آرامگاه ملا حسن کاشی سلطانیه زنجان
جاذبه های گردشگری ایران - آرامگاه ملا حسن کاشی سلطانیه زنجان
از دیگر جاذبه های گردشگری شهر سلطانیه و درست در نزدیکی گنبد سلطانیه می توان از آرامگاه ملا حسن کاشی نام برد، بنایی با هویت و زیبا که یکی از نمود های هنر معماری ایرانی که در خلال سلسله ی صفویه و به دستور شاه تهماسب صفوی ساخته شده است. بنایی آجری و زیبا که جدا از ساختمان متاخر اش، در دوران اولجایتو در این مکان بنا شده است.
ملا حسن کاشی (مولانا حسن بن محمود کاشانی آملی) که از بزرگان عهد ایلخانان بود و درست در خلال سلطنت اولجایتو زندگی می کرد، ویژگی بارز این فرد، علاقه و ارادتش به امامان شیعه به خصوص علی بن ابیطالب بود، که با توجه به اسلام آوردن اولجایتو و شیعه شدنش و همچنین علاقه ی سلطان ایلخان به حضرت علی، ملا حسن در دربار اولجایتو راه پیدا کرد و از ارج قربی بسیار بهره مند شد. از این رو، مقبره ی او هم درست در نزدیکی گنبد سلطانیه، قرار دارد، اما بنای امروزین این آرمگاه متعلق به آن دوره ی تاریخی نبوده است، اما برقراری حکومت شیعیان در ایران، توجه بیشتری را به سوی آرامگاه ملا حسن کاشی جلب کرد.
از بنا اولیه این آرامگاه، تاریخ، چگونگی ساخت و صادر کننده ی دستور ساخت بنا اطلاعی در دست نیست اما با روی کار آمدن خاندان صفوی، شیعه به عنوان ایدئولوژی اصلی این سلسله تبدیل شد و هویت ملی ایرانی نیز بار دیگر با بر روی کار آمدن صوفیه پررنگ شد. از این رو، در خلال سلطنت شاه تهماسب، المان های هویتی شیعه رنگ و بوی بیشتر پیدا کردند و بنا ها و آثار متعددی متعلق به شیعیان مورد توجه قرار گرفتند، که یکی از این بنا ها آرامگاه ملا حسن کاشی شاعر مشهور قرن هشتم هجری قمری بود.
آرامگاه مانند کوشکی هشت ضلعی است، که بدون شک در روزگار خود در درون باغی ایرانی قرار داشته است، و در هر ضلع این سازه ایوانی قرار دارد. این بنا با توحه به ماهیت معماری اش، پر است از نمود های هنر ایرانی، از کاشی کاری و مقرنس های گچ گرفته تا آجر چینی ، هر کدام با توجه به هارمونی فضای بنا در زیبا سازی آن نقش مهمی داشته اند. اما بنای کنونی آرامگاه ملا حسن، اثری است که در مرمت های دوران قاجار و خلال سلطنت فتحعلی شاه، با تغییرات بسیاری مواجه شد و البته خالی لطف نیست که با را تماشایی تر و زیبا کرده است.
گچ بری های بنای آرامگاه یکی از بهترین نمونه های هنر گچ کاری است، که شما در آرامگاه ملا حسن کاشی فرصت دیدن آن را خواهید داشت و مهمترین گچ بری های این سازه هم در زیر گنبد دوسته ی آرامگاه قرار دارند، جایی که گچ بری های تزئین شده با مقرنس کاری، شکوه عظمت این بنا را همچنان حفظ کرده است. هویت معماری این بنا، را می توان در تک تک هنر های بکار گرفته شده ی این سازه دید. با ما در 2SAFAR همراه باشید تا در کنار معرفی آثار و جاذبه های گردشگری شما را با تاریخی این شهر و این سرزمین آشنا کنیم.