جاذبه های گردشگری ایران - پل میر بهاء الدین زنجان
جاذبه های گردشگری ایران را می توان در سبد های مختلفی قرار دارد و در دسته بندی های متنوعی آن را به گردشگران معرفی کرد، برخی این جاذبه های که با عنوان جاذبه های تاریخی و فرهنگی شناخته می شوند، کاربرد قدیمی شان را از دست داده و به کاربری ها مدرنی مانند، هتل ، رستوران، قهوه خانه و سفره خانه میزبان گردشگران هستند، تعدادی دیگر از این جاذبه های تاریخی و بنا های زیبای برگرفته از معماری ایرانی هم به عنوان موزه ها و خانه های تاریخی ویترین های زیبایی از هویت و فرهنگ نواحی مختلف به شمار می آیند. در این میان برخی از جاذبه های تاریخی شهر های ایران هم نقش عمرانی خود را حفظ کرده در درون شهر ها بخشی از زندگی روزمره مردم هستند، اما در میان این جاذبه های تاریخی، باید به پل ها و بنا های عمرانی اشاره کرد که برای دیدن آن باید کمی از شهر فاصله بگیرید، اما در این متوجه خواهید شد که علاوه بر دیدن آن اثر و بنای تاریخی، با طبیعت و جاذبه ی محیطی آن شهر هم آشنا شدیده اید، یکی از این جاذبه ها، پل میر بهاء الدین در شهر زنجان است.
برای دیدن این پل تاریخی باید به جنوب شهر زنجان بروید و در آن مسیر زنجان به بیجار را در پیش بگیرد، در ابتدای این جاده شما با پلی آجری، به غایت زیبا و با وقار رو به رو خواهید شد، که ساختار، شکل و سازه ی این اثر تاریخی اولین تصاویر گیرایی است که شمار مجذوب خود می کند. این پل آجری و زیبا، متعلق به دوران قاجاریه است، که توسط یکی از بزرگان شهر زنجان به نام، میرزا بهاءالدین زنجانی در دوران سلطنت ناصر الدین شاه قاجار در این بخش از شهر امروزی زنجان ساخته می شود.
بر اساس گفته های موجود در خصوص میرزا بهاء الدین زنجانی، وی یکی از ثروت مندان شهر و همچنین خیرین زنجان به شمار می رفته ، که این پل تاریخی هم بنای دیگری است که در شهر زنجان به همت او ساخته شده و امروزه علاوه بر کارکرد قدیمی و عمرانی اش، یکی از جاذبه های گردشگری شهر زنجان نیز می باشد. این پل را باید نمونه ی دیگری از معماری ایرانی در میان پل های قدیمی دانست، طاق های ضربی، شکل و ساختار کلی اثر و همچنین مصالح بکار رفته در آن بخش های مختلفی معماری ایرانی هستند که در ساختار متفاوت در جنوب شهر زنجان جای گرفته است.
پل قدیمی میر بهاء الدین را مردم محلی و روستاهای اطراف با نام پل کهنه هم می شناسند اما اسم بهاءالدین بر روی این پل پرتکرار تر از دیگر اسم های این بنای تاریخی است. پل دارای طولی در حدود 100 متر است و ارتفاع آن را باید 11 متر دانست، که البته این اندازه در بالاترین سطح سازه ی پل است. در این پل سه دهانه وجود دارد، که دو دهانه کناری پل نسب به دهانه ی میانی کوچک تر هستند، این دهانه ها یا همانطاق های ضربی ضربی پل به شکل زیبایی نمای پل را و استحکام آن را تقویت کرده اند و به همین خاطر از مهمترین المان های بکار رفته در این پل به شمار می آیند.
با وجود اینکه زنجان رود دیگر آن تلاطم و شتاب قدیم اش را ندارد ، اما پل با پایه های سنگ و ساروج اش هم چنان بر پا و استوار نگینی تاریخی و زیبا در نواحی جنوبی شهر زنجان به شمار می رود.