شما عاشق باکو خواهید شد
شما عاشق باکو خواهید شد
یکی از نقاط اتصال شرق و غرب با یکدیگر شهر باکو در آذربایجان است. باکو شبیه به هیچ کجای دیگر در دنیا نیست و شهری افسانه ای با یادگاری دوران شوروی کمونیست، آثار باستانی منحصر به فرد و فرهنگ غنی و تحسین بر انگیز است. با 2Safar همراه شوید تا نقاط دیدنی باکو را به شما معرفی کنیم. شما عاشق این شهر خواهید شد.
سرای شیروان شاهان، مروارید آذربایجان
یکی از ساختمان های تاریخی باکو که زیبایی نفسگیری دارد قصر سرای شیروان شاهان است. این کاخ محل فرمانروایی سلسله پادشاهان شیروان در قرن پانزدهم میلادی بوده که عظمت و وقار آن در طول قرن ها دست نخورده باقی مانده است و گذر زمان هرگز نتوانسته است زیبایی آن را خدشه دار سازد. مقبره های باشکوه، طاق های سنگی و کنده کاری های هنرمندانه بر روی سنگ و مناره ها به راستی دیدنی و تحسین بر انگیز هستند. این قصر جزء میراث فرهنگی ثبت شده ی یونسکو است. بعد از ظهری که شما بر روی پله ها و تراس های این قصر سپری کنید تبدیل به خاطره ای به یاد ماندنی خواهد شد.
قلعه ی دختر، همراه با راز ها و افسانه های شنیدنی
این قلعه به نوعی نماد فرهنگی جمهوری آذربایجان محسوب می شود و عکس آن بر روی اسکناس های این کشور، تمبر ها و سربرگ نامه های اداری چاپ شده است. قلعه ی دخترکه در امتداد سرای شیروان شاهان قرار دارد نیز از میراث فرهنگی ثبت شده در یونسکو به شمار می رود. وقتی به نمای سنگی این قلعه نگاه می کنید یا از پله های آن بالا می روید تا به بالاترین نقطه برسید، تحت تأثیر ابهت زوال ناپذیر و زیبایی پابرجای این قلعه که در قرن 12 میلادی ساخته شده است قرار خواهید گرفت. بر فراز قلعه می توانید چشم اندازی پانورامیک به قسمت قدیمی شهر باکو، بلوار اصلی این شهر و همچنین آب های درخشان خلیج باکو داشته باشید. توصیه می شود پس از بازدید از قلعه به موزه ی کوچکی بروید که در همان نزدیکی قرار دارد و سیر تاریخی شهر را در آن موزه تماشا کنید.
میدان فواره ها، قلب شهر
این میدان که میدان اصلی شهر محسوب می شود با فواره های متعدد فضایی زیبا و آرامش بخش دارد. در همین میدان است که بیشتر گردهمایی های عمومی شهر، جشن ها، فستیوال های فرهنگی و رویدادهای فضای آزاد برگزار می شود. بهتر است هنگام غروب در میدان قدم بزنید تا منظره ی میدان و فواره ها را هم در نور رؤیایی غروب تماشا کنید و هم با تاریک شدن هوا و روشن شدن چراغ ها منظره ی شبانه ی میدان را از دست ندهید. این میدان در واقع قطب فرهنگی شهر است و به خوبی می توان نشانه های بازمانده از جماهیر شوروی سابق، حال و هوای کشورهای مجاور دریای مدیترانه، ایران و منطقه ی بالکان و همچنین فضای پوشیده از نخل کشورهای عربی را همگی در این میدان احساس و تجربه کرد. کمتر جایی در سرتاسر جهان شما این تنوع فرهنگی حیرت انگیز را مشاهده خواهید کرد.
