جاذبه های گردشگری ایران - خانه ی ملا لطف الله شیخ الاسلام سنندج
خانه ای دیگر در شهر زیبای سنندج، میزبان گردشگران این شهر خواهد بود و 2safar شما را با این خانه ی تماشایی آشنا خواهد کرد. در اواسط حکومت قاجار یعنی در اوج اقتدار این سلسله ی پادشاهی در ایران و در خلال سلطنت ناصرالدین شاه قاجار، ملا لطف الله شیخ الاسلام از علمای بزرگ اهل تسنن در کردستان و شهر سنندج، خانه ای ساخت که امروزه یکی از میراث های تاریخی شهر سنندج محسوب می شود. این خانه ی تاریخی بر اساس المان های معماری رایج در عهد قاجار ساخته شده، بنایی که می توان نمونه هایی از آن را در آثار آن دوره ی تاریخی در شهر هایی مانند شیراز، تهران ، تبریز و.. مشاهده کرد. شیخ الاسلام خانه اش را در چند قسمت بنا کرد، از یک سو اندرونی به سبک معماری ایرانی ساخت که از قسمت بیرونی عمارت جدا بود و حد فاصل آن را هم تالار تشریفات قرار داد.
گردشکران در عمارت شیخ الاسلام می توانند بکارگیری هنر های مختلف معماری ایرانی را از نزدیک مشاهده کنند، گچ بری های زیبا و مثال زدنی، آینه کاری های عهد قاجار که با زیبایی هر چه تمام منازل خاص ایرانی را جلال و شکوه بیشتر می بخشید،نقاشی های دیواری دلنشین،آجر کاری های هنرمندان و اُروسی کاری های تماشایی از جمله هنر های بارزی است که گردشگران می توانند در بخش های مختلف این خانه ی عهد قاجار در شهر سنندج ببینند.
اما پیش از پرداختن به بخش های مختلف این عمارت باید گفت که این خانه ی 150 ساله، پس از مرگ قاضی القضات کردستان یعنی ملا لطف الله شیخ الاسلام، به دو بخش تقسیم شد، قسمت اندرونی عمارت به خانواده ی حبیبی واگذار شد و قسمت دیگر که همان، بخش بیرونی عمارت به شمار می رفت، به عبدالحمید خان سنندجی داده شد که به او سالار سعید هم گفته می شد، که بعد ها به بخش بیرونی عمارت سالار سعید هم گفته شد. برای رسیدن به عمارت حبیبی باید به خیابان امام خمینی این شهر بروید و سپس کوچه ی حبیبی را پیدا کنید در آن جا با بخش اندرونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام یا عمارت حبیبی کنونی رو به رو خواهید شد. متاسفانه از این عمارت امروزه به عنوان ساختمان اداری میراث فرهنگی استفاده می شود و بسیاری از قسمت های بخش اندرونی عمارت اصلی از میان رفته و دچار آسیب شده اما با این وجود ماهیت کلی بنا حفظ شده و با توجه به محدودیت تردد در این قسمت نمی توان تمام جزئیات معماری این بخش را مشاهده کرد و تنها می توان به گچ بری ها و آئینه کاری های این بخش اشاره داشت.
خانه حبیبی ها یا همان قسمت اندرونی عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام، در اوایل دهه ی 1350 هجری شمسی توسط اداره ی فرهنگ آن دوره خریداری شد که البته این تغییر و تحول به دنبال ، واگذاری قسمت دیگر بنا یعنی همان قسمت بیرونی بنا توسط سالار سعید به اداره فرهنگ انجام شد.که در ادامه ی مسیر عمارت سالار سعید و قسمت باقی مانده از این خانه با وقار خواهیم پرداخت.