جاذبه های گردشگری ایران - مسجد جامع سنندج
به هر شهری که در ایران رفته ایم، در قدیمی ترین بافت تاریخی شهر، بنایی فاخر، سازه ای زیبا و ساختمانی تاریخی را به نام مسجد جامع دیده ایم ، که شاید فاخر ترین بنای آن شهر به شمار می رفته و امروزه جاذبه ای گردشگری برای آن دیار محسوب می شود. این ساخت مساجد جامع تنها متعلق به یک دوره ی تاریخی و یک حکومت مشخص نیست هرچند که در برخی دوره های تاریخی توجه بیشتری به ساخت چنین بناهایی وجود داشته است، با این حال در شهر تاریخی و زیبا سنندج، که یکی از شهر های اهل تسنن ایران به شمار می آید، مسجد الاحسان یا همان مسجد جامع این شهر در بافت قدیمی و واقع در خیابان امام خمینی، یکی از زیبا ترین مساجد دوایوانی ایران است.
مسجد الاحسان یا همان مسجد جامع سنندج اثری متعلق به دوره ی قاجار است، که در خلال سلطنت فتحعلی شاه قاجار، به دستور امان الله خان اردلان در حدود سال 1227 هجری قمری در سنندج ساخته می شود. بنایی زیبا و با هویت، که یکی از نماد های تاریخی این شهر کردنشین به شمار می آید. البته باید خاطر نشان کرد که در خلال سلطنت فتحعلی شاه مساجد مختلفی در ایران ساخته شده که می توان شاخصه های معماری رایج در عهد قاجار را در آنها مشاهده کرد و مسجد جامع سنندج هم یکی از این مساجد است.
همان طور که گفته شد، مسجد الاحسان از جمله مساجد دو ایوانی در معماری ایرانی است، که در این مسجد ایوان اصلی در قسمت شرقی بنا قرار گرفته و دومین ایوان هم در ضلع جنوبی و در سمت قبله ساخته شده است. در گوشه و کنار مسجد می توان هنر های معماری ایرانی را به نظاره نشست و گردشگران باز هم در گوشه ی دیگری از این سرزمین پهناور به مکانی تماشایی قدم می گذارند که جدا از باور های مذهبی، آرامشی دلنشین برایشان ایجاد می کند. هنگامی که وارد حیاط مسجد می شوید، بنای دور تا دور مسجد، با هنر های کاشی کاری، آجری کاری فضای ذهنی شلوغ و در هم و برهم انسان امروز را به خود جلب می کند و تنوع رنگ ها و طرح های کاشی ها شلوغی و صدای ذهن را مانند گلستانی رنگارنگ ساکن می کند و ذهن هر گردشگری آرام می شود، معماری ایرانی به گونه ای است، که در عین هنر آفرینی تماشاچیانش را رها نمی کند و ببینندگانش را به گلستانی زیبا خواهد برد.
در مسجد الاحسان هم شما با چنین فضایی رو به رو هستید، موقعیتی ناب برای دیدن بنایی تاریخی و به غایت زیبا و همچنین تجربه ی فضایی معنوی و دلنشین، در ضلع شرقی یا همان ایوانی که دو گلدسته ی زیبا بر فرازر آن قرار گرفته، شبستان و حجره های مسجد نیز قرار دارند. شبستانی که با 24 ستون سنگی ازاره ای شده، کاشی های منقش به آیات قرآنی فضایی بسیار رویایی و ساده را ایجاد کرده است. فضایی که با الهام از باور های مذهبی و تلفیق هنر های معماری ایرانی، محیطی دلنشین و تماشایی را خلق کرده است.
گردشگران در مسجد الاحسان یا همان مسجد جامع، هنرهایی مانند، کاشی کاری، آجر کاری، سنگ کاری و ازاره سازی های تماشایی را خواهند دید، که در کنار مقرنس کاری و خوشنویس های بی نظیر، مجموعه ای ارزشمند را ایجاد کرده اند ، بنایی که کاشی های هفت رنگ رویایی اش و گچبری های گرم و تماشایی اش در کار خطوط اسلیمی و ازاره های حجاری شده بر سنگ های ستون اش آن را به اثری فاخر و تاریخی بدل کرده است.