پارک ملی قوبوستان، شگفتی طبیعت
باکو فقط یک شهر تاریخی و فرهنگی نیست بلکه از اقبال خوبش طبیعت بسیار زیبایی نیز دارد و به قول معروف همه چیز تمام است. پارک ملی قوبوستان که با نام پارک فرهنگی هنری سنگی نیز شناخته می شود، تاریخ و طبیعت را با هم ترکیب کرده است. این پارک نه تنها چشم اندازی فوق العاده دارد و طبیعت زیبایش هر بیننده ای را به تحسین وا می دارد، بلکه به لحاظ تاریخی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این ارزش تاریخی موجب شده پارک قوبوستان یکی دیگر از میراث تاریخی ثبت شده ی یونسکو در کشور آذربایجان باشد. سنگ های حکاکی شده ی مربوط به ماقبل تاریخ بیش از هزار سال قدمت دارند و بالغ بر 6 هزار تصویر توسط تمدن های اولیه روی این سنگ ها ترسیم شده اند. قدم زدن در کوره راه های سنگی کنده کاری شده و منقش و بالا رفتن از تپه ها در این پارک نوعی ماجراجویی هیجان انگیز در دل تاریخ است.
مرکز فرهنگی حیدر علی اف، شکوه مدرنیته
این مرکز که توسط آرشیتکت معروف بریتانیایی- عراقی به نام ظاها حدید طراحی شده است یکی از جاذبه های فرهنگی باکو است که مورد توجه مردم شهر و همچنین توریست ها قرار دارد. مرکز حیدر علی اف مجهز به سالن اجتماعات، گالری هنری و موزه است. بازدید از این ساختمان مدرن و شیک می تواند وجه دیگر باکو را در کنار ماهیت تاریخی آن برای شما آشکار سازد و در واقع این مرکز نمادی از باکوی مدرن و پیشرفته است.
شهر قدیمی باکو، قدم زدن در تاریخ
شهر قدیمی باکو بین قرن های دوازدهم تا شانزدهم میلادی ساخته شده و به نام ایچری شِهِر معروف است. این شهر قدیمی به خاطر ارزش تاریخی و غنای فرهنگی اش به عنوان میراث یونسکو ثبت شده است. برای دیدن شهر قدیمی باکو می توانید در تورهای پیاده روی با راهنما ثبت نام کنید. همچنین کیوسک جهان گردی در روبه روی قلعه ی دختر راهنماهای تور صوتی در اختیار توریست ها قرار می دهد. به این صورت که درست مانند موزه ها قسمت های مختلف شهر قدیمی علامت گذاری شده اند و شما با دنبال کردن راهنمای صوتی می توانید بازدید کاملی از شهر به عمل بیاورید. در طول این تور شما از بسیاری از ساختمان های معروف دیدن خواهید کرد و به تاریخچه ی آن ها پی خواهید برد.
حمام حاج غایب
این حمام برای قرن های متوالی زیر خاک پنهان بوده است. در حقیقت حمام حاج غایب در دهه ی هفتاد میلادی کشف شده است. سقف های گنبدی حمام نمادی از همسران صاحب حمام بوده و هر گنبد برای یکی از همسر ساخته شده است. سایز این گنبد ها یکسان نیست و بسته به عشق صاحب حمام به هر همسر گنبد ها بزرگ تر یا کوچک تر ساخته شده اند.
این حمام تاریخی در شهر قدیمی باکو امروز تبدیل به فروشگاه سوغاتی شده است و یادگاری های بسیار زیبایی برای فروش دارد.
کاروانسراهای باستانی در شهر قدیمی باکو
کارونسراها که در قدیم حکم مسافرخانه را داشته اند در باکو از اهمیت خاصی برخودار بودند. از آن جا که باکو در مسیر جاده ی تجاری و مهم ابریشم قرار داشته تجار و بازاریان زیادی برای خرید و فروش محصولات خود به باکو سفر می کردند و در طول اقامت خود در کاروان سراهای باکو اقامت می گزیدند. امروزه کاروان سراهای قدیمی مسیر جاده ی ابریشم در کشورهای مختلف مانند هند، ایران، مراکش و غیره آثار تاریخی ارزشمندی هستند و حتی برخی از آن ها تبدیل به هتل های لوکس و گران قیمت شده اند. معماری تمام آن ها مشابه یکدیگر است به این صورت که حیاطی در وسط ساختمان قرار دارد که در قدیم حیوانات مانند شتر و اسب را در این حیاط می بستند. در اطراف حیاط اتاق ها به ردیف و در دو طبقه قرار گرفته اند.
