثار هنری زیبا و منظره ای تماشایی برای گردشگران جدا از ارزش تاریخی جذابیت بالایی خواهد داشت. بر اساس اطلاعات موجود این مقبره با نام آرامگاه امام زمین (tomb of imam zamin) معروف است و بر اساس گفته و نوشته های تاریخی محل دفن یکی از نوادگان حضرت محمد(ص) پیامبر اسلام به نام محمد علی بوده که با عنوان امام زمین در دهلی شناخته می شده است. این مقبره از جمله آثاری است که دیگر بانی ساخت آن قطب الدین ایبک نبوده و یکی از بنا هایی است که پس از تکمیل مجموعه ی منار قطب به این مجموعه اضافه شده است.
گفته های مختلفی در خصوص محمد علی یا همان امام زمین وجود دارد، برخی وی را از فرقه ای صوفی مسلک می دانند و لقب امام را هم به واسطه ی آن ادا می کرده اند، که در دوران سلطنت سلطان سکندر لودی (یا همان نظام خان سکندر لودی بن بهلول دومین فرمانروای سلطان های دهلی ) از مناطق آسیای مرکزی به شبه قاره می آید و به عنوان امام مسجد قوت الاسلام در مجموعه ی منار قطب برگزیده می گردد. سلسله ی لودی حاکمان پشتون تباری بودند که در دوران سلطنت سلطان محمد غزنوی و در اوج اقتدار سلسله ی غزنویان از سمت ایران به شبه قاره هند فرستاده شدند، که البته عمر آن تا پایان سلطنت سلطان محمد غزنوی بود و محمد علی یا همان امام زمین هم یکی از همراهان لودی ها در مهاجرت به
در یکی از کتیبه های نوشته شده در بنای مقبره ی امام زمین، سال ساخت این اثر تاریخی در در خلال سال های 1537 تا 1538 توسط خود محمد علی عنوان کرده و خود او نیز یک سال پس از اتمام بنا در سال 1539 در این مکان دفن می شود. از سوی دیگر، زمان اتمام بنا و همچنین مرگ امام زمین هم مقارن با سلطنت همایون شاه در دهلی است. با این حال بنای مقبره ی اما زمین، در پلانی مربعی ساخته شده است که هر طرف در حدود 7 متر طول دارد. بر اساس امکان مقایسه المان های معماری بنا، می توان این اثر را یکی از آثار برجای مانده از دوران لودی دانست که برگرفته از معماری رایج در دوره ی آن تاریخی می باشد. دوازده ستون سقف و گنبد زیبا و تماشایی بنا را نگه داشته اند. سنگگ و تزئینات بکار رفته در این بنا در قسمت های مختلف اش برای هر بیینده ای تماشایی و دلنشین است.
قدم زدن در کنار این مقبره، دیدن حکاکی های زیبا بر روی سنگ مرمر و هنر های متعدد بکار رفته در قسمت های مختلف مقبره ی امام زمین در مجموعه ی منار قطب برای گردشگران لحظه های زیبایی را رقم می زند، گرفتن عکس های یادگاری در کنار بنا، ثبت هنر های معماری این اثر بخشی از لذت این مقبره ی تاریخی برای گردشگران می باشد و مهمترین بخش هر سفر برای هر گردشگری چشیدن طعم خوش سفر است که در هر گوشه و کناری مزه ی خاص خود را دارد.