امام زاده عبدالله خوزستان

جاذبه های گردشگری ایران - امام زاده عبدالله خوزستان

2safar

جاذبه های گردشگری دامنه ی گسترده ای دارند و بخش های مختلفی از مکان ها، بنا ها و آثار مختلفی را شامل می شوند. در کنار آثار باستانی و زیبای سازه های آبی شوشتر، بنا ها و مکان های مذهبی وجود دارند که در دوران اسلامی به وجود آمده اند و امروزه بخشی از هویت ایران به شمار می آیند، که مورد احترام مردم می باشند. امام زاد عبدالله یکی از اماکن مذهبی و مقدسی است که حاشیه جنوبی شوشتر قرار گرفته است، ایشان فرزند امام چهارم شیعیان بودند که در قرن اول هجری قمری در شوشتر دفن شده است، اولین مقبره ی ایشان توسط یکی از خلفای عباسی بنا شد و در طی سال ها و قرن های بعد با روی کار آمدن حکومت های شیعی محلی و ملی به بخش های دیگر این آرمگاه اضافه شد، که در نگاه کلی هم ساخت تدریجی و مرحله به مرحله این مکان قابل تشخیص است.

2safar

اولین تغییرات در این آرامگاه در خلال حکومت سلجوقیان صورت گرفت. بیشترین توجه در دروان اسلامی هم در خلال سلطنت شاه عباس صفوی بود که با هدف اشاعه فرهنگ و هویت شیعی، توجه بیشتری به این مکان معطوف شد، به نوعی که هویت معماری بنای آرامگاه با توجه به تغییرات دوره های مختلف بر اساس المان های معماری عصر صفوی است. ماهیت شهر شوشتر و توجه والیان منطقه ای به این شهر، که ریشه در موقعیت آبی و سازه ای این شهر دارد، باعث شد حاکمان سلسله های مختلف بعد از خاندان صفوی هم به این مکان توجه داشته باشند. نوسازی و مرمت های امام زاد عبدالله در دوران افشار و زندیه هم ادامه داشت. تا اینکه در دوران قاجار به ویژه عصر ناصری، والی منسوب ناصر الدین شاه نوسازی و مرمت کلی بر این بنا انجام داد و یک ضریح فلزی بسیار زیبا و فاخر هم اثری چشم نواز از دوران ناصرالدین شاه است که در آرامگاه نصب شد.

2safar

به لحاظ معماری بنای آرامگاه امام زاده عبدالله یکی از نمونه های معماری ایرانی اسلامی است که به صورت تدریجی شکل گرفته است دو مناره ی بلند در کنار گنبد خاص اش از مشخصه های اصلی نمای بیرونی آرامگاه به شمار می روند. در فضای داخلی آرامگاه هم هنر های معماری ایرانی چنان درخشان و زیبا هستند که نقاشی ها، گچ بری ها و کاشی کاری ها برای گردشگران و زائرین این مکان مقدس حیرت انگیز می باشند. گنبد خاص آرامگاه هم از دیگر بخش های معماری این بناست که بر گرفته از المان های معماری ایرانی است و از معماری حوالی شوشتر الهام گرفته است، این گنبد به صورت پلکانی ساخته شده و نمای زیبای به این مکان بخشیده است.

2safar

گردشگران با عبور از پل لشکر که پیش تر در مورد آن صحبت کردیم، می توانند این مکان مقدس را ببینند، اما نقطه قابل توجه در خصوص این مکان وجود سنگ مرمرینی است که کارشناسان آن را متعلق به آتشکده ای باستانی می دانند و مردم محلی هم باور های مبنی بر کراماتی از آن دارند، هرچند این فرضیه اثبات نشده اما می توان شائبه ی وجود یکی معبد تحت عنوان معبد آناهیتا را در این مکان محتمل دانست. با همه این ها، دیدن مکانی زیبا، تازه و آرامش بخش برای گردشگران لذت بیشتر از چرایی و چگونگی آن مکان خواهد داشت.