مقبره ی شمس الدین ایلتوتمیش مجموعه ی منار قطب دهلی هند
جاذبه های گردشگری جهان - مقبره ی شمس الدین ایلتوتمیش مجموعه ی منار قطب دهلی هند
در ادامه بازدید از مجموعه ی تاریخی و شگفت انگیز، منار قطب گردشگران با آثار و بناهایی رو به رو هستند که هر کدام می توانند برای یک شهر گردشگران بسیاری را جذب کند و این فرصت برای گردشگران شهر دهلی فراهم است که کلکسیون عظیم از آثار تاریخی رو به رو باشند و در این کلکسیون، مجموعه ی منار قطب در نوع خود ستودنی است. از دیگر قسمت های منار قطب این بار به سراغ آرامگاه ایلتوتمیش می رویم، که یکی از بنا های دیدنی و تاریخی شهر دهلی و کشور هندوستان به شمار می آید.
شمس الدین ایلتوتمیش را سومین پادشاه سلسله ای از حاکمان دهلی و هندوستان با نام مملوک می دانند، سلسله ی مملوک توسط قطب الدین ایبک(بانی و سازنده ی مجموعه منار قطب) پایه گذاری شد و با تحولات سیاسی کنار رفتن قطب الدین ایبک، جانشینان وی راه قطب الدین را ادامه دادند و بنا های نیمه تمام منار قطب را تمام کردند. البته این تدوام کار قطب در دوران ایلتوتمیش در دیگر بخش های هم وجودد داشت، با مرگ قطب الدین ایبک بسیاری از مناطق ، زیر بار قدرت سلسله ی مملوک نرفتند و در دوران ایلتوتمیش بود که با حمله به نواحی مختلف قلمرو قطب الدین ایبک بار دیگر بدست آمد و ایلتوتمیش مناطق دیگری مانند پنجاب را نیز به قلمرو اش ضمیمه کرد. شمس الدین ایلتوتمیش یکی از جانشینان به نام قطب بود و البته داماد او نیز به شمار می رفت. ایلتوتمیش زیر نظر قطب الدین ایبک رشد یافت و با گرفتن تایید از خلیفه ی عباسی، بخشی از حکومت اسلامی به شمار می رفت و به نوعی ساختار قدرت خود را بخشی از یک مجموعه ی بزرگتر درآورد. با این حال، حکومت او تا زمان ورود مغولان به نقشه سیاسی به حیات خود ادامه داد.
پس از پایان یافتن زندگی کوتاه ایلتوتمیش، در بخشی از مجموعه ی منار قطب، آرامگاهی برای او ساخته شد که هنر بکار رفته در آن، معماری و ساختار زیبا و چشم نواز این بنا ، آن را به یکی از تماشایی ترین قسمت ها و خواستنی ترین بنا های مجموعه ی منار قطب تبدیل کرده است و گردشگران بسیاری شگفت زده و علاقه مند ستون ها و بقایای موجود آرامگاه ایلتوتمیش را نگاه می کنند. قسمت مرکزی بنا در حدود 9 متر ارتفاع دارد، به شکل مربع بنا شده است. براساس پلان موجود می توان تشخیص داد که در گوشه های این محوطه گنبد هایی وجود داشته که امروزه خبری از آنها نیست، اما همچنان هنر بکار رفته در این اثر دلنشین و زیبا است و گردشگران مجذوب چنین آثاری هستند.
یکی از مهمترین ویژگی های مقبره ی شمس الدین ایلتوتمیش، حجاری و سنگ تراشی هایی است که بر روی ستون ها و دیوار های آن می توان نظاره گر بود. قسمت های مرمرین این مقبره هم از جمله بخش های زیبا آن به شمار می آید. معماری این بنا هم با الهام از مولفه های اسلامی نمونه ی تلفیقی از معماری اسلامی و هندوست، هرچند نمی توان از تاثیر معماری ایرانی بر معماری اسلامی چشم پوشید. مقبره ی ایلتوتمیش یکی از جاذبه های گردشگری است که شاید عکس گرفته شده در قسمت های مختلف مقبره توسط گردشگران از جمله دیدنی ترین عکس های سفر به هندوستان باشد.