قلعه چالشتر شهرکرد

جاذبه های گردشگری ایران - قلعه چالشتر شهرکرد

2safar

در نزدیکی شهرکرد منطقه ای قرار دارد که روزگاری در دوران صفویه مرکز حاکم منطقه بود، چالشتر در کمتر از 10 کیلومتری شهرکرد، منطقه ای قدیمی است که خوانین بختیاری در آنجا سکونت داشتند و امروزه گردشگرانی که به شهرکرد می روند، به این ناحیه نیز سر می زنند. یکی از جاذبه های تاریخی و زیبای شهرکرد در چالشتر قرار دارد، بنایی تاریخی که نمونه ای فاخر از معماری عصر قاجاریه به شمار می رود، که به قلعه چالشتر مشهور است.

2safar

قلعه ی چالشتر اثر متعلق به دوران قاجاریه است که در حدود سال های 1323 هجری قمری توسط یکی از بزرگان بختیاری به نام خدارحم چالشتری بنا می شود و پس از او نیز محل سکونت فرزندان او می گردد تا اینکه توسط محمد حسن خان ستوده ی چالشتری به میراث فرهنگی واگذار شده و پس از مرمت ها و بازسازی های گوناگون در قسمت های مختلف، از تخریب بنا جلوگیری به عمل می آید و امروزه یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد محسوب می شود.

2safar

این بنای تاریخی همان طور که گفته شد متعلق به دوران قاجاریه است و از همین رو، بر اساس المان های معماری رایج در عهد قاجاریه ساخته شد. البته در دوران قاجاریه چندین سبک از معماری متداول بود، به گونه ای که معماری های اولیل عهد قاجار با اواخر آن دارای المان های بسیاری متفاوت بوده است. بر همین اساس، اگر بخواهیم قلعه چالشتر را بر اساس ویژگی و ها و المان های معماری اش بررسی کنیم، باید این بنای تاریخی و زیبا را متعلق به نیمه دوم سلطنت ناصرالدین شاه قاجار دانست. چرا که پس از گسترش ارتباطات ایران با اروپا، الهام گرفتن از معماری اروپایی و و پررنگ شدن المان های معماری اروپایی در کنار معماری ایرانی یکی از ویژگی های معماری رایج در آن دوره ی تاریخی شد.

2safar

در این قلعه تاریخی و زیبا خان نشین و قلعه عیانی از جمله بخش های دیدنی تر و خاص این قلعه هستند که هنر های معماری ایرانی بیشتر در آن ها بکار رفته است و 38 ستون سنگی با سردر هایی زیبا و تماشایی خودنمایی می کنند. گردشگران در قلعه چالشتر می توانند انواع مختلفی از هنر های ایرانی از جمله گچبری، سنگ بری، نقاشی، کاشی کاری و ... را مشاهده نمایند. یکی از ویژگی های خاص قلعه چالشتر نقوش و اشکالی است که نماینگر داستان های افسانه ای و اساطیری است که در کنار گل و گیاه به تصویر کشده شده اند. البته همان طور که گفته شد در این قلعه تاریخی المان های معماری ایرانی و اروپایی در کنار هم حضور دارند و می توان نقاشی هایی به سبک اروپای قرن نوزدهم را در این قلعه نظاره گر بود.

2safar

قلعه ی چالشتر با مساحتی در حدود 12 هزار متر مربع عرصه ی وسیعی برای خود نمایی معماری بناست، حمام قلعه چالشتر هم از دیگر بخش های دیدنی این مکان تاریخی به شمار می آید، که هنر کاشی کاری ایرانی نمود بیشتری پیدا کرده است. اگر مسافر شهرکرد هستید، رفتن به چالشتر و دیدن این قلعه تاریخی یکی از بهترین اتفاق های شهرکرد برای شما خواهد بود، خانه ای که در عین زیبایی و شکوه، بنایی تاریخی است و شما را با خود به گذشته هایی ندیده خواهد برد ، که لذت آن را فراموش نخواهید کرد.