استان سمنان
در ادامه ی مسیر 2safar به مراکز استان و جاذبه های گردشگری نزدیک آن شهر ها در استان سمنان به شهر زیبای سمنان می رسیم، اگر با ما در این مسیر همراه بوده باشید، قصد داریم در ابتدای معرفی جاذبه های گردشگری ایران، ابتدا از شهر های بزرگ و مراکز استان ها دیدن کنیم و در ادامه این راه جذاب و تماشایی به تمامی جاذبه های ایران سر بزنیم، ببینیم، آشنا شویم و معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
مهمترین ویژگی این شهر قرار گرفتن میان حد و مرز آسمان و زمین است، شاید شاعرانه برسد اما این شهر در جنوب رشته کوه البرز واقع شده، جایی که آسمان دست یافتنی تر به نظر می رسد، جایی که افسانه ها و اسطوره های بسیاری از اساطیر ایرانی را می توان در آنجا دنبال کرد و از سوی دیگر سمنان در شمال جغرافیای دشت کویر واقع شده که می توان اصطلاح میان آسمان و زمین را برای این شهر بکار برد. همان طور که در مرعفی استان سمنان به استان ورنه در دروان باستان و در خلال پادشاهی های هخامنشی و اشکانی اشاره کردیم، این شهر و این دیار بخشی از تمدن و تاریخی کهن می باشد و کومش نامی جدید تر از ورنه برای این منطقه است، به همین خاطر مانند هر نقطه ی دیگری از ایران، به بخشی تاریخ قدم خواهید گذاشت.
در سمنان با توجه به موقعیت جغرافیای و دور بودن از مرز های شرقی و غربی، بسیاری از آسیب های مقطعی بر این سرزمین پرداستان، به سمنان آسیب نرساند، اما حمله های اسکندر، اعراب و مغول نیز در هویت و تاریخی سمنان مانند ایران تاثیری مستقیم داشت، با این حال، این شهر نسبت به بسیاری از شهر های کناری در شمال و جنوب ، غرب و شرق کمتر مورد حمله و جنگ ها بود، و در دوران معاصر آثار مختلف در این شهر برجای مانده که در کنار هم با همه ی آنها آشنا خواهیم شد. بنا ها و آثاری مانند، مسجد جامع سمنان با آن شکوه معماری فاخر اش، منار سلجوقی، مسجد امام، گرمابه پهنه، عمارت و باغ امیر و بسیاری دیگر از جاذبه و مکان های زیبای که دیدن شان برای گردشگران لذت بخش و فراموش نشدنی خواهد بود. از جمله بخش های دیگر جذاب در این شهر صنایع دستی است، در بازار و دیگر بخش های مهم سمنان می توانید آنها را از نزدیک مشاهده کنید و برای یادگار سوغات های بی نظیری با خود به همراه ببرید.
سمنان شهری خشک و معتدل است، شهری زیبا با مردمانی خون گرم صمیمی که به واسطه ی موقعیت جغرافیایی اش کمتر با تنوع زبانی و قومی رو به رو است، فارس زبانان اهالی این شهر به شمار می آیند، هر چند از دیگر زبان های موجود در ایران را هم می توان در سمنان دید، با این حال، جاذبه های این شهر پیش روی شما قرار دارند، جاذبه هایی که تنوع و گوناگونی شان مهمترین مزیت آنها محسوب می شوند و گردشگران بسیاری را با تنوع سلایق می توانند خوشحال کنند، ما هم در 2safar در این شهر تماشایی با شما هم قدم می شویم، جاذبه های زیبا را می بینیم و سفر می کنیم، به تاریخ و فرهنگ غنی که انسان را در پس روابط ساده به هم نزدیک تر می کند و صمیمانه تر کنار هم می نشاند.
در ادامه ی سفر به شهر ها و استان های مختلف ایران، این بار می خواهیم مناطق مرکزی ایران برویم، درست در جایی که یکی از وسیع ترین استان های ایران واقع شده، استان سمنان، این استان هفتمین استان بزرگ ایران به شمار می آید، و شهر های مختلف و مناطق وسیعی از نواحی مرکزی ایران را در حوزه ی اداری خود دارد، خراسان شمالی، جنوبی، اصفهان، مازندران، تهران، قم، گلستان و خراسان رضوی از همسایه های این استان پهناور به شمار می آیند. شهر های شاهرود، دامغان، گرمسار، مهدیشهر، میامی و آرادان از شهر این استان به شمار می رود و مر کز این استان هم شهرستان سمنان می باشد این سرزمین پهناور در قلب سرزمین تاریخی ایران واقع شده، در نتیجه نمی توان تاریخ را و تمدن این سرزمین را از آن جدا کرد، سمنان هم مانند بسیاری از نواحی مختلف ایران بخش مهمی از تمدن تاریخی این سرزمین به شمار می رود و در نتیجه آثار و جاذبه های تاریخی و باستانی مختلفی پیش روی گردشگران در این استان قرار دارد.
بر اساس اطلاعات تاریخی موجود، استان سمنان بخشی از سرزمین ورنه در دوران باستان بوده که در متون تاریخی بارها اسم آن در منابع مختلف آورده شده است، اما نکته جالب تر این که در برخی متون این استان را بخشی از سرزمین ماد ها می دانند و برخی دیگر هم آن را سرزمین متعلق به پارت ها عنوان کنند، بدون شک قلمرو ماد ها را می توان در این استان متصور بود که به همین خاطر، این استان را می توان مرز غرب و شرق ایران دانست، با این حال در دوران هخامنشی، اشکانی و به خصوص ساسانی سمنان در قالب ایالتی شبیه به ایالت ورنه بود، که در متون ساسانی به نام پشتخوارگر از آن یاد شده است، گرمسار فعلی یا خوار در غربی ترین بخش آن و شاهررود رد شرقی ترین قسمت آن قرار داشته است. در هر صورت، این استان و این منطقه به عنوان بخشی از هویتی تاریخی ایرانیان یکی از زیست گاه های مهم باستانی ما بود است، که در دوران مختلف در طول تاریخ ، پذیرای بسیاری از ایرانی از نواحی غربی و شرقی است.
با حمله اعراب و شکل گیری دوران اسلامی در ایران، سمنان بخشی از ایالت قومس بود و در طول تاریخ، شاهد حضور حکومت ها مختلفی بود، که هر کدام بخشی از تاریخی ایران را به خود اختصاص می دهند، از خلفای اموی و عباسی گرفته تا مغول ها زخم ها تاریخی بر سینه ی سمنان بر جای گذاشتند و در قالب پادشاهی های ایرانی نیز، پستی ها و بلندی های بسیاری را از گذراند، تا اواخر دوران قاجاریه، قومس نام ایالتی بود که به سمنان داده می شد، اما در دوران پهلوی نام سمنان بر روی این استان گذاشته شد و تحت عنوان فرمانداری سمنان یخشی از مازندران به شمار می آمد. در سال 1340 در خلال سلطنت پهلوی دوم، استان سمنان به مرکزیت شهرستان سمنان به نقشه اداری ایران اضافه شد ، استانی با شهر های متعدد و جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعیت بسیار، با ما در 2safar همراه باشید تا پس از معرفی شهر سمنان، به معرفی جاذبه های گردشگری این شهر بپردازیم، و برگ های دیگری از کتاب ایران را ورق بزنیم.