آتشکده یزد

2safar

در بسیاری از کتاب ها ایران را چهار راه تاریخ نامیده اند، سرزمینی که مسیر شرق به غرب و شمال به جنوب را میسر تر کرده و یکی از اصلی ترین قسمت های جاده ی ابریشم به شمار می رود. ایران در تاریخ خود جنگ ها و حمله های بسیاری را تجربه کرده و در بخش های مختلف خود شاهد حضور ادیان و فرهنگ های مختلف است.

2safar

از این رو، این سرزمین همواره با تنوع فرهنگی، دینی، قومی و زبانی عجین بوده است و همزیستی مسالمت آمیز هویت های مختلف را در دامن خود پرورش داده است، هرچند در برهه ها و دوره هایی با توجه به قدرت هویتی تندرو شاهد خشونت هایی نیز بوده است.

2safar

یزد یکی از نمونه های بارز این هم زیستی مسالمت آمیز است و گردشگران می توانند در این شهر تاریخی آثار فرهنگ غنی ایرانی را نظاره گر باشند. آتشکده ی یزد که متعلق به زردتشتیان ایران (زردتشت دین باستانی ایرانیان و یکی از ادیان توحیدی جهان به شمار می آید که در دوران پیش از اسلام دین رسمی و غالب سرزمین ایران به شمار می رفته، به ویژه در عصر ساسانیان) است و از مکان های مقدس و پرستش گاه زردتشیان ایران به محسوب می شود، که در های این مکان مقدس برای گردشگران بازدیدکنندگان همیشه باز است.

2safar

گردشگران در هنگان ورود به مجموعه آتشکده با فضای آرامش بخش و ساده ای روبه رو هستند که دور از قیل و قال تزئینات مجلل، با درختانی سر سبز و حوض آبی بیضی شکل محیط دلنشینی را شکل داده است. ساختمان بنا نیز بر اساس معماری عصر ایران باستان(به ویژه تخت جمشید) و آتشکده های پارسیان هند ساخته شده است.

2safar

نقش فَروَهر (این نشان نیروی مینوی در اعتقادات زردتشتیان است که فنا ناپذیر بوده و در اعتقادات فلسفی باستانی نیز از جایگاه بالایی برخوردار است و یکی از نشان های هویتی زردتشتیان به شمار می آید) در بالای بنا که توسط هنرمندان کاشی کار یزد ساخته شده ، نمای زیبایی را در عین سادگی به این آتشکده داده است در کنار نقش فروهر سه پیام ، گفتار نیک، کردار نیک و پندار(اندیشه ی ) نیک به عنوان سه نماد دینی زرتشتیان حک شده است.

2safar

ستون های سنگی و پله های بنای آتشکده نیز همان طور که گفته شد بر اساس معماری ایران باستان طراحی شده اند. گردشگران در این مکان مذهبی، می توانند بیشتر با دین زردتشت اشنا شوند و اطلاعات جامعی را بدست بیاورند.

2safar

این بنا در دوران پهلوی اول ساخته شد، هزینه ساخت اولیه ی آن را فردی زردتشتی به نام همابائی داد و قطعه زمین 6881 متری نیز از سوی برادران امانت وقف شد ارباب جمشید امانت سرپرست روند ساخت این آتشکده شد.

2safar

یکی از قسمت های مهم و دیدنی آتشکده زردتشت آتش مقدس این مکان است که بر اساس روایات تاریخی این آتش از 1500 سال پیش شعله ور بوده و در طی این سال ها پاسبانی و نگهبانی شده است( این آتش از دوران ساسانی به جای مانده و از فارس به آتشکده یزد برده شده و پس از حمله اعراب و تخریب آتشکده ها در غار های و بعد ها در روستا های مختلف پاسبانی می شده است که پس از ساخت این آتشکده به این محل آورده شده است)، مراقبت از این آتش مقدس بر عهده ی موبدی است که آن هیربد می نامند.

2safar