آب انبار حاجی کاظم قزوین
جاذبه های گردشگری ایران - آب انبار حاجی کاظم قزوین
سفر را از هرکجا که شروع کنید، دیدن مکانی تازه، با فرهنگ و تاریخی مشخص هیجان آن را بیشتر می کند، اگر این مکان در کنار جنبه های فرهنگی و تاریخی اش، تجربه ای تازه را به همراه داشته باشد، سفر را تماشایی تر خواهد کرد. قزوین هم برای گردشگران همین حکایت پر داستان است، شهری با جاذبه های تاریخی و فرهنگی فراوان که جنبه های زیباشناختی بسیاری را به همراه دارند. در میان این جاذبه ها برخی از این مکان های تجربه ای تازه برای گردشگران خواهند بود که قدم گذاشتن در چنین مکان هایی را برای سالها فراموش نخواهید کرد.
یکی از این مکان ها، آب انبار حاجی کاظم است، مکانی خاص با هویت و ماهیتی مشخص که در عین زیبایی ظاهری و معماری باشکوهش، تجربه ای تازه برای گردشگران است. آب انبار هویت مشخصی است که در بسیاری از مناطق ایران و حتی خاورمیانه می توان نمونه هایی از آن را مشاهده کرد، همان طور که در سفر 2safar به یزد تعدادی از آب انبار های معروف ایران را از نزدیک دیدیم و با آن آشنا شدیم. ایرانیان مبدع این اثر به شمار می روند، آب انبار حوض بزرگ یا استخری است که در ارتفاعی پایین تر از سطح زمین و در قسمت های زیرین ساخته می شود و به طور معمول برای ذخیره ی آب مورد استفاده قرار می گیرد. این آب انبار ها با توجه به موقعیت جغرافیای در مناطق مرکزی ایران بیشتر مشاهده می شوند و معماری آن ها هم برگرفته از معماری محلی و بومی مناطق مختلف است. این مکان ها دارای هویت مشخص و حتی فرهنگ خاصی هستند که پیرامون ها آنها شکل می گیرد و نمونه ی جذابی برای بازدید گردشگران در شهر های مختلف محسوب می شود.
در قزوین در خیابان تبریز گردشگران می توانند یکی از این آب انبار های ایرانی را مشاهده کنند، نمای بیرونی آب انبار حاج کاظم نمونه ای برجسته از معماری ایرانی است که طراحی و ساختش چشم رهگذارن را به خود جلب می کند. از این رو، پیدا کردن این بنا کار دشواری برای گردشگران نخواهد بود. هنگامی که در مقابل آب انبار قرار می گیرید، سربندی های زیبا با کاشی کاری چشم نواز، در کنار طاق ها و قوس های هنرمندانه ی هنرمندان ایرانی شما را مجذوب خود می کند. سردری بلند که دو طاق نما در سمت راست و چپ اش با کاشی های زیبا ساخته شده اند و چهل پله سنگی گردشگران امروزین و مردمان شهر قدیمی قزوین را به آب انبار می رساند. پله های تراش خورده که سالها میزبان مردم قزوین بوده است، البته در این راه پله و سرازیر مکان هایی هم تحت عنوان خستگی گیر ساخته شده که برای رفع خستگی مردم در هنگام بالا آوردن آب بسیار مورد استفاده بوده است.
سقف مخزن آب در قسمت پایین آب انبار هم با آجر کاری های منظم و دقیق به شکل طاق ساخته شده و محیط مستطیلی آب انبار را پوشش می دهد. این اثر در سال 1256 توسط حاج کاظم کوزه گر و حاج اسماعیل قزوینی ساخته می شود، در حالی که این آب انبار را تنها به نام حاجی کاظم می شناسد، هرچند در کتیبه ای در این مکان نام هر دو آنها آورده شده است. این آب انبار بر اساس گفته ی کارشناسان 230 هزار لیتر آب گنجاش دارد و گردشگران فضای دیدنی وتاریخی وجذابی در این آب انبار خواهند دید.