باغ ارم شیراز

2safar

باغ های ایرانی هر جا و با هر رنگ و نقشی که باشند، چنان زیبا و شگفت انگیز اند که مانند بهشتی زمینی جذابیت بسیاری خواهند داشت. شیراز جایی است که با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی باغ های زیبایی در این شهر قرار دارد و باغ های قدیمی با اِلمان های معماری ایرانی یکی از جذابیت های این شهر تاریخی به شمار می رود.

2safar

پر بیراه نبود که حافظ شیرازی چنان شیفته ای این شهر بود که جز سفری کوتاه هرگز شیراز را ترک نکرد و در روزهای جدایی اش از این شهر گفت: خوشا شیراز و وصف بی مثالش/ خداوندا نگهدار از زوالش. گردشگران در این شهر امکان بازدید از باغ ارم را خواهند داشت که یکی از باغ های معروف ایرانی است که در یونسکو نیز به عنوان میراث بشری ثبت شده است.

2safar

با وجود جایگاه این باغ در صنعت گردشگری ایران و اهمیت خود باغ به لحاظ تاریخی و زیبا شناسی هنوز چگونگی ساخت و روند شکل آن به لحاظ تاریخی شفا نیست. بر اساس تحقیقاتی که در مورد باغ ارم صورت گرفته، قدمت باغ به دوران سلجوقی، آل اینجو و آل مظفر حکومت های منطقه ای و کوچک و بزرگی که در ایران آن روزگار وجود داشته اند باز می گردد. باغ ارم وجهه زیبا شناسانه ی هنرو ذوق ایرانی در دورانی شکل گرفت که پس از قرن ها سکوت، هویت ایرانی، نمایان شده است.

2safar

در نوشته ها و خاطرات سیاحان خارجی که از شیراز عبور کرده اند، باغ ارم در دوران صفویه و زندیه بهشتی زیبا و باشکوه توصیف شده که نشان می دهند، این باغ ایرانی مانند امروز با وقار و زیبا بوده است. باغ ارم پس از به تخت نشستن ایل قاجار در اختیار سران ایل قشقایی قرار گرفت و نزدیک به یک قرن بزرگ ایل قشقایی تحت عنوان ایلخانی در این باغ سکونت داشت. در دوران ناصرالدین شاه فردی به نام حاج نصیرالملک شیرازی این باغ را از ایل قشقایی خریداری می کند و عمارت فعلی در باغ ارم را با جزئیات بسیار زیبا، هنر مندانه و با شکوه می سازد (در ادامه به طور مفصل به عمارت اصلی باغ ارم خواهیم پرداخت).

2safar

اما داستان این باغ همچنان با خرید باغ توسط فرح دیبا، همسر محمدرضا پهلوی مسیری دیگری پیدا می کند، این باغ از سوی همسر شاه به دانشگاه شیراز سپرده می شود و در سال 1345 -1350 مرمت کلی و بازسازی در عمارت اصلی باغ انجام شد. امروزه بخش هایی از این باغ زیبای ایرانی در اختیار دانشگاه و دانشکده های کشاورزی ، باغ گیاه شناسی و دانشکده ی حقوق است.

2safar

محوطه ی باغ ارم یکی از زیبا ترین مکان های تفریحی شهر شیراز است و مردم شیراز و میهمانان این شهر در فضای وسیع، سرسبز و زیبای باغ ارم می توانند در کنار پوشیدن لباس های محلی و فروشگاه های محصولات فرهنگی در میان گیاهان نادر و درختان ترنج و سرو قدم بزنند و اوقات خوشی را تجربه کنند.

2safar

2safar

در ادامه ی معرفی بخش های زیبا و چشم نواز باغ ارم به عمارت اصلی این باغ می رسیم. بنایی که در اواسط دوران قاجار ساخته شده و نصیرالملک صاحب باغ در دوران قاجار (پس از خریدرای باغ از ایل قشقایی ) بر روی بقایای عمارت کهن و قدیمی باغ ارم این بنای با وقار را پی ریزی کرد.

2safar

عمارت اصلی باغ ارم مانند الماسی درخشان در باغ است. بنایی منحصر به فرد و نمونه ای عالی و شاخص از معماری ایرانی که با المان های معماری سبک های ایرانی در دوران صفویه، زندیه و قاجاریه ساخته شده و به نوعی کلکسیونی از هنر های فاخر معماری ایرانی محسوب می شود. این عمارت از سمت غرب به شرق ساخته شده و بنایی با جزئیاتی شگفت انگیز و کلیتی با شکوه است.

2safar

معماری ایرانی با بهره گیری از هنر های کاشی کاری، گچ بری، نقاشی، منبت کاری و حجاری آثار فاخر و قابل توجهی را آفریده و این بنا با وجود آثار معماری زیبا در شهر های مختلف ایران هویت مستقل و شناخته شده ای را برای خود خلق کرده است. از این رو، عمارت باغ ارم یکی از فاخر ترین نمونه های معماری ایرانی است.

2safar

در سر در این عمارت هلال های بزرگ و کوچکی وجود دارد، که با کاشی های هفت رنگ بسیار چشم نواز هستند، در قاب بزرگتر، تصویر ناصرالدین شاه قاجار ایستاده بر اسب سفید در کنار داستانی از شاهنامه فردوسی و نظامی (دیگر شاعر مشهور پارسی) به تصویر کشیده شده است. در قاب کوچک تر هم نقشی از کاخ صد ستون تخت جمشید و مرد در حال نبرد قابل مشاهده است.

2safar

در بخش های مختلف عمارت هنر معماری ایرانی با هنرمندی و توانمندی بسیار بکار گرفته شده و حاج محمد حسن معمار شیرازی، معمار این بنا کار خود را به استادی هرچه تمام تر انجام داده است. در نگاه اول این عمارت شبیه به بنای نارنجستان قوام است اما جزئیات پیچیده تر، دقیق تر و هدفمند تر این بنای دوران قاجار بیشتر و شگفت انگیز تر است.

2safar

هنر و معماری ایرانی در تزئینات داخلی طبقات عمارت هم به ظرافت و هوشمندی بکار رفته است و شلوغی و کثرت هنر بکار رفته نه تنها ذهن گردشگران را مشوش نمی کند بلکه با ریتمی هماهنگ و منسجم ببینده را همراه خود می سازد و با پیچ و خم های گچ بری ها، درکنار کاشی کاری ها و با نقاشی های عمارت همراه می شود و فضای ذهنی گردشگران با رنگ های متنوع عمارت به آرامش می رسد.

2safar

گردشگران در طبقه زیر عمارت فضایی سنتی و خوش ترکیب تالار حوضخانه را در کنار آینه کاری های داخلی، درهای منبت کاری شده و پنجره های آهنی زیبا و ظریف بنا می ببیند و عمارت با شکوه ارم در باغی زیبا و سر سبز است، که شیراز را برای گردشگران بی مثال تر و لذت تور شیراز را به یاد ماندنی تر می کند .