جاذبه های گردشگری ایران - مسجد سعدون - مساجد و کلیساهای بوشهر
در ادامه ی آشنایی با جاذبه های گردشگری شهر بوشهر می خواهیم به مکان ها و بنا های مذهبی این شهر برویم و با بخش های مختلف تاریخ، فرهنگ و مذاهب موجود در این شهر تاریخی آشنا شویم. در طول تاریخ شهر های بندری به واسطه ی نزدیکی به دریا و مسیر های دریایی با تردد و رفت و آمد های افراد بسیاری از کشور های مختلف رو به رو بودند وکه در بسیاری از این بنادر این تردد ها بیشتر ماهیت تجاری و مالی داشتند، اما بدون شک، فرهنگ به عنوان یکی از لایه های پنهان این تردد ها در شهر های بندری خود را نشان می داد. از همین رو، شهر های بندری بیشتری تبادل فرهنگی را با دیگر ملت ها، فرهنگ ها و ادیان مختلف داستند و مردم این نواحی به دلیل همین ارتباطات تاریخی از سازگاری و تساهل بیشتری برخوردار بودند. بوشهر هم یکی از همین شهر است، شهری که در دور ه های مختلف تاریخی به عنوان یکی از شهر های بندی ایران مورد توجه بازرگانان و تجار دیگر کشور ها قرار داشت و کشتی های بسیاری برای ورود به بازار ایران، در بوشهر پهلو می زدند، بنابر این این شهر و رمدمانش بیشتر بسیاری از نقاط ایران با فرهنگ های مختلف رو به رو بودند. به همین خاطر در دوره های مختلف تاثیر های مختلف بر این شهر داشتند.
یکی از این تاثیرات فرهنگی وجود مذاهب و ادیان مختلف در این شهر است، که تحت تاثیر ورود اتباع خارجی قرار داشت. شاید به نظرتان بیاید، که کل ایران عرصه ی تنوع و تکثر فرهنگی و دینی است و شهر های و مناطق مختلف ایران می توان این تکثر فرهنگی و مذهبی را مشاهده کنید، اما با وجود صحت این موضوع، تفاوت های تاریخی و جغرافیایی مختلفی دلیل این تکثر هویتی در نقاط مختلف ایران است و بوشهر هم به واسطه ی قدمت تاریخی و ماهیت بندری اش به این سازگاری و تنوه هویتی رسیده و امروزه گردشگران می توانند بنا ها و مکان های مذهبی مختلفی را در شهر بوشهر مشاهده کنند، که در کنار این تنوع هویتی و نمود های فرهنگی اش، دارای دیرینگی تاریخی و جنبه های تاریخی و اجتماعی نیز می باشد.
یکی از این بنا ها، مسجد سعدون در محله ی قدیمی کوتی است، محله ای که نام خود را از عمارت تاریخی کوتی(که پیش تر به مرعفی این بنای تاریخی پرداختیم) گرفته و در بافت قدیمی این شهر قرار دارد. این مسجد اثری متعلق به دوران قاجاریه است و همچنان یکی از مراکز مذهبی مردم مردم بوشهر و محله کوتی است. این مسجد به دستور سعدون یکی از اعراب آل مذکور ساخته شده است و نام کنونی مسجد هم برگرفته از نان ایشان می باشد، که از خانواده های پر نفوذ و حاکم در بوشهر به شمار می رفتند.
بسیاری از آئین مذهبی در شهر بوشهر و در این محله قدیمی نیز در همین مسجد برگزار می شود و گردشگران می توانند در محله کوتی این مسجد قدیمی و تاریخی را مشاهده نمایند و در برخی از مراسم های مذهبی آن شرکت کرده و به طور ملموس تر با فرهنگف ، هویت مذهبی و مراسم های بومی این شهر و مردمانش آشنا شوند، نکته قابل توجه اینکه این مسجد متعلق به شیعیان شهر می باشد.