خانه ی یزدان پناه قم
جاذبه های گردشگری ایران - خانه ی یزدان پناه قم
شهر قم در دوران قاجاریه بیشتر از هر دوره ی زمانی دیگری در تاریخ اش مورد توجه قدرت مرکزی قرار داشت و بخش بزرگی از این توجه هم وابسته به حرم فاطمه ی معصومه بود، با این حال، با مرکزیت این شهر به عنوان یکی از مراکز فقهی جهان شیعه، حکومت مرکزی و شاهان قاجار هم بیشتر به این شهر توجه کردند و اهمیت قم باعث رونق بیشتر این شهر گردید. یکی از پیامد های مورد توجه قرار گرفتن شهرها در دوره های تاریخی، ساخته شدنِ بنا های زیبا و فاخر توسط طبقات بالای اقتصادی در آنهاست و امروزه گردشگران در شهر قم می توانند از میان خانه های متعدد روزگار قدیم، بناهایی زیبا و فاخر را شاهد باشند، که علاوه بر روایتِ گذرتاریخی این شهر، جنبه های معماری و هنری مختلفی را به نمایش می گذارند که بخش از فرهنگ و تمدن قم به شمار خواهد رفت.
خانه یزدان پناه یکی از عمارت های قدیمی و تاریخی است، که بازدید آن خالی از لطف نخواهد بود و اوقات لذت بخشی را برای شما رقم خواهد زد. البته اگر به هنر و معماری ایرانی علاقه مند باشید، خانه ی یزدان پناه اثر دیگری است، که شما بیشتر شیفته ی این بخش گسترده در فرهنگ و تمدن ایرانی می کند، قسمتی که مانند جهانی جدا و زیبا، بیشترین جذابیت و هویت را برای تمدن این سرزمین می آفریند. یکی از مهمترین ویژگی های که در معماری ایرانی در نقاط مختلف ایران شاهد آن هستیم، همسانی و هماهنگی با محیط جغرافیایی و شرایط اقلیمی است، که با حفظ المان های مختلف معماری در هماهنگی با محیط اش ساخته شده اند.
در خانه ی یزدان پناه نحوه ی قرار رفتن اتاق ها بهتر این موضوع را برای شما نمایان می کند و این مهندسی در کنار هنرنمایی استاد کاران تماشایی است، زمستان نشین های این عمارت مانند بسیاری از بنا های ایرانی، با سقف هایی کوتاه و رو به آفتاب گرمای بیشتری جذب می کندو زیر زمین های سرد و خنک این خانه هم در فصل تابستان گرمای کمتری را از دست می دهد. از ویژگی های زیباشناسی این بنا می توان به ستون های سنگی و حجاری شده ای عمارت در کنار پنجره های چوبی و ارسی اشاره کرد. که به زیبایی هرچه تمام تر، این خانه را تماشایی تر کرده اند. در معرفی عمارت های تاریخی ایرانی در شهر های مختلف و مناطق گوناگون، یک مشکل وجود دارد و آن معرفی عمارت است، چرا که آنقدر جزئیات زیبا و اصیل در این عمارت ها وجود دارد که می توان ساعت ها از نقش های و رنگ و هنر های مختلف آن گفت و در عین حال نمی توان از ذوق و نبوغ معماری و مهندسی ایرانی در ایجاد چنین ساختار های بی نقصی کم گفت. عمارت یزدان پناه هم یکی از این بنای های تاریخی است، که با آجر کاری های زیبا، گچ بری های تماشایی ، ارسی های چشم نواز و دیگر هنر های معماری ایرانی تشکیل شده است و اجزای مختلف آن به دقت و درستی در جای خود قرار دارند.
این عمارت تاریخی برای سال ها به عنوان موزه ی صنایع دستی قم در معرض دید گردشگران قرار دارد و امروزه، از سوی سازمان میراث فرهنگی به بخش خصوص واگذار شده و به یک رستوران سنتی تبدیل شده و گردشگران بسیاری از آن دیدن می کنند.