قلعه های ساروی استان سمنان
این بار در 2safar می خواهیم با شما همسفر شویم و به یکی دیگر از جاذبه های تاریخی و تماشایی شهر سمنان برویم، برای این سفر باید به مسیر خارج از شهر سمنان برویم، جایی که یکی از قدیمی ترین بنا های این منطقه ی را می توان شاهد بود. در واقع این اثر تاریخی مانند بسیاری از آثار باستانی ایران در یک موقعیت طبیعی زیبا، بکر و البته استراتژیک واقع شده و گردشگران برای دیدن این بنای تاریخی باید مسیری دشوار را کوه پیمایی کنند و درواقع این جاذبه یکی از جذاب ترین سفر های شما در شهر سمنان خواهد بود چرا که مناظر طبیعی منطقه، طبعیت گردی جذاب و آشنایی با اثری تاریخی پیش روی شماست.
شاید نام قلعه های سارو در نزدیکی شهر سمنان را پیشتر شنیده باشید، اثری متعلق به دوران باستان، که بسیاری بر این باورند که این اثر متعلق به دوران اشکانی است که به عنوان اثری بسیار مستحکم در خلال دوره ها مختلف تاریخی مورد استفاده قرار گرفته اند. البته برخی دیگر از کارشناسان و باستان شناسان این قلعه ها را اثری متعلق به دوران هخامنشی می دانند و در واقع معتقدند که در دوران هخامنشی هم در این موقعیت جغرافیایی قلعه و دژی وجود داشته که آن هم به دلیل موقعیت استراتژیک و خاصی است که به واسطه ی موقعیت کوهستانی رشته کوه البرز ایجاد شده است.
ما در سفر به مناطق مختلف ایران با دژ ها و قلعه های مختلفی رو به رو بودیم و بسیاری از این قلعه های باستانی را که در نزدیکی شهر های باستانی و تاریخی ایران قرار داشتند معرفی کردیم(که البته به واسطه ی هدف سایت 2safar در معرفی جاذبه های گردشگری داخل شهر ها، در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری ایران به آثار و جاذبه های از جمله قلعه ها و دژ های دور از شهرها نیز خواهیم پرداخت)،این قلعه ها بخشی از هویت تاریخی سرزمین است که در گذرگاه تاریخ قرار گرفته و همراه از مسیر های غرب به شرق، شرق به غرب، شمال به جنوب و بلعکس در مسیر طوفان ها و تهاجم های قوای خارجی قرار داشته است، به همیت خاطر، قلعه ها باستانی عنصری جدانشدنی از هویت تاریخی ماست و دیدن و بازدید از این آثار باستانی و تاریخی بسیار جذاب و تماشایی خواهد بود و قلعه های سارویی در شهر سمنان هم یکی از قلعه های تاریخی است که در مسیر محافظت از جبهه ی شرقی ایران ساخته شده است، هرچند فاصله ی طولانی با مرز های شرقی کنونی و حتی تاریخی ایران دارد ، اما بدون شک نمی توان از نقش امنیتی و حفاظتی آن گذشت.
قلعه های ساروی در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر سمنان واقع شده و این دو قلعه بر روی دو کوه از رشته کوه البرز ساخته شده اند.مسیر رسیدن به این قلعه ها دشوار از و جز از مسیر منتهی به این قلعه ها، تقریبا بیشتر به یک صخره نوردی شبیه است و تنها می توان با راهنمایی بلد های بومی و تور ها مسیر این قلعه ها را طی کنید. هنگامی که در دامنه ی کوه می ایستید و قلعه های تاریخی را مشاهده می کنید، همچنان شاهد ابهت باستانی خواهید بود، با ما در این مسیر همراه باشید، تا روای این آثار باستانی و تاریخی مستحکم باشیم.
در ادامه ی آشنایی با قلعه های تاریخی و باستانی سارو در شمالی شرقی شهر سمنان، از فاصله ی نزدیک تری با این بنای های تاریخی با ابهت آشنا می شویم، با ما در ادامه ی این مسیر جذاب و سخت همراه باشید. پس از دیدن قلعه های بر روی دو قله ی کوه نزدیک به هم، به راحتی متوجه می شوید که یکی از قلعه ها آسیب بیشتری دیدن و ویران و به خاک افتاده به نظر می آید، اما قلعه دیگر همچنان با استحکام صلابت بیشتر شما را به سوی خود می خواند، البته این خواسته شدن چندان هم آسان نیست و همان طور که قبلا هم گفتیم، گردشگران و علاقه مندان به دیدن این اثر تاریخی و باستانی باید مسیر دشوار و پر شیب کوه را پشت بگذارند تا به قلعه ها برسند. باستان شناسان و مردم محلی قلعه ها را شمالی و جنوبی می نامند، از این رو، ما هم برای شناختن آن دو قلعه از همان نام گذاری استفاده می کنیم، قلعه شمالی که ساروی کوچک نامیده می شود، همان قلعه ویران شده است که بخش های بیشتری از آن خراب شده است، البته مردم محلی و نیرو های باستان شناسی بر این باورند که علاوه بر آسیب های طبیعی که به مرور زمان به قلعه ی ساروی کوچک یا همان قلعه ی شمالی وارد شده، تخریب های انسانی را باید عمده ترین دلیلی ویرانی این بنای ترایخی بدانیم، افرادی که به اهداف سود جویانه و یافتن آثار باستانی و تاریخی به تخریب بخش های عمده ای این قلعه دست زده اند و متاسفانه خسارت های جبران ناپذیری به این اثر وارد شده است.
اما در قسمت جنوبی قلعه و بر روی یک ارتفاع بلند تر، قلعه ای بزرگ تر وجود دارد که به آن ساروی بزرگ و قلعه جنوبی هم گفته می شود که این بنا خوشبختانه با آسیب های کمتری مواجه شده و همچنان ساختار قلعه مانندش را حفظ کرده است. بر اساس شواهد موجود و آنچه که از این قلعه تاریخی می بینیم، این قلعه شامل سه طبقه بوده که با بر اساس گفته ها، طبقه ی اول به عنوان اصطبل مورد استفاده قرار داشته و حیوانات بر طبق تقسیم بندی مشخص و جدا در این طبقه نگهداری می شدند. طبقه دوم محل زندگی افراد بوده است که می توان این افراد ساکنین و مردم عادی بوده باشند و یا سربازان و نگهبانانی که در این قلعه مسئول و ساکن بوده اند، اما به نظر می رسد، در دوره هایی قدیمی تر افراد به صورت خانوادگی در این طبقه زندگی می کردند و طبقه ی سوم هم محل قرار گرفتن معبد، شاه نشین و مکانی بوده که افراد مهم و رهبران و فرماندهان قلعه در آن ساکن بودند.
هنگامی که مسیر دشوار این قلعه را طی کنید و از مسیر های مشخص به این قلعه برسید، از آن بالا منظره ی مسلط به نواحی اطراف برای تان جذاب و هیجان انگیز خواهد بود و ساختار قلعه به گونه ای است که این اشراف به نواحی اطراف امنیت وحفاظت بیشتری را ایجاد می کرده، اما در این میان ساختار و بخش های جزئی تر قلعه، جذابیت بیشتری دارند، چرا در این اجزای جزئی تر، هوش، ذوق و درایت سازندگان این قلعه بیشتر برای شما مشخص می شود و شما از طی کردن مسیر و دیدن این جزئیات جذاب لذت خواهید برد.