خانه ابویی زاهدان سیستان و بلوچستان

جاذبه های گردشگری ایران - خانه ابویی زاهدان سیستان و بلوچستان

2safar

در سفر به شهر های مختلف ایران، بخصوص در مراکز استان ها، خانه های ایرانی ، با معماری های خاص، شاخص و با هویتی شان جاذبه های گردشگری باشکوهی به شمار می روند، که در مسیر 2safar تعداد فراوانی از این خانه های اصیل را برای شما معرفی کردیم، خانه هایی که در کنار دیرینگی تاریخی شان با برخورداری از المان های معمای ایرانی دارای هویتی شناخته شده هستند، اما در سفر به شهر زاهدان انتظار دیدن خانه ای ایرانی با المان های معماری مختص به خود دور از انتظار است، در شهری که در خلال دوران پهلوی اول شکل می گیرد، نمی توان انتظار دیدن خانه ای تاریخی را داشت، اما معماری ایرانی به گونه است که در نقاط مختلف می توان رد آن را پیدا کرد، از این رو، گردشگران در این شهر در حدود 100 ساله می توان خانه ای زیبا و در خور را مشاهده کرد، بنایی زیبا به نام خانه ی ابویی، که از آن به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری زاهدان نام می برند.

2safar

در حدود سال 1311 یعنی درست در میانه ی حکومت رضا شاه، شهر تازه تاسیس زاهدان، شاهد ساخت این خانه بود، خانه ای در مساحت 800 متر که بر اساس المان های معماری رایج در نواحی کویری به خصوص یزد ساخته شده است. این خانه متعلق به زعیم ابویی یکی از ساکنان ثروتمند زاهدان بود، که در دستگاه پهلوی خدمت می کرد، او برای ساخت خانه ی خود از استاد محمودی یکی از معماران به نام یزدی کمک گرفت و این معمار به نام آن روزگار، ساخت خانه ای را بر اساس الگو های معماری متداول در شهر یزد را آغاز کرد.

2safar

خانه ابویی بنایی است که با آجر و خشت ساخته شده است همان طور که گفته شد، گردشگران می توانند الگوی خانه های یزدی در معماری ایرانی را در این بنا مشاهده کنند، هرچند نمی توان برخی از عناصر بومی موجود در بنا را نادیده گرفت. با این حال، المان های کلی خانه های ایرانی بخش اصلی این خانه است، ورودی و سردر آجری و زیبای که با طاقی آجری شکل گرفته است، به یک هشتی منتهی می شود، هشتی زیبا با سقف گنبدی شکل که در بدو ورود گردشگران را متوجه زیبایی خود می کند. با عبور از هشتی خانه به حیاط می رسیم، که دور تا دور آن را اتاق ها و پنجره ها و در ها شکل می دهند، درست این بخش از خانه نمونه ی زیبای از معماری کویری یزد است، فضایی که در ایجاد سایه موثر است. البته باید به این نکته هم اشاره کرد، که مانند خانه های ایرانی به زاویه تابش نور خورشید، توجه شده است و گردشگران شاهد بخش زمستانی و تابستانه هستند.

2safar

خانه ی ابویی هم پر است از هنرنمایی معماری ایرانی که امروزه پذیرای یکی از دلنشین ترین و زیبا ترین عناصر فرهنگی سیستان و بلوچستان است، این خانه امروزه محل کارگاه های صنایع دستی است که توسط اداره ی میراث فرهنگی استان در آنجا دایر شده است، با این حال، هنگام بازدید از این بنای تاریخی المان های معماری، هنر های بکار رفته در ساخت آن و صنایع دستی موجود در آن گردشگران شیفته ی خود می کنند، جاذبه هایی که هر کدام برای کشاندن گردشگران به این خانه ی زیبا و خشتی کافی است، با ما در ادامه ی سفر در ایران همراه باشید.