کنیسه ی الیاهو بمبئی هند
جاذبه های گردشگری جهان - کنیسه ی الیاهو بمبئی هند
در میان بازدید از معابد هندو در شهر بمبئی، در مرکز این شهر می توان به سراغ یکی دیگر از جاذبه های مذهبی و هویتی بمبئی و هندوستان برویم، مکانی زیبا و تاریخی که روایت گر بخشی از تاریخ این شهر به شمار می آید و گردشگران می توانند در کنار بازدید از مکانی زیبا، محیطی جدید و متفاوت نسبت به دیگر مکان های مذهبی شهر بمبئی را ببینند. 2safar معابد بودائی، هندو، برهمائی، مساجد مسلمانان و کلیسای مسیحیان را به شما معرفی کرده و اگر نوبتی هم باشد، باید به سراغ یکی از ادیان آسمانی یعنی یهودیت برویم و کلیسای الیاهو در مرکز شهر بمبئی یکی از بهترین انتخاب ها برای بازدید گردشگران از از کنیسه ی متعلق به کلیمیان بمبئی است.
یهودیان هندوستان از جمله مذاهب قدیمی در شبه قاره هندوستان هستند که بر اساس گفته های تاریخی اولین حضور یهودیان در هند به چندین قرن قبل از میلاد مسیح می رسد و بمبئی یکی از سکونتگاه های آنان بوده است، اما سرزمین هند به واسطه ی برخورداری از تنوع بالای مذهبی همواره یکی از مقاصد اقلیت هایی بوده که از مناطق مختلف بخصوص از خاورمیانه رانده می شدند و یهودیان بسیاری هم مانند زردتشتیان که امروزه در هند با نام پارسیان شناخته می شوند، به واسطه ی سخت گیری های متعدد راهی هند شدند، در میان مهاجرین یهودی، یهودیان عراق، سوریه و دیگر مناطق خاور میانه بیشترین تعداد مهاجرین را تشکیل می دادند. یکی از نکات مهم خصوص یهودیان هند، عده زیادی از آنها بازرگانان بودند و در تحول اقتصادی شهر بمبئی نیز نقش بسزایی بازی کردند.
البته این حضور در دوران تسلط شرکت انگلیسی هند شرقی در هند و بمبئی سرعت بیشتری پیدا کرد و بازرگانان یهودی جامعیت بیشتری پیدا کردند. از این رو، کنیسه ی الیاهو یکی از اماکنی است که توسط یکی از همین بازرگانان یهودی بنا شد و امروزه علاوه بر نقش دینی و اجتماعی اش، یکی از جاذبه های گردشگری شهر بمبئی به شمار می آید. کنیسه ی الیاهو در سال 1884 توسظ یعقوب الیاس ساسون ساخته شد و سازنده ی این کنیسه به احترام پدرش نام این مکان را الیاهو گذاشت. جالب اینکه یعقوب ساسون نوه ی پسری دیوید(داوید) ساسون است، دیوید ساسون یکی از مهاجرین یهودی از عراق بود که در صنعت نساجی و پمبه ی بمبئی هم از نقش و جایگاه مهمی برخوردار بود و او در سال 1832 کنیسه ی مگن دیوید شهر کلکته را ساخت.
کنیسه ی الیاهو از جمله بنا های مذهبی شاخص شهر بمبئی به شمار می آید و در سالگرد صدمین سال ساخت این کنیسه، رئیس جوهور هندوستان نیز در مراسم جشن این مکان شرکت نمود. گردشگران می توانند ساختمان فیروزه ای رنگ کنیسه ی الیاهو را به خوبی تشخیص دهند، بنایی که طراحی نما و ساخت را شرکتی انگلیسی با نام Gostling & Morris of Bombay انجام داد. جدا از ساختار نمای بنا و رنگ فیروزه ای اش، می توان به فضای داخلی کنیسه و ستونهای زینتی و ز یبای آن اشاره داشت و ساختار داخلی کنیسه به گونه است که به لحاظ جغرفیای به سوی بیت المقدس قرار گرفته است. پنجره های زیبا و تماشای با شیشه های رنگی و طاق دار جلوه خاص به نمای داخلی و بیرونی کنیسه بخشیده و نماد های هویتی یهودیت را می توان در بخش های مختلف بنا دید.