در شهر های مختلف ایران بازار های سنتی و قدیمی بسیاری را در مسیر 2safar دیدیم و با آنها آشنا شدیم، بازاری هایی مانند بازار اصفهان، بازار وکیل شیراز، بازار بزرگ کرمان ، بازار بزرگ تبریز و بازار سنتی کرمانشاه که هر کدام با توجه محوریت اقتصادی و تجاری شان و همچنین ویژگی های شهری و بومی دارای مشخصه های خاصی بودند که با معماری خاص و منحصر به فرد، که مربوط به دوره های مختلفی از تاریخی ایران بودند و امروزه هم از بازار های پر رونق و بزرگ این شهر ها به شمار می روند و همچنین بخش مهمی از جاذبه های دیدنی و جذاب شهر های مختلف را تشکیل می دهند.
اما در اهواز با وجود ماهیت تجاری شهر و همچنین رونق اقتصادی این شهر در دوره های مختلف، ما شاهد بازاری همانند بازار اصفهان و تبریز با معماری و بناهایی برجسته نیستیم، بلکه شاهد بازار های قدیمی و محلی هستیم که از دوران قاجار تا به امروز پا برجا هستند و با وجود جنگ 8 ساله ایران و عراق همچنان از رونق و ازدحام مردم برخورداند.
مشخصه ی اصلی این بازار ها فضای متناسب آنها با فرهنگ و زندگی مردم اهواز است، بخصوص فرهنگ اقوام عرب ساکن در اهواز که یکی از ویژگی های بازار های قدیمی اهواز به شمار می آید و از این رو ، به لحاظ فرهنگی و تنوع هویتی موجود در چنین فضا های بومی، برای گردشگران و میهمانان اهواز دارای جذابیت بالایی است. از قدیمی ترین بازار موجود در شهر اهواز بازار در مرکز شهر اهواز قرار داردکه در بافت قدیمی شهر اهواز واقع شده است. بازار عبدالحمید رونق و شکوه خود را در دوران قاجار و پهلوی تجربه کرده و با وقوع جنگ ایران و عراق مانند تجارت در اهواز این بازار هم از سکه افتاد و بعد از پایان جنگ دیگر به روز های پر رونق گذشته باز نگشت.
بازار عبدالحمید هنوز هم از ویژگی های شهر های جنوبی ایران و فرهنگ گرم و خاص این مناطق برخوردار است، ازدحام جمعیت برای خرید کالا های ریز و درشت در این بازار هنوز هم رونق دارد. معماری خاصی بجز اندک بنا های باز مانده از دوران قاجار و اوایل عصر پهلوی در این بازار وجود ندارد و کالای مصرفی امروزی بخش های مختلف بازار را تشکیل می دهد. اما فضای گرم و دلنشین بازار با حجم جمعیتی مردم اهواز، همچنان این بازار را بر سر زبان ها نگه داشته و گردشگران برای دیدن بهتر شهر اهواز و فرهنگ آن باید قدم به این بازار بگذارند.
از دیگر بازار های شهر اهواز می توان به بازار امام خمینی اشاره کرد. بنا اصلی بازار متعلق به دوران پهلوی است و یک بازار مسقف به شمار می آید و این بازار هم هویت خاصی ندارد و محل فروش کالایی خاص نیست و مانند بازار عبدالحمید هم کالا های محلی و با رنگ و بومی فرهنگ مردم بومی اهواز به فروش نمی رسد. این بازار هم در بافت قدیمی اهواز قرار دارد و در نزدیکی خیابان 24 متری و سرای معین التجار قرار دارد. امروزه هویت این دو بازار به استثنای بازار هایی سنتی و خاص در برخی شهر ها، بیشتر حول محور کالا های مصرفی است. البته در گذشته، به خصوص در دهه ی شصت و هفتاد شمسی چنین بازار هایی با عرضه کالا های خارجی برای گردشگران جذابیت بالایی داشتند و هنوز هم بخشی از بافت مغازه های بازار امام خمینی محل عرضه ی کالاهای خارجی است.
