جاذبه های گردشگری کرمانشاه را در قسمت های مختلف این استان می توان مشاهده کرد، به نحوی که گردشگران در نقاط جغرافیای مختلف این استان می توانند شاهد تنوع آب و هوایی ، جغرافیایی، قومی، مذهبی، دینی و اجتماعی باشند که موزائیکی از هویت های متنوع را در شرایط جغرافیای مختلفی دورهم جمع کرده و از این رو، در غرب ایران جاذبه های گردشگری فرهنگی، جغرافیای و تاریخی متنوعی پیش رو گردشگران قرار دارد.
یکی از این هویت های موجود کرمانشاه، اورامانات است، که علاوه بر هویت اجتماعی، قومی، زبانی، مذهبی، تاریخی متفاوت از شرایط اقلیمی و جغرافیای متفاوت و بسیار زیبایی برخوردار است که از جهات مختلف گردشگران را مجذوب خود خواهد کرد. اگر به شهر کرمانشاه رسیدید و قصد رفتن به مناطق اورامانات را دارید، ابتدا باید مسیر غربی کرمانشاه به سمت کردستان را در پیش بگیرید و پس از رسیدن به پلیس راه قزانچی، به یک دوراهی خواهید رسید که یک مسیر به سمت کامیاران و استان کردستان می رود و مسیر بعد شما را به شهر روانسر خواهد برد. برای رفتن به منطقه ی اورامانات باید راهی روانسر شوید. هرچند این منطقه در حد فاصل دو استان کرمانشاه و کردستان قرار دارد و روستای معروف اورامانات هم در نزدیکی شهر مریوان در استان کردستان واقع شده است، اما بیشتر مناطق اورامانات در استان کرمانشاه قرار گرفته اند.
در ابتدا بهتر است ذهن شما را با حوزه جغرافیایی، تاریخ ، تعریف و دیگر اشکال اجتماعی این منطقه آشنا کنیم سپس یک به یک جاذبه های گردشگری این منطقه زیبا را با هم خواهیم دید. اورامانات از نام هورامان می آید که از نام های باستانی این منطقه به شمار می رود که هنوز هم به این منطقه اطلاق می شود، که تعابیر متفاوتی برای آن قائل هستند عده ای به واسطه ی اسمش آن را به معنای جایگاه خورشید معنی می کند، چرا که هور در زبان پهلوی و کردی به معنای خورشید است اما برخی هم معتقد اند که هورامان به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورامزدا است. از این رو، ریشه زبانی و فرهنگی باستانی این منطقه قدمت و پشتوانه ی فرهنگی بسیار کهنی دارد.
به لحاظ جغرافیای این منطقه از نواحی اطراف جوانرود در کرمانشاه شروع می شود و شهر های مختلفی چون پاوه، نوسود، نودشه در استان کرمانشاه و برخی مناطق در استان کردستان همچنین شهرهای مانند بیاره و حلبچه را هم در نواحی شرقی عراق و اقلیم کردستان شامل می شود. به همین خاطر شهرستان اورامانات در استان کرمانشاه به مرکزیت شهر پاوه بخش اعظم این منطقه را در بر گرفته و در تقیسمات اداری بخشی از کرمانشاه محسوب می شود.
زبان کردی مردم این مناطق هورامی است، زبانی که دارای پیشینه ی تاریخی بسیار کهنی است و نشانه ها و آثار متعددی از این زبان در دوران باستان نیز وجود دارد. قدمت و تاریخ منطقه هم برای گردشگران بسیار جذاب است، به نحوی که با تکیه بریافته های باستان شناسان می توانیم رد پای انسان های اولیه به عنوان یکی از سکونت گاه های انسان را در این مناطق ببینیم. آثار و بقایایی که به بیش از چهل سال می رسند و نشانه هایی از دوران پارینه سنگی، غاز نشینان اولیه، آثاری از دوران عصر آهن ، گور های سنگی متعلق به سه هزار سال پیش، سنگ نوشته های از پادشاهان آشوری به خط میخی و بقایا و آثاری از دوران اشکانی و سلوکی از جمله جاذبه های پراکنده ی موجود در این منطقه ی کهن و قدیمی است که در ادامه ی سفر با 2safar بیشتر با آن ها آشنا خواهیم شد.
در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری کرمانشاه و اورامانات، باید به این نکته اشاره داشت که پس از رد شدن از کرمانشاه تغییرات اقلیم کوهستانی مناطق زاگرس مشهود می شود و وقتی به مناطق اورانات می رسید، پوشش گیاهی، مسیر ها، کوه ها و رودخانه ها بیشتر می شوند، به نحوی که این تغییرات اقلیمی برای گردشگران جذابیت بسیار زیادی را ایجاد می کند. مشخصه ی اصلی مناطق اورامانات نواحی کوهستانی متراکم، با دره های عمیق و مسیر های پر و پیچ و خم است که محل تلاقی و عبور رودخانه های خروشانی چون سیروان و لیله است.
شهر ها و روستا های این مناطق از بارز ترین جاذبه های گردشگری این نواحی به شمار می آیند که در نوع خود بی نظیر اند، این جذابیت در معماری خاص این مناطق و نحوی چیدمان منازل و معماری خانه هاست که تطابق بسیار بالایی با محیط کوهستانی دارد و مصالح مورد استفاده هم متناسب با معماری پلکانی این نواحی می باشد. روستا ها و شهر در سراشیب کوه های ساخته شده اند و نمای بسیار زیبا، دلنشین و دست نخورده ی این محیط تصاویر فوق العاده ای ایجاد کرده است که در کنار مناظر طبیعی بکر ، فضا های رویایی را شکل می دهند.
پشت بام یک خانه حیاط خانه ی بالادستی است و به نوعی همسو و همنو با بلندی های کوه های اطراف است و یک نوع یکی شدن انسان و محیط به شکل بسیار زیبایی را ایجاد کرده است. گردش در چنین نواحی بی گمان اوقات لذت بخش و فراموش نشدنی را با خود به همراه دارد، مناطق بکر و دست نخورده با اقامت گاه هایی روستایی و مردمانی با پوشش و لباس هایی بومی ای که تجربه این محیط را شیرین تر می کنند.
در نواحی اورمانات لذت غذا های محلی و کباب های رستوران های کنار جاده ای و روستایی با مواد اولیه تازه و محلی لذت سفر در این نواحی را صد چندان می کند، اگر تجربه سفر در نواحی اورامانات را ندارید، خود را آماده ی تجربه های تازه ای از طبیعت گردی در مناطقی بکر و جاذبه های فرهنگی بکنید.
در اورامانات رفتار های اجتماعی هم جذابیت بسیاری به دنبال دارند، مراسم ها و جشن هایی که جمعیت بالایی از مردم بومی و گردشگران را به سوی خود می کشاند و تنوع هویتی موجود در مناطق غربی کشور را با همزیستی های چند هزار ساله به نمایش می گذارند. از لباس های رنگارنگ و زیبای زنان کرد نمی توان به سادگی گذشت، رنگ هایی شاد و زنده که دارای هویت های متفاوتی هستند و مردم محلی بر اساس نوع ، شکل و چیدمان لباس ها و اضافات متنوع در لباس های زنان آنان را متعلق به منطقه، شهر و بخشی خاص در مناطق کردنشین می دانند اما برخلاف کت وشلوار های مرسوم مردانه هم لباس های کردی مردان دارای سبک ها و انواع دوخت های مختلف است که هر کدام شخصیت، هویت و تاریخی مختص به خود دارند و پا پوش ها یا همان کفش های کردی که یکی از صنایع دستی مردمان این نواحی است هم از بخش های دیدنی فرهنگی این مناطق به شمار می آید و هر کدام از این سوغات ها و یادگاری های بسیار ماندگار برای میهمانان و گردشگران به شمار می روند، هرچند قیمت این کالا ها به واسطه ی دست ساز بودن شان بالاست و صد البته ارزش کار هنر مندانه ای استاد کاران آنها است.