در شهر قدیمی باکو چندین کاروانسرا قرار دارد اما دو تا از آن ها زیباتر و سالم تر از بقیه هستند و قدمت آن ها به قرن 14 بر می گردد. آن ها درست در مقابل یکدیگر قرار دارند و جاده ی اصلی شهر قدیمی که از بین آن ها می گذرد در این قسمت باریک می شود. یکی از آن ها کارواسرای باکورا نام دارد و مخصوص اقامت یکتاپرستان مانند مسیحیان، زرتشتیان و مسلمانان بوده است. دیگری کاروانسرای مولتانی است و مخصوص اقامت بودایی ها و هندو ها که در آن زمان اکثریت مسافران را تشکیل می دادند بوده است. این کاروان سراها بسیار دیدنی هستند و ردپای قرن ها را در خود دارند.
ویرانه های بازار قدیمی
یکی از جاذبه های شهر قدیمی باکو، ویرانه های این بازار است که مربوط به قرن پانزده و شانزده میلادی می شود. در گذشته صنعتگران و کشاورزان محصولات خود را در این بازار عرضه می کرده اند. در گذشته این بازار هم سطح خیابان بوده اما امروزه پایین تر از سطح زمین قرار دارد و به همین خاطر برای قرن ها این بازار قدیمی در زیر خاک قرار داشته و مانند حمامی که قبلاً معرفی کردیم در دهه ی 1970 کشف شده است.
نیمی از بازار همواره در سایه قرار داشته است بنابراین فروشندگان در هوای گرم در این سایه ها غرفه های فروش خود را بر پا می کردند. این فروشندگان همراه با کاروان های خود به این بازار می آمدند و شب ها نیز در کاروان سرا اقامت می کردند.
امروزه در وسط بازار سنگ قبر و یک تابوت سنگی قرار دارد که در دژ سابائیل کشف شده است. این دژ هم اکنون در زیر آب های دریای خزر قرار دارد و باستان شناسان این قبر سنگی و تابوت را از آن جا به بازار قدیمی منتقل کرده اند و در معرض دید عموم گذاشته اند.
دیوار دژ
دیوار دژ که شهر قدیمی را احاطه کرده است در قرن دوازدهم احداث شده اما از آن زمان تا کنون بارها و بارها تخریب و بازسازی شده است. بیشتر بازسازی ها بین قرن های سیزدهم تا پانزدهم میلادی انجام گرفته است. در قرن شانزدهم دیوار دومی پایین تر از دیوار قرن دوازدهم ساخته شد که دفاع در مقابل حملات خارجی را آسان تر می کرد. در قرن نوزدهم دیوار دوم تخریب شد زیرا شهر باکو به خاطر نفت رونق گرفته بود و نیاز به توسعه داشت.
در دیوار اصلی فقط یک دروازه ی ورودی و یک دروازه ی خروجی وجود داشت و جاده ای مستقیم از بین این دروازه ها می گذشت. امروزه دروازه ی ورودی اصلی هنوز وجود دارد و مرز های شهر قدیمی باکو را مشخص می کند. دیوار شامل بیست و پنج برج و پنج در است.
ویرانه های کلیسا
در مقابل ویرانه های بازار قدیمی کلیسایی قرار دارد که توسط یکی از حواریون حضرت مسیح به نام بارثولومیو در قرن نخست میلادی بنا شده است. به جز اینکه یکی از حواریون این کلیسا را بنا کرده است اطلاعات بیشتری از تاریخچه ی ساخت کلیسا در دست نیست. چیزی که از ساختمان کلیسا پس از بیست و یک قرن برجا مانده اندک است وبیشتر آن خرابه می باشد اما طاق کلیسا با صلیب فراز آن هنوز وجود دارد.
مسجد جمعه
مسجد جمعه به جای آتشکده ای در شهر قدیمی احداث گردیده و رنگ آمیزی داخلی بسیار زیبایی دارد. این مسجد در قرن چهاردهم بنا شده اما مناره ی آن در قرن نوزدهم به مسجد اضافه شده است. این مناره ی مرتفع است و نقوش برجسته ی آن بسیار جالب توجه می باشند. برای دیدن این مسجد باید مسافتی طولانی در میان کوچه پس کوچه های مارپیچ در شهر قدیمی طی کنید، اما این مسجد واقعاً ارزش دیدن دارد.
دقت کنید که مسجد های دیگری به نام جمعه در آذربایجان وجود دارند اما برای دیدن این مسجد به خصوص باید از شهر قدیمی باکو دیدن کنید.
موزه ی کتاب های مینیاتوری
این موزه مجموعه ای خصوصی از حدود دو هزار کتاب مینیاتوری است که به خانمی آذری تعلق دارد. این خانم بیشتر اوقات در موزه اش حضور دارد و احتمالاً در بازدید از این موزه با او برخورد خواهید کرد. او به زبان انگلیسی صحبت نمی کند اما شخصی که او را همراهی می کند تا حدودی به زبان مسلط است و می تواند به سؤال های شما پاسخ دهد. بازدید از موزه رایگان است اما اگر تمایل دارید می توانید مبلغی اعانه بدهید. برخی کتاب ها به قدری کوچک هستند که اندازه ی آن ها از چند میلی متر تجاوز نمی کند. این مجموعه کتاب مینیاتوری شامل همه ی زبان های دنیا می شود و توانسته است نام خود را در رکورد کتاب های گینس ثبت کند.
موزه ی فرش آذربایجان
در موزه ی فرش باکو هزاران فرش ارزشمند و تاریخی از دوران آغاز حکومت جماهیر شوروی تا کنون در معرض نمایش علاقه مندان قرار گفته است. ساختمان موزه ی فرش شبیه به یک فرش لوله شده است و به لحاظ معماری نیز از زیبایی خاصی برخوردار است. موزه ی فرش در زمینه های مختلفی فعال است و میزبان سخنرانی ها، کارگاه ها و کنفرانس های مختلف در ارتباط با صنعت فرش بافی است.
جالب است بدانید فرش بافی یکی از هنرهای ملی در آذربایجان به شمار می رود و صادرات فرش از صنایع مطرح این کشور است.
ونیز کوچک
همان طور که از اسمش مشخص است ونیز کوچک محله ای پر از کانال های آب و قایق هایی است که از میان این کانال ها عبور می کنند و یکی از نقاط دیدنی شهر باکو می باشد. اگر در ماه های تابستان به باکو سفر می کنید وسط روز به بازدید از این محله نروید چون هوا کاملاً آفتابی است. اما در یک عصر خنک یا غروب آفتابی دلپذیر بازدید از ونیز کوچک باکو لطف زیادی دارد.
حمام آقا میکائیل
حمام های عمومی در قدیم فراوان بودند و امروزه برخی از این حمام های به جا مانده از قرن های قبل تبدیل به آثاری تاریخی و دیدنی شده اند. جالب است بدانید حمام آقا میکائیل نه تنها سالم حفظ شده است بلکه هنوز مردم از این حمام استفاده می کنند. اگر مایل هستید حال و هوای یک حمام عمومی قدیمی را تجربه کنید حتماً سری به این حمام بزنید. حمام روزهای زوج و فرد برای آقایان و خانم ها دایر می باشد.
بلوار دریایی
مطبوع ترین شیوه ی سپری کردن بعد از ظهر در شهر باکو قدم زدن در بلوار دریایی است. این بلوار در کنار دریای خزر قرار دارد و چشم اندازش به دریا و همچنین حال و هوایش بسیار دوست داشتنی است. این منطقه از شهر همیشه شلوغ است و به خصوص عصر ها مردم برای تفریح، ملاقات با دوستان، بازی های دسته جمعی، غذا خوردن و استراحت به بلوار می آیند. فضای شاد بلوار روحیه ی همه را عوض می کند و به راستی شهر باکو را بدون این بلوار جذاب نمی توان تصور کرد.
مقبره ی شیخ دیری بابا
مقبره ی دیری بابا که فردی مقدس بوده است،تبدیل به مکانی زیارتی سیاحتی تاریخی شده و یکی از دیدنی های شهر باکو می باشد. این مقبره که قدمتش به قرن پانزده میلادی بر می گردد در کوهستان باکو کنده کاری شده است و بنا از دور قابل مشاهده نیست و برای دیدن آن باید به کوهستان بروید. البته نیازی به کوه پیمایی نیست و پله هایی برای رسیدن به این نقطه ساخته شده اند. این مقبره در پارک ملی قوبستان واقع است و می توانید در هنگام بازدید از این پارک از مقبره دیری بابا نیز بازدید کنید.
آتشکده
آتشکده جزء میراث ثبت شده ی یونسکو است و همان طور که از نامش مشخص است معبدی مخصوص عبادت و روشن کردن آتش میان زرتشتیان، هندو ها و زائران سیک بوده است. آتش این آتشکده سابقاً به طور طبیعی روشن می شد زیرا گاز از زمین تصاعد می کرد و موجب روشن نگه داشتن آتش می شده است. اما از سال 1969 این تصاعد گاز به علت استخراج گاز و نفت و کاهش منابع زیر زمینی متوقف شد و از آن پس مقامات شهر از طریق گازکشی آتشکده آتش آن را شعله ور نگه می داشتند.
آتشکده به صورت هشت ضلعی ساخته شده و آتش در مرکز آن و در محرابی با چهار ستون قرار دارد. در اطراف معبد سالن ها و اتاق هایی قرار دارند که هر کدام در زمان خود برای هدفی ویژه ساخته شده بودند. این اتاق ها به سبک اتاق های کاروانسرا هستند. امروزه این اتاق ها برای برگزاری نمایشگاه های مختلف در رابطه با مبدأ آتشکده و رسوم پرستش آتش مورد استفاده قرار می گیرند.
زمان دقیق ساخت آتشکده مانند سایر ساختمان های آذربایجان مشخص نیست. شواهد تاریخی به زبان سانسکریت و پنجابی نشان می دهد آتشکده در قرن 18 بنا شده است. ظاهراً مردمی که برای تجارت در جاده ی ابریشم عبور و مرور می کردند برای عبادت به این آتشکده می رفتند.
همچنین مشخص نیست آتشکده در اصل مربوط به زرتشتیان بوده است یا هندوها چون پیروان هر دو دین برای عبادت آتش می افروخته اند. سبک معماری، اِلمان ها و ساختمان بنا به آتشکده های هر دو دین شباهت دارد. در طول سال ها راهبان و متخصصان هر دو دین از این آتشکده دیدن کرده و شهادت داده اند که این آتشکده مربوط به پیروان دین آن ها می باشد و بنابراین نتیجه ای دقیق در طول این سال ها تحقیق به دست نیامده است.
آتش فشان گِلی
این مکان یکی از عجیب ترین و متفاوت ترین مکان هایی است که تا به حال دیده اید. آذربایجان یک سوم تا نیمی از آتش فشان های گلی جهان را در خود جای داده است و می توان در فاصله ی کمتر از یک ساعت از باکو به این آتش فشان ها دسترسی داشت. آتش فشان گلی پدیده ای عجیب و نادر است و دلیل آن تصاعد گازهای زیر زمینی به شکلی ضعیف از زیر زمین به صورت گل می باشد. از آن جا که این آتش فشان ها گدازه ندارند داغ نیستند و برعکس تقریباً سردند. مردم محلی آذربایجان معتقدند این گل ها خاصیت درمانی دارند و گرفتن حمام گل در این آتش فشان ها را مفید می دانند. بازدید از این آتش فشان ها در آذربایجان توصیه می شود اما اگر می خواهید حمام گل بگیرید مواظب باشید زیرا زیر برخی از آتش فشان ها خالی است و امکان سقوط وجود دارد.
بهترین مکان برای دیدن آتش فشان های گلی پارک قوبوستان است.