در معرفی جاذبه های گردشگری شهر اهواز به بازار های قدیمی عبدالحمید و امام خمینی رفتیم و با فضا و محیط این بازار آشنا شدیم، بازار های که محیط گرم و صمیمی اش به همراه شلوغی این مکان های قدیمی برای گردشگران تجربه ی لذت بخشی خواهد داشت. دیگر بازار قدیمی و واقعا شیرین اهواز، بازار کاوه این شهر است. بازاری که کالا های عرضه شده در آن علاوه بر محیط و فضای جنوبی اش برای گردشگران جذابیت بیشتری خواهد داشت.
برای رسیدن به این بازار باید راهی خیابان کاوه شوید، خیابانی که از طریق خیابان طالقانی قابل دسترسی است. این بازار در اوایل حکومت پهلوی بنا شد و تا به امروز همچنان از رونق بسیاری برخوردار است، این بازار از آن دست بازار های زنده و پر جنب و جوشی است که تنها قدم زدن در آن شما را سرحال می آورد. فریاد فروشندگان برای جلب مشتری ها و معرفی کالا های خود با لهجه ی شیرین جنوبی و فارسی – عربی بی گمان برای گردشگران تازه گی خواهد داشت، تجربه ای که در نواحی شمالی ایران هم در بازار های محلی قابل مشاهده است.
در بازار کاوه ، کالا هایی مانند سبزیجان، میوجات و دیگر خوراکی های معمول در دیگر نقاط کشور عرضه می شود ، اما قسمت خاص این بازار عرضه محصولات جنوب ایران است، که مختص بازار کاوه است، ماهی فروشی های این بازار با داد و فریاد های فروشندگان، تازگی محصولات و تنوع بالای ماهی جنوب با کیفیت بالا را تنها می توانید در این بازار قدیمی ببینید. ماهی های جنوب که از خلیج فارس صید می شوند در انواع و اقسام گونه ها در معرض خرید مشتریان هستند و بدون تردید گردشگران هیجان پرسه زدن در این بخش بازار کاوه را فراموش نخواهند کرد.
خرما فروش ها بخش محبوب این بازار به شمار می آیند و شیرینی و عطر خرما ها هم فضای بازار را دلنشین تر می کند، خرما یکی از محصولات خاص جنوب ایران است و ایران در کنار مصر، عراق، عربستان و امارات از بزرگترین تولید کنندگان خرمای جهان به شمار می رود. از این رو، خرما فروشی های بازار کاوه اهمیت بیشتری برای گردشگران خواهند داشت. گردشگران می توانند در این قسمت بازارِکاوه خرما هایی مانند برحی، زاهدی، دیری، اشکر و بریم، حلاوی، هداک، شکر، بنت السب، استعمران، بوبکی، چیچاب، جهرمی، دگل سرخی، هدل، حمراوی، کبکاب ، جوزی و بسیاری دیگر از انواع خرما های محصول خوزستان را ببینند و خرما های با کیفیت و در جه یکی را در این بازار خریداری کنند، که سوغاتی های دلچسبی خواهند بود. بدون شک تنها در جنوب می توان انواع متنوعی از خرما را از نزدیک دید و به این دلیل بازار کاوه را می توان شیرین ترین بازار اهواز دانست.
ادویه فروش ها و ترشی فروش ها از دیگر بخش های بازار کاوه به شمار می روند که برای گردشگران هیجان انگیز هستند، عطر و بوی ادویه ها با تنوع رنگی زیبایشان در کنار ترشی های متنوع جنوبی گردشگران بسیاری به این قسمت بازار کاوه می کشاند. بازار کاوه با وجود کهنگی و کمبود های تکنولوژیکی و دور از تمام زرق و برق های بازار های مدرن روز دنیا در شهر های بزرگ، چنان فضای صمیمی و گرمی دارد، که وقتی از کنار ماهی فروشی ها رد می شوید و یا وقتی که هیجان زده تنوع خرما ها را دنبال می کنید و یا اینکه بوی ادویه ها شمار مجذوب خود کرده و عجله خرید ترشی های این بازار قدیمی را دارید، تنها لذت سفر و بازدید از این بازار قدیمی در شهر اهواز را به خاطر خواهید سپرد.