جاذبه های گردشگری ایران - مسجد اعظم قم
مسجد و بنای باشکوه دیگری در شهر تاریخی قم این بار مقصد ما خواهد بود که با تاریخچه ی ساخت آن (در صورت وجود اطلاعات تاریخی صحیح) و بخش های مختلف آن آشنا شویم و این مکان را به شما معرفی کنیم. در حدود سال 1333 هجری شمسی در شهر قم، با تلاش یکی از شخصیت های مذهبی این شهر به نام آیت الله حسین طباطبائی بروجردی، مسجدی بنا شد که امروزه آن را بنا مسجد اعظم قم می شناسیم. این مسجد درست در غربی و تا حدودی جنوب غربی حرم فاطمه معصومه قرار دارد که تا سال ساخت مسجد محله ای مسکونی با چند مسافر خانه برای زائران حرم فاطمه ی معصومه بود. که با تلاش آیت الله حسین طباطبائی بروجردی، روند ساخت مسجد آغاز شد و در روند کار کمک های مردمی به اتمام ساخت این بنا کمک کرد.
مسجد اعظم قم به واسطه ی همین تاریخچه، از سوی بسیاری از مردم شهر قم مسجد بروجردی خوانده می شد، و به دلیل عظمت و وسعت بنا آن را مسجد اعظم نیز می خواندند. امروزه این مسجد یکی از زیباترین و بزرگترین مساجد شهر قم به شمار می آید که در کنار حرم فاطمه ی معصومه پذیرایی زائران و گردشگران بسیاری است. آیت الله بروجردی پیش اتمام ساخت بنا فوت کردند و پسر ایشان روند اتمام مسجد را سرپرستی کرد تا اینکه روند ساخت مسجد اعظم قم در سال 1339 هجری شمسی به پایان سید.
مسجد اعظم قم، دارای مساحتی در حدود 12 هزار متر مربع است. که مهمترین و نمادین ترین بخش این مسجد گنبد زیبا و باشکوه آن است که در ادامه به این گنبد زیبا خواهیم پرداخت. مسجد اعظم قم یکی از نمونه های مساجد سه ایوانی در معماری ایرانی به شمار آید و از این رو، برای علاقه مندانی که مساجد چهار، دو یک ایوانی را ازنزدیک دیده اند، این مسجد نمونه ی زیبا و با شکوهی از این سبک از معماری مساجد ایرانی است. در این مسجد 4 شبستان وجود دارد که دو شبستان در قسمت های کناری مسجد اعظم قرار دارد، و یک شبستان هم در زیر گنید بزرگ و زیبای این مسجد قرار گرفته و چهارمین شبستان هم درست زیر ساعت مسجد جای گرفته است.
از دیگر بخش های خاص این مجموعه ی زیبا و وسیع کتابخانه ی آیت الله بروجردی است که می توان آن را یکی از غنی ترین کتاب خانه خطی دنیای شیعه دانست، این کتابخانه در حدود 100 هزار کتاب چاپی دارد که در کنار آنها می توان به 7 تا 8 هزار کتاب خطی و بی نظیر دیگر در این مکان اشاره داشت که از ارزشمند ترین اقدامات آیت الله بروجردی نیز به شمار می آیند.
اما برای بسیاری از گردشگران، زیبایی مبهوت کننده، تماشایی و خیال انگیز این مسجد، دیدنی ترین بخش آن محسوب می شود. معماری ایرانی، این بار هم در چهره هایی زیبا و تابناک خود را در مسجد اعظم قم نشان داده است، از کاشی کاری های هنرمندانه و چشم نواز گرفته تا، آجرکاری و گچ بری هایی که در کنار سنگ بری ها و خوشنویسی های کتیبه ی این مسجد جادویی فرویبنده هستند. برای بسیاری از علاقه مندان معماری و هنر ایرانی باید جال باشد که کاشی کاری های مسجد اعظم قم از نمونه های فاخر این هنر ایرانی است و گنبد باشکوه مسجد با ارتفاعی در حدود 35 متر و قطر30 متر یکی از زیبا ترین گنبد های مساجد ایرانی است که با کاشی های زیبا پوشیده شده و گلدسته های تماشایی مسجد هم زیبایی بنا تکمیل کرده است.