معبد داش کسن سلطانیه زنجان
جاذبه های گردشگری ایران - معبد داش کسن سلطانیه زنجان
برای دیدن مکان تماشایی و جذابی دیگر، در شهر سلطانیه استان زنجان خود را آماده کنید، جاذبه ای تاریخی، منحصر به فرد زیبا، که برای تان در این سرزمین کهن تازگی خواهد داشت. اگر در شهر سلطانیه هستید، باید مسیر روستای ویر را در پیش بگیرید که در 15 کیلومتری جنوب شرقی شهر سلطانیه قرار دارد، در آن در نزدیکی های روستا بر روی صخره ای شاهد بنایی به نام داش کسن خواهید بود. داش کسن در زبان بومی این ناحیه، به عنای سنگ تراشیده است و معنای سنگ بریده هم می دهد.
داش کسن اسم معبدی تاریخی در دل صخره های سنگی است، که برای این مکان پیشینه ی تاریخی باستانی قائل هستند، برخی بر این باورند که بنای اولیه معبد متعلق به دوران ساسانی است، که پیروان میترائیسم یا مهرپرستی این معبد باستانی را بنا کرده اند، این آئین بر پایه ی پرستش میترا شکل گرفت، که در میان ایرانیان به معنای مهر بوده است و قدمت تاریخی این آئین به پیش از زردتشت باز می گردد. اما در مناطق مختلف ایران اندک اثری از این آئین می توان مشاهده کرد، چرا با تسلط مغان زردتشتی بسیاری از بنا های متعلق به این فرقه ی مذهبی از میان رفتند و از این نظر، این معبد در این منطقه ی دور افتاده ی جغرافیای نسبت به شهر بزرگ باستانی ایران، یکی از معابدکم نظیر مهر پرستی است، اما در این معبد باستانی، آثار قابل اتکای برای مهر پرستی وجود نداردو تنها بر اساس کاوش های باستان شناسان این نظر به وجود آمده است، ولی ویژگی خاص معبد داش کسن به نقوش برجسته ای اش باز می گردد و از این منظر آن را به اثری فاخر و تماشایی بدل کرده است.
در کنار معبد داش کسن، نقوش برجسته ای وجد دارد که دو اژدها در مقابل هم به تصویر کشیده شده اند، تصویری در کمتر نقطه ای ایران می توان چنین تصویری از اژدها را دید. این نقوش برجسته آثاری هستند که در خلال حکمرانی ایلخانان مغول با تلاش خواهر اولجایتو در این جا حکاکی شده اند . به نوعی تاثیر فرهنگ مغولی متاثر از فرهنگ چینی را منعکس می کند. بسیاری این مکان را به واسطه ی این نقوش برجسته، معبد اژدها می نامند و از این نظر آن را یکی از تاثیرات فرهنگی ایران و چین می دانند. سنگ نگاره ی اژدها با 5 متر طول و عرضی در حدود یک و نیم متر نمایی بسیار دیدنی پیدا کرده و این در حالی است که طاقچه های نیز در کنار آن ها حکاکی شده اند، این طاقچه ها با نمایی محراب مانند و برخوردار از نقوس اسلیمی و مقرنس های کوچک معماری ایرانی را منعکس کرده اند.
گردشگران در کنار این نقوش برجسته سنگی و طاقچه های تراشیده شده در دل کوه با اثری میان فرهنگی رو به رو هستند و تاثیرات متقابل دو فرهنگ باستانی را خواهند دید. اثری که در کمتر نقطه ای در ایران می توان شاهد آن بود ، اژدها به نماد برکت و حکومت پایدار برای ایلخانان مغول در آنجا حکاکی شده اند. دیدن این بنای تاریخی یکی از بخش های ماندگار و فراموش نشدنی برای گردشگران در زنجان خواهد